Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

5 Ιανουαρίου 1913 - Η ναυμαχία της Λήμνου και η πανωλεθρία του Τουρκικού Στόλου (Είκονες)

Ο ήλιος έγερνε να βουτήξει στη θάλασσα καθώς το τελευταίο από τα τουρκικά πλοία εγκατέλειπε το Αιγαίο κι έσπευδε να χωθεί στα στενά του Ελλησπόντου: Τέσσερα θωρηκτά και οκτώ ελαφρά πολεμικά τσακισμένα, ντροπιασμένα και με την ουρά στα σκέλια, βιάζονταν να κρυφτούν κάτω από τα τηλεβόλα της ακτής. Ήταν 5 Ιανουαρίου του 1913 και η ναυμαχία της Λήμνου μόλις είχε τελειώσει. Στα 57 του χρόνια, ο υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης καλούσε, από τη γέφυρα του θωρηκτού «Αβέρωφ», τα κανόνια να σιγήσουν κι άκουγε με υπερηφάνεια τις ιαχές των ανδρών του ελληνικού στόλου, που τον επευφημούσαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά.

Θ/Κ Γεώργιος Αβέρωφ: Πλοίο Σύμβολο Ελευθερίας των Ελλήνων (PODCAST)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 109 ετών από την ιστορική Ναυμαχία της Λήμνου, η οποία διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου του 1913 και κατέληξε σε περήφανη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ αφιερώνει το όγδοο κατά σειρά podcast στρατιωτικής θεματολογίας στο Πολεμικό Πλοίο που πρωταγωνίστησε σε αυτήν όπως και στην απελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νικηφόρα για τη Χώρα μας έκβαση του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Το podcast έχει τον τίτλο «Το Πλοίο-Σύμβολο της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας του Ελληνισμού»

Τρία κενά που χρήζουν αναφοράς στις εκθέσεις ΓΓ ΟΗΕ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Γλυκόπικρη γεύση άφησαν στη Λευκωσία οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι οποίες αφορούν τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στην έκθεση που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εντοπίζονται τρία κενά και η κυπριακή Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε προκειμένου να συμπληρώσει αυτά τα κενά πριν ετοιμαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Τα τρία κενά έχουν να κάνουν με τη μορφή λύσης, το θέμα των Βαρωσίων και την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην έκθεσή του για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφεύγει να κάνει αναφορά στη μορφή λύσης του προβλήματος. 

Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη νέα παγκόσμια τάξη – ρωσικό δημοσίευμα

Η Τουρκία παρενέβη ξαφνικά στη διαδικασία προετοιμασίας των σημαντικότερων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ερντογάν έχει γίνει ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες με τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε τις προτάσεις του Κρεμλίνου προς το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον.

Γιατί η Άγκυρα έχει γίνει τόσο ενεργή σε αυτό το θέμα - και πώς θα μπορούσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει αυτή την περίσταση;

Στις 2 Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο

Τα «ανοίγματα» της Τουρκίας και οι διαβεβαιώσεις Αράβων και Ισραηλινών προς την Ελλάδα

Νίκος Μελέτης

Νέο περιβάλλον διαμορφώνει στην ευρύτερη περιοχή η προσπάθεια των περιφερειακών δυνάμεων να κλείσουν ανοικτά μέτωπα, να αποκαταστήσουν σχέσεις με τωρινούς «εχθρούς» και να αναζητήσουν νέες συμμαχίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη ρευστότητα που δημιουργεί η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ και η στοχοπροσήλωσή τους στην ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και οι νέες οικονομικές προκλήσεις που έχει θέσει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Με τις εκκρεμότητες της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης, του Λιβάνου, του Ιράκ αλλά και τον

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2022(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το 2022. Ο Ερντογάν γλείφει εκεί που έφτυνε.

Την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για το 2022 ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ, με τις οποίες η Ελλάδα έχει επισυνάψει τριμερείς συμφωνίες. Παράλληλα ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, για τον οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί, ότι είναι πράκτορας του… κλώνου της CIA, βρίσκεται στις ΗΠΑ για να ανοίξει κλειστές πόρτες.

Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Οξύμωρο να μιλούν για προκλήσεις

Στα περί «αντιτουρκικών δηλώσεων» που ανέφερε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών 

Στα περί «αντιτουρκικών δηλώσεων» που ανέφερε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως είναι οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, να εγκαλεί την Ελλάδα για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».         

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Προκλητική απάντηση με μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά Δένδια

Με μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, και με τα γνωστά έωλα επιχειρήματα περί «ελληνικής προκλητικότητας» επέλεξε να απαντήσει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τις οποίες στηλίτευσε την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας από την Τουρκία, την ώρα μάλιστα που διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά την μεγαλύτερη αποβατική δύναμη της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπίλγκιτς, ανέφερε σε δήλωσή του πως «Αν στην περιοχή υπάρχει μια απειλή, αυτή πηγάζει από τις μονόπλευρες ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση».

Ξέφυγε ο Μπαχτσελί: «Η Ελλάδα είναι ταραξίας και υποτελές κράτος – Η ατσάλινη θέληση του Τούρκου θα τους κάψει»

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Από το ethnos

Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε σήμερα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο εθνικιστής ηγέτης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, αναφέρθηκε στην κούρσα των εξοπλισμών -όπως την αποκάλεσε- της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για κινήσεις που δεν πρόκειται να… χωνευτούν εύκολα από την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα απειλεί την εθνική επιβίωση της Τουρκίας.

Μπλόκο στην Τουρκία για το δράμα στο Αιγαίο - Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Η εργαλειοποίηση του προβλήματος από το καθεστώς της Αγκυρας Το περίσσευµα της υποκρισίας µεγάλο και ακόµα περισσότερα τα κροκοδείλια δάκρυα που τρέχουν ποτάµια στα πρόσωπα των δήθεν ευαίσθητων για το δράµα των παράνοµων µεταναστών

Τα τέσσερα διαδοχικά ναυάγια παραµονές των Χριστουγέννων στο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσµα να πνιγούν τουλάχιστον 30 πρόσφυγες, ενήλικοι και ανήλικοι, να διασωθούν δεκάδες και να παραµείνουν αγνοούµενοι άγνωστο πόσοι.

Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να λάβει τώρα την απόφαση για ένα γενικό ξεκαθάρισμα των σχέσεων με τον Ερντογάν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ρωσική απειλή, όπως την χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εναντίον της Ουκρανίας και η κλιμάκωση που επιχειρεί η Μόσχα, και θέματα που αφορούν το Κέρας της Αφρικής, όπου οι τοπικοί πόλεμοι τείνουν να επεκταθούν, καθώς αναμειγνύονται δυνάμεις, όπως η Τουρκία και το Ιράν, τα συμφέροντα των οποίων αντιστρατεύονται τα αμερικανικά.

Ο κ. Μπλίνκεν δεν έκανε τον κόπο να τηλεφωνήσει και στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Κώστας Γρίβας, Δεν μπορεί η Ελλάδα & η Ευρώπη να απορροφήσει τον πλεονάζοντα πληθυσμό του 3ου Κόσμου(Bίντεο)

Συνολικά οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο των "πλεονάζοντα" πληθυσμό Ασίας και Αφρική δηλώνει ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας. 

Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει στην Ευρώπη και είναι πρώτο θέμα στην προεκλογική περίοδο και των Γαλλικών Εκλογών όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video https://www.youtube.com/watch?v=OpiBs...

Οι απόψεις αυτές δεν είναι ακροδεξιές τονίζει ο καθηγητής μιας και μια χώρα σαν το Μπαγκλαντές, με έκταση σαν της Ελλάδας, έχει 170 εκατομμύρια πληθυσμό. Άρα πρακτικά θα μιλάμε για αντικατάσταση του πληθυσμού της Ευρώπης. 

Μάνος Καραγιάννης: Η ενδυνάμωση της Στρατιωτικής Ισχύος και η αλλαγή του Δόγματος μας (Bίντεο)

Μάνος Καραγιάννης: Η ενδυνάμωση της Στρατιωτικής Ισχύος 

και η αλλαγή του Δόγματος μας 

Καλεσμένος στην "ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ" και το Λάζαρο Μαύρο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Τρίτη τακτικὴ διάλεξις τῶν Σεμιναρίων Τυπικοῦ

 ῾Ο 4ος κύκλος μηνιαίων διαλέξεων τῶν σεμιναρίων «Γεώργιος Βιολάκης» γιὰ τὴν περίοδο 2021-2022 εἶναι ἀφιερωμένος στὸ γενικὸ θέμα· «῾Η ἀξία τοῦ Τυπικοῦ τῆς Μεγάλης ᾿Εκκλησίας γιὰ τὴν σύγχρονη ὀρθόδοξη λατρεία».

 

Στὰ πλαίσια αὐτὰ ἡ τρίτη τακτικὴ μηνιαία διάλεξι τοῦ 4ου κύκλου θὰ πραγματοποιηθῇ

— τὴν Τετάρτη 12 ᾿Ιανουαρίου 2022, ὥρα 19.00 (7 μ.μ.), μὲ εἰδικὸ  θέμα·

Τὰ μηναῖα τῆς ᾿Εκκλησίας

καὶ τὸ Τυπικὸν Βιολάκη

 

Εἰσηγητής· κ. ᾿Αναστάσιος ᾿Αχτύπης, μουσικοδιδάσκαλος, ἱερο­ψάλτης.

 

῾Η διάλεξις θὰ πραγματοποιηθῇ μὲ ταυτόχρονη (σύγχρονη) ἐξ ἀποστάσεως (τηλόθεν) παρακολούθησι καὶ συμμετοχὴ τῶν ἐνδιαφερομένων μέσῳ τῆς ἠλεκτρονικῆς πλατφόρμας Zoom (Ζούμ).