Ανδρέας Πιμπίσιης
Γλυκόπικρη γεύση άφησαν στη Λευκωσία οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι οποίες αφορούν τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στην έκθεση που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εντοπίζονται τρία κενά και η κυπριακή Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε προκειμένου να συμπληρώσει αυτά τα κενά πριν ετοιμαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα τρία κενά έχουν να κάνουν με τη μορφή λύσης, το θέμα των Βαρωσίων και την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην έκθεσή του για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποφεύγει να κάνει αναφορά στη μορφή λύσης του προβλήματος.
Η Λευκωσία κινείται σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου το κείμενο που θα ετοιμαστεί για να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι με τα κενά που εντοπίστηκαν στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συμπεριληφθούν τρία συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από την έκθεση.
Το βάρος των προσπαθειών στρέφεται προς:
1. Να υπάρξει αναφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
2. Να δοθεί περισσότερη έμφαση στο θέμα των Βαρωσίων και τις παραβιάσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς
3. Εντατικοποίηση των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσχέδιο πάνω στο οποίο να δουλέψει η κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει βελτιώσεις. Η προσπάθεια της στρέφεται στο να συμπεριληφθούν τα πιο πάνω τρία στοιχεία στο κείμενο του ψηφίσματος.
Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που υπάρχει στη Λευκωσία για το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες για το Κυπριακό είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ο Μάριος Πελεκάνος χαρακτήρισε ως λυπηρό το ότι ο ΓΓ ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις των Καλών Υπηρεσιών και την Ειρηνευτική Δύναμη.
Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τήρηση των ίσων αποστάσεων να είναι «σε μια προσπάθεια του ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου». συνέχισε λέγοντας πως «είναι λυπηρό να τηρούνται ίσες αποστάσεις, αφού θα ήταν ορθότερο τα γεγονότα να καταγράφονται ως ακριβώς έχουν».
Αυτό που σημειώνουν στο Λόφο είναι πως «η προσπάθεια εξίσωσης» ενδεχομένως να μην «αποθαρρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως, ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα αντίληψης ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς γίνονται ανεκτές από τον ΓΓ».
Στα συν των εκθέσεων τα οποία σημειώνει η Λευκωσία περιλαμβάνονται η ρητή αναφορά από πλευράς ΓΓ «στα ψηφίσματα που καθορίζουν και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά γίνεται και ειδική αναφορά στις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο στη Λευκωσία, «τονίζεται στις εκθέσεις πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει αμετάβλητη, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και υπογραμμίζεται από τον ΓΓ η σημασία της πλήρους συμμόρφωσης στα όσα προβλέπουν τα δύο αυτά ψηφίσματα».
Πρόσθεσε πως ο ΓΓ εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και ζητά να αποφευχθούν οι εντάσεις τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα». Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε, τέλος, πως στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση για τις δύο εκθέσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα κόμματα φορτώνουν ευθύνες στην Κυβέρνηση
Σε επίπεδο κομμάτων τα πρώτα σχόλια επί του περιεχόμενου των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ προήλθαν από το ΑΚΕΛ το οποίο επισημαίνει πως το περιεχόμενό τους «θα πρέπει να προβληματίσει και να ανησυχήσει τους πάντες και πρωτίστως την κυβέρνηση». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό «δεν πρόκειται για μια από τα ίδια αλλά μια νέα αρνητική εξέλιξη».
Το ΑΚΕΛ τονίζει πως «την ώρα που το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ προωθεί τετελεσμένα στο Βαρώσι και επιμένει στην απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών, ο ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά επιμερίζει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο Κυπριακό».
Περαιτέρω θεωρεί ως «εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στην Έκθεση δεν γίνεται αναφορά ούτε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά ούτε καν στη βάση λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ είναι ορατός ο κίνδυνος «να αχρηστευθούν ακόμα και επιτευχθείσες συγκλίσεις στο Κυπριακό, αφού δίπλα στις διχοτομικές τουρκικές θέσεις καταγράφονται σε παράρτημα της έκθεσης και όλες οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη, όπως η περιβόητη επιστροφή στο Σύνταγμα του 60 που και αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Η ΕΔΕΚ από πλευράς της σημειώνει πως για ακόμα μια φορά «μέσα από την έκθεση του ΓΓ τηρούνται ίσες αποστάσεις και η κατοχική δύναμη παραμένει στο απυρόβλητο χωρίς επιπτώσεις και συνέπειες για τις επαναλαμβανόμενες παράνομες ενέργειές της και τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί». Όπως σημειώνει η ΕΔΕΚ «αυτό υποβοηθεί την Τουρκία η οποία κωλυσιεργεί και παρατείνει το αδιέξοδο γεγονός που της επιτρέπει να προχωρεί στην επιβολή των επεκτατικών της στόχων».
Το ΕΛΑΜ σημειώνει από δικής του πλευράς πως «οι πολιτικές κατευνασμού και των συνεχών υποχωρήσεων, εγκλωβισμένες στο δόγμα του «καλού παιδιού», αναντίλεκτα οδήγησε το Κυπριακό σε προσεγγίσεις ίσων αποστάσεων, που εξομοιώνουν το θύμα με τον θύτη».
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου