Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Η Μακεδονία μας, μία και ελληνική


Από το eikonografies 


Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Ο ΕΘΕΛΟΘΥΤΟΣ ΑΜΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Ο Υπέρμαχος της Ελευθερίας και των Δικαίων της Ελληνικής Μακεδονίας
Επέτειος Μνημοσύνης 110 ετών από τον ηρωικό θάνατό του (1904-2014)
Περήφανος Έλληνας, έντιμος αξιωματικός και γνήσιος πατριώτης, 

Ο πολύς περί τη Δημοσιογραφία και την ιστορία της Μακεδονίας Νικόλαος Μέρτζος, γόνος της ελληνομακεδονικής Νέβεσκας (Νυμφαίον) σε εμπνευσμένη ομιλία του για το επετειακό γεγονός της συμπληρώσεως 100 ετών από τον ηρωϊκό θάνατο του Μακεδονομάχου, του Παλικαριού της Μακεδονίας Παύλου Μελά (+1904), έγραφε: «Το ιερόν σφάγιον της Ελευθερίας, ο αμνός της Μακεδονίας, είχε πια προετοιμαστεί για τη μεγάλη θυσία, όπως και στην αρχαία τραγωδία. Η θυσία του γέμισε τα πανιά, το εθνικό σκάφος απέπλευσε, η ιστορία κινήθηκε μπροστά.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα και ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς δίδει τούτες τις κρίσιμες ώρες για το Ελληνικό Έθνος ζωηρό το παρόν του με τα μηνύματα που περικλείονται στην δράση του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Γόνος αστικής οικογένειας, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, γαλουχήθηκε από νωρίς με τα εθνικά ιδανικά που χάραξαν την πορεία του στην ένταξη στον ένδοξο ελληνικό στρατό. Πήρε τον δύσκολο δρόμο για την ευόδωση των πόθων του ελληνισμού για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων και την εθνική ολοκλήρωση του Γένους. Δεν υπολόγισε μήτε ανέμελη καριέρα μήτε την πεισιθάνατη ηρεμία του ράθυμου κράτους του καιρού του.

Ο ατυχής πόλεμος του 1897 είχε φέρει βαριά απελπισία στους αδελφούς μας της Μακεδονίας που παρέμεναν στην σκλαβιά και την αδημονία στον Παύλο Μελά ώστε να αναβιώσει ο αγώνας φέροντας αίσιο αποτέλεσμα. Ο Εθνομάρτυρας δεν συμβιβάστηκε ποτέ με εκείνη την οδυνηρή ήττα. Και φυσικά ούτε λόγος μήτε για συνομιλίες μήτε για συμβιβασμούς με τους εχθρούς μας Βούλγαρους και Τούρκους όπως κάνουνε σήμερα οι γραικύλοι πολιτικάντηδες. Ο Παύλος Μελάς είχε αποφασίσει να κληρονομήσει στα παιδιά του ένα ένδοξο όνομα κι όχι μια θέση στο καθεστώς με πλούτη και διαφθορά.

Αν εμείς εγκαταλείψουμε εδάφη και σημαία καμία Γαλλία δεν θα μας σώσει…

Ουδείς –πλην Λακεδαιμονίων–αμφιβάλλει πως η ελληνογαλλική συμφωνία είναι μια άκρως επωφελής συμφωνία για την πατρίδα μας. Όμως, μετά τις πρώτες εντυπώσεις, καλό θα ήταν να υπάρξει και μια πιο ψύχραιμη ματιά όχι στο περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής, όσο στις προϋποθέσεις που θα την ενεργοποιήσουν. Ο βασικότερος όρος της συμφωνίας είναι αν υπάρξει προσβολή της εθνικής κυριαρχίας σε ένα εκ των συμβαλλομένων μερών. Και με δεδομένο πως η Γαλλία δεν απειλείται ούτε από την Ισπανία ούτε από το Βέλγιο ή την Ελβετία, το κομμάτι αυτό της συμφωνίας αφορά την Ελλάδα, που έχει στα ανατολικά της ένα γείτονα που αμφισβητεί την κυριαρχία της σε σειρά νήσων και νησίδων.

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξίσου βασικός όρος, όμως, για να ενεργοποιηθεί η αμυντική συνδρομή είναι η ελληνική απάντηση

Υπογράφεται αύριο η συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής.

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου πρόκειται να υπογραφεί αύριο Πέμπτη στην Αθήνα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας αλλά θα επιτρέψει, επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.

NewsWeek: «Η Τουρκία γίνεται πρόβλημα για το ΝΑΤΟ – οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή»

«Η Τουρκία γίνεται πρόβλημα για το ΝΑΤΟ – οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή» τιτλοφορείται άρθρο γνώμης της Natalie Armbruster που δημοσιεύεται στο NewsWeek.

Όπως γράφει, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν πρόσφατα στο Σότσι για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία.

Ενώ ήταν σε αντίπαλες πλευρές στη Συρία, ο Ερντογάν εντούτοις χαρακτήρισε την τουρκική στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία ως «ύψιστης σημασίας», υπαινισσόμενος αυτό που ήδη γνωρίζουν οι ΗΠΑ: η Τουρκία δεν αισθάνεται περιορισμένη από τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ.

Μετά το Παρίσι, η Ουάσιγκτον: Η Στρατιωτική Συνεργασία και η προοπτική της «ομπρέλας ασφαλείας»

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Με την πεποίθηση ότι η υπογραφή της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) αύριο στην Ουάσιγκτον, από τον Ν. Δένδια και τον Αντ. Μπλίνκεν θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην Ελληνογαλλική Συμφωνία και θα διαμορφώσει μια σχετική ασπίδα ασφαλείας για τη χώρα, η κυβέρνηση επέλεξε τελικά και να προσφέρει την πενταετή ανανέωση και να συμβιβασθεί με ισχυρές αλλά πάντως ρητορικές αναφορές στην ασφάλεια της Ελλάδας, παρά συγκεκριμένες εγγυήσεις όπως θα ήταν η συμπερίληψη στη Συμφωνία και εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ» - Τέταρτος κύκλος δραστηριοτήτων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ»


Τέταρτος κύκλος δραστηριοτήτων

 

᾿Αθῆναι, Νοέμβριος 2021 - ᾿Ιούνιος 2022

 

  

Τὰ Σεμινάρια ᾿Εκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ «Γεώργιος Βιολάκης» συνε­χίζουν τὴν λειτουργία τους προγραμματίζοντας τὸν 4ο κύκλο δραστηριοτήτων γιὰ τὸ χρονικὸ