Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 1832)

Ο Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 5 Αυγούστου 1832) ήταν στρατιωτικός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, δραγουμάνου του Τουρκικού στόλου και γόνου εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας. Αδελφός του ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Στάλθηκε στην Γαλλία για να σπουδάσει σε στρατιωτικές σχολές και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην αυτοκρατορική φρουρά του Τσάρου στην Πετρούπολη, φτάνοντας έως τον βαθμό του λοχαγού. Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

Με την έναρξη της επανάστασης ανέλαβε να αντιπροσωπεύσει τον αδελφό του, Αλέξανδρο Υψηλάντη, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στηνΠελοπόννησο.

Ν.Ρολάνδης: «Οι ελληνικές ηγεσίες δεν θέλουν πόλεμο με την Τουρκία γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη μισή Ελλάδα»(Βίντεο)

Αποκαλύψεις «φωτιά» από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου για το ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ το 2003

Απαντήσεις γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο ή με την Αίγυπτο αλλά και τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γ.Παπανδρέου στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο το 2003 έδωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης στο Γιώργο Τράγκα.

Αποκάλυψη από Χαφτάρ: Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα στο ναυτικό αποκλεισμό μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Την αποκάλυψη, ότι Λιβύη και Ελλάδα συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά σε στρατιωτικό (για την ακρίβεια ναυτικό) επίπεδο, για τον έλεγχο και αποκλεισμό των τουρκικών πλοίων που πλέουν σε λιβυκά λιμάνια έκανε ο αρχηγός του Ναυτικού της Λιβύης ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι (Faraj al-Mahdawi).

Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό των ΗΑΕ al-Ain TV, δήλωσε ότι Ελλάδα και Λιβύη συμφώνησαν

Ξέσπασμα Τουρκίας κατά ΕΕ για τη στήριξη στην Ελλάδα: Δεν έχετε εξουσία να ορίζετε θαλάσσιες ζώνες - ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Η Τουρκία ξέσπασε για μια ακόμη φορά κατά της ΕΕ, αντιδρώντας έντονα στη στήριξη που εκφράστηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι προωθεί τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ εγκάλεσε την ΕΕ αναφέροντας ότι δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Πρωθυπουργός Σκωτίας: «Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε το δικό μας μέλλον» - Η Νίκολα Στέρτζον επιμένει ότι η Σκωτία αξίζει μία ευκαιρία να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει ανεξάρτητη χώρα

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που ωθεί την Στέρτζον να πιέσει για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Τζόνσον προς ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν: «Θα υλοποιήσουμε το Brexit» - Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σε αυτούς που τον βοήθησαν να πετύχει μια ιστορική νίκη

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε σήμερα πρώην προπύργια των αντιπάλων του, των Εργατικών, στη βόρεια Αγγλία και δεσμεύθηκε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που τον βοήθησαν να σημειώσει εντυπωσιακή νίκη για το Συντηρητικό Κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας.
Ο Τζόνσον οδήγησε προχθές, Πέμπτη, τους Συντηρητικούς στη μεγαλύτερη εκλογική νίκη τους μετά τη συντριπτική νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987, κατατροπώνοντας τον σοσιαλιστή αντίπαλό του τού Εργατικού Κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, κερδίζοντας 365 κοινοβουλευτικές έδρες και εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία 80 εδρών. Οι Εργατικοί κέρδισαν 203 έδρες.