Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022
Η αρχαία πόλη Κούριον - Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου(Βίντεο - Φωτο)
Το αιματηρό επεισόδιο στον Έβρο το 1986: Ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος και 2 Τούρκοι πέφτουν νεκροί
Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1986. Ένα αιματηρό επεισόδιο που διεξήχθη στην Έβρο και λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται.
Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου, γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε έναν νέο πόλεμο.
Ο 19χρονος Ζήσης Καραγώγος, είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 535 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα από τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος, που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης, 31η Μ/Κ Ταξιαρχία σήμερα.
Η Ευρώπη 2.0 ξεκινάει με την Ελλάδα και την Κύπρο
Του Μάικλ Ρούμπιν*
Πριν από 70 και πλέον χρόνια δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Aνθρακα και Χάλυβα. Η ιδέα ήταν απλή: για να διασφαλιστεί η ειρήνη, η Ευρώπη θα έσπαγε το μονοπώλιο που σχεδόν κατείχε η Γερμανία σε δύο από τα σημαντικότερα ενεργειακά και βιομηχανικά αγαθά της εποχής. Με τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, η μεταπολεμική Ευρώπη ήλπιζε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την ειρήνη και να μετριάσει την αλαζονεία της εξουσίας που εξασφάλιζαν τα ανθρακωρυχεία και η χαλυβουργία της Γερμανίας. Το σχέδιο λειτούργησε καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζονταν οι εμπνευστές του και, μία γενιά αργότερα, αποτέλεσε τη βάση για την Ευρωπαϊκή Eνωση.
Σουηδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έκδοση δημοσιογράφου που αξίωνε ο Ερντογάν για να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά εμπόδια» στην απέλαση του δημοσιογράφου αυτού, πρώην διευθυντή σύνταξης της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Zaman, επικαλούμενο την πολιτική φύση των κατηγοριών που τον βαρύνουν στην Τουρκία και το καθεστώς του πρόσφυγα που του έχει δοθεί στη Σουηδία, όπου ζει αυτοεξόριστος.
Σοκ στην Τουρκία από το «δώρο» ΗΠΑ στην Ελλάδα: Τα νέα πανίσχυρα όπλα για τα Viper – Πύραυλοι κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας - Viper ο εφιάλτης της Άγκυρας.
Την απάντηση των Αμερικανικών αρχών με επίσημα έγγραφα μέσω της γνωστής διαδικασίας LOA (Letter of Offer and Acceptance) περιμένει το Αεροπορικό Επιτελείο προκειμένου να πάρει το ‘’πράσινο φως’’ από τις HΠΑ για την αποδέσμευση και πώληση μια σειρά όπλων τα οποία θα μετατρέψουν τα Viper σε εφιάλτη της Άγκυρας. Στόχος να πιστοποιηθούν το συντομότερο δυνατό στις 83 αναβαθμισμένες ‘’οχιές’’ ώστε πέρα από πανίσχυρα μαχητικά air to air πολέμου να διαθέτουν και μεγάλες δυνατότητες κρούσης για high value στόχους τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βάθος εντός της Τουρκικής επικράτειας.
Οι Πεζοναύτες με τα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων στην Μαγνησία
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 15 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, παρούσης και της στρατιωτικής ηγεσίας, συζήτησαν για θέματα επικαιρότητος. Μεταξύ των άλλων, ετέθη ερώτηση ως προς το ζήτημα της δημιουργίας ναυτικής εγκαταστάσεως στην περιοχή του Αλμυρού, εγγύς της έδρας της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 TAΞΠ/N).
Ο ΥΕΘΑ άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει ότι τα όσα λέγονται και γράφονται, περί επιρροής τοπικών αρχόντων, που βάρυνε δήθεν στην απόφαση, δεν έχουν καμμία απολύτως βάση. Εμφαντικώς υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους σχεδιασμοί, είναι
F-35: Έκλεψαν αμερικανική τεχνολογία οι Τούρκοι; – Γι αυτό τους έδιωξαν από το πρόγραμμα οι ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ελλάδας
Διονύσης Αντωνέλλος
Σύμφωνα με Τούρκο απόστρατο η Τουρκία «παρήγαγε 935 εξαρτήματα για το F-35 με 11 εταιρείες» και η τεχνολογία «πέρασε στη χώρα μας με αυτή την παραγωγή».
F-35: Έκλεψαν αμερικανική τεχνολογία οι Τούρκοι και την εφαρμόζουν στα τουρκικά MMU γι αυτό τους έδιωξαν από το πρόγραμμα οι ΗΠΑ;
Ο Τούρκος απόστρατος Πιλότος Αεροπόρος Αντιστράτηγος Ερντογάν Καρακούς έκανε μία εντυπωσιακή προσεγγιση για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Τα Rafale F3R ίσως γίνουν 11 πριν τελειώσει η χρονιά: Τι συζητά η αεροπορία για το μέλλον των μαχητικών 4,5 γενιάς
ΦΩΤΟ:Μέχρι να τελειώσει το 2022, τα Rafale θα έχουν γίνει 11 και το σύνολο των αεροσκαφών με ραντάρ AESA 15. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Στις 21 Δεκεμβρίου και ημέρα Τετάρτη- καιρού θέλοντος- τα Rafale F3R της 332 Μοίρας γίνονται 10, ίσως και 11;
Το βέβαιο είναι πως μέχρι να κλείσει η χρονιά, στην Μοίρα του «Γερακιού» της Τανάγρας ο αριθμός των Rafale θα είναι διψήφιος, την στιγμή μάλιστα που η εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στα ύψη. Μέχρι να τελειώσει το 2022, τα Rafale θα έχουν γίνει 11 και το σύνολο των αεροσκαφών με ραντάρ AESA 15.
Σύστημα OPAL ως άμεση λύση για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;
OPAL – H ισραηλινή διάσταση των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. Είναι λύση για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Το σύστημα OPAL (Operational Platform Adaptive Layer ή OPerational Avionics Layer), δεν είναι κάτι καινούριο. Ως σύλληψη, ως ιδέα είναι αρκετά παλιά. Και είναι απλή. Για αυτό και έχει αποδώσει και επιχειρησιακά ως καινοτομία τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, δεδομένου ότι άρχισε να χρησιμοποιείται αρχικά από την Ισραηλινή Αεροπορία και κατόπιν υιοθετήθηκε και από το Στρατό και το Ναυτικό της χώρας. Αποδεσμεύθηκε ως προϊόν στη σημερινή του μορφή και για εξαγωγικούς χρήστες το 2019 και πρόσφατα έγινε κρούση για την απόκτησή του και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω παρουσίασης των δυνατοτήτων του στην Πολεμική Αεροπορία.
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Δεν πρόκειται για κλασικό σύστημα ζεύξης (λήψης και μετάδοσης) δεδομένων (data link).
Γεωργιάδης: Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα φιλοξενεί μεγάλα data centers
Λαμπρό προδιαγράφεται το μέλλον για τον κλάδο της Πληροφορικής στη χώρας μας, ενώ ήδη ο κλάδος, περνάει τη χρυσή του εποχή, όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του, ο υπουργός σχολίασε ότι σήμερα ο κλάδος της Πληροφορικής περνάει τη χρυσή του εποχή, ενώ -όπως τόνισε- το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό.
Το παρασκήνιο πίσω από το ελληνοτουρκικό τετ α τετ στις Βρυξέλλες
Δρ. Αθανάσιος Ε. ΔρούγοςΜία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, βαρύνουσας σημασίας, με ευρύτερες προεκτάσεις και διαστάσεις, έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, προ τριών ημερών, ανάμεσα στην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέσβειρας Αννας-Μαρίας Μπούρα, και τον μεγαλοσύμβουλο και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν (προφανώς με άκρα μυστικότητα).
Η συνάντηση είχε ως στόχο να υπάρξει ένα «κανάλι επικοινωνίας» ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα,
Γιατί ο Ερντογάν «εκτοξεύει» πυραύλους – Οι απειλές και τα νέα δεδομένα μετά την παρέμβαση της Αιγύπτου
Στη γωνία βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την παρέμβαση της Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες. Η κίνηση του Καΐρου και η καταδίκη από τις Βρυξέλλες «έκαψαν» το χαρτί του τουρκολιβυκού μνημονίου για την Άγκυρα. Πώς αναλύει η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τις τουρκικές απειλές για πυραυλικό χτύπημα στην Αθήνα.
Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ
Οι νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πυραυλική επίθεση στην Ελλάδα, που… εκτόξευσε αιφνιδιαστικά στις αρχές της εβδομάδας, δεν ήταν μια ακόμα επίδειξη ισχύος του σουλτάνου σε βάρος της χώρας μας. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως, σε αντίθεση με παρόμοιες δηλώσεις του Ερντογάν πριν από λίγες εβδομάδες, αυτή τη φορά τα «περί χτυπήματος στην Αθήνα» με τους πυραύλους Tayfun θα πρέπει να
Δ. Βαλκάνια και Α. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με το Σέρβο ΥΠΕΞ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των πρόσφατων συνομιλιών τους τον Νοέμβριο στην Αθήνα.
Στην ατζέντα βρέθηκαν «η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας- Σερβίας με έμφαση στην οικονομία και το εμπόριο, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι περιφερειακές εξελίξεις,
Περί θαλασσίων ζωνών
Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη για τον εθνικό σχεδιασμό και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο Στρατηγός Σίσι, με το διάταγμα περί του καθορισμού των δυτικών ουσιαστικά ορίων της Αιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αμφισβήτησε έμπρακτα και όχι απλά σε επίπεδο δηλώσεων και θέσεων αρχής, το Τουρκολιβικό Σύμφωνο του 2019 και τις μεταγενέστερες εξειδικεύσεις του, που στο σύνολό τους παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης
Είναι αναγκαίο να επισημανθεί ευθύς εξ αρχής ότι η ενέργεια της Αιγύπτου, δεν παράγει άμεσα
Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε να επιδείξουμε έργα, όχι μακέτες(Βίντεο)
«Υπήρχαν συμφέροντα που δεν ήθελαν την κατασκευή του μετρό όπως έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πάλεψε με τα προαναφερθέντα συμφέροντα, γιαυτό και σήμερα υπάρχει μετρό Θεσσαλονίκης.
«Θα έχουμε και μετρό και Αρχαία», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι το μετρό θα παραδοθεί άμεσα στους επισκέπτες καθώς έχει ολοκληρωθεί το 95% του έργου.
Άρθρο του Κ. Φίλη στην «Κ»: Η δικαίωση μέσω Αιγύπτου και ο κίνδυνος για αντίποινα
Η Αίγυπτος, στέλνοντας μήνυμα ισχύος και με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην Τουρκία, προέβη σε πλευρική οριοθέτηση δυτικά της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας του 2020. Η οριοθέτηση είναι ακριβής και ιδιαίτερα προσεκτική, ενώ επιτρέπει σε Λιβύη και Ελλάδα να συμφωνήσουν με την Αίγυπτο για το εναπομείναν κομμάτι, εκεί που συναντώνται οι τρεις ΑΟΖ
Η Αίγυπτος, στέλνοντας μήνυμα ισχύος και με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην Τουρκία, προέβη σε πλευρική οριοθέτηση δυτικά της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας του 2020. Η οριοθέτηση είναι ακριβής και ιδιαίτερα προσεκτική,
Πέτρος Λιάκουρας στο Ελλάδα 24: Να επιδιώξουμε άμεσα τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη (video)
Καλεσμένος στο podcast «Λόγος» του Γιάννη Κουτσομύτη ήταν ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η βίαιη αναδόμηση της Ευρώπης-Η Γηραιά Ήπειρος αφυπνίζεται- Οι Ιάπωνες...
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η βίαιη αναδόμηση της Ευρώπης-Η Γηραιά Ήπειρος αφυπνίζεται- Οι Ιάπωνες...
Μάνος Καραγιάννης, Σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ Πολέμου και Ειρήνης βρισκόμαστε με την Τουρκία
Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ" (https://www.politeianet.gr/books/9789...) Ο Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας Κύριος Μάνος Καραγιάννης μιλάει για τις υβριδικές μορφές πολέμου που αλλάζουν την έννοια του δόγματος αποτροπής. Σε μια περίοδο που η χώρα μας δέχεται τέτοιες απειλές.
Qatargate: Την Πέμπτη η «ώρα της κρίσης» για την Εύα Καϊλή
Στην υπόθεση διαφθοράς που φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, οι αρχές αποκάλυψαν ότι η βαλίτσα με την οποία συνελήφθη ο πατέρας, εκτός από χρήματα, περιείχε ένα μπιμπερό, γάλα και ένα παιδικό iPad που φέρεται να χρησιμοποιούσε η 1μιση έτους κόρη της 44χρονης ευρωβουλευτού. Ένα στοιχείο που οι αρχές θεωρούν - αν όχι ενοχοποιητικό - σίγουρα επιβαρυντικό, αφού δείχνει προετοιμασία.
Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας | Ώρα Ελλάδος 19/12/2022 | OPEN TV
2. Το παρασκήνιο της συνάντησης Μπούρα – Καλίν στις Βρυξέλλες
3. Σ. Καλεντερίδης και Γ. Παπαφλωράτος για τα ελληνοτουρκικά
4. Τι λέει ο τουρκικός Τύπος για τα ελληνοτουρκικά
Νέες ακραίες απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα | Σήμερα | 19/12/2022
1. Νέες ακραίες απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα
2. Hurriyet: Σε εξοπλιστική τρέλα η Ελλάδα
3. Συνέντευξη Εκρέμ Ιμάμογλου στον Μανώλη Κωστίδη
4. Ερντογάν: "Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ - Ο πύραυλος Tayfun τρομάζει την Ελλάδα"