Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Άγγελος Συρίγος, Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις της Τουρκίας και η αναθεώρηση της Λωζάνης

 

Οι καλύτερες αναλύσεις που ακούσαμε την χρονιά που πέρασε. Χωρίς σειρά

O Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Κύριος Άγγελος Συρίγος μιλάει για τις Τουρκικές προκλήσεις με έμφαση το αφήγημα της Τουρκίας που συνδέει το θέμα της Κυριαρχία των Ελληνικών νησιών με την αποστρατιωτικοποίηση

Πρέπει να ομολογήσω ότι παρακολουθώ επιστημονικά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες την Τουρκία και δεν έχω ξαναδεί τέτοια έξαρση όπως αυτή που συμβαίνει διαρκώς από το 2019 και μετά στα Ελληνοτουρκικά δηλώνει ο καθηγητής 

Στην Ελλάδα έχουμε την αντίληψη πολλές φορές ότι το ΝΑΤΟ είναι σταθερά απέναντί μας. Είναι γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει πάρει πολλές φορές φιλοτουρκικές θέσεις και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δόγμα Λούντς. Ο Λούντς ήταν ο Ολλανδός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ την δεκαετία του 70 ο οποίος είχε βγάλει το δόγμα ότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει θέση στη διαμάχη, στη νομική διαμάχη Ελλάδος-Τουρκίας μια θέση που οφθαλμοφανώς ήταν εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι πάρα πολλές φορές το ΝΑΤΟ έχει παρέμβει για να αποσοβήσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο έγιναν τώρα οι συζητήσεις. Σε ένα πλαίσιο μην το τραβάτε τόσο πολύ το σχοινί γιατί θα σπάσει. 

Η Τουρκία, πρέπει να ομολογήσω ότι παρακολουθώ επιστημονικά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, δεν έχω ξαναδεί τέτοια έξαρση όπως αυτή που συνέβη, που συμβαίνει διαρκώς από το 2019 και μετά.

Αυτό είναι μετάλλαξη ή είναι μία φυσική συνέχεια;

Είναι πάρα πολύ καλή ερώτηση. Διάβαζα τις τελευταίες μέρες το βιβλίο του Ιγνάτιου και του και Μελέτη που αναφέρεται στα απόρρητα τηλεγραφήματα εκείνης της περιόδου 96-98 που οδήγησαν από τα Ίμια στο ανακοινωθέν της Μαδρίτης. Είμαστε στα τέλη του 96 και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλάει για τρομακτική πίεση της Τουρκίας. Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως έναν άγνωστο ακόμη αριθμό νησιών, ακούμε τα πάντα, μέχρι που βγαίνει σε κάποιο σημείο ο Γκιούλ, ο Γκιουλ είναι ο μετέπειτα πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας και τότε ήταν Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης και λέει “δεν αμφισβητούμε τα μεγάλα νησιά”  τα κατονομαζόμενα στις συνθήκες, αμφισβητούμε τα υπόλοιπα”. Είναι το ακριβώς ανάποδο από αυτό που λένε αυτή τη στιγμή του τώρα είναι μετεξέλιξη; δεν μπορώ να πω σίγουρα όμως είναι μία πραγματικότητα. 

Μία πραγματικότητα δηλαδή Τούρκοι αυτή τη στιγμή, το ‘96 αμφισβήτησαν έναν μεγάλο αριθμό νησιών που δεν κατονομάζονταν στις συνθήκες. Τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι αμφισβητούν αυτά τα περίφημα 22 νησιά που λένε. Λήμνος Σαμοθράκη ο Άγιος Ευστράτιος τα Ψαρά, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία και τα Δωδεκάνησα.

 Επειδή έχω ένα αρκετά καλό αρχείο, βρήκα ότι υπήρξε ρηματική διακοίνωση των Τούρκων, για μία και μοναδική φορά τον Ιούνιο του 98, προσέξτε δύο χρόνια μετά τα Ίμια στο οποίο διασυνδέουν το θέμα της Ελληνικής κυριαρχίας στα μεγάλα και κατονομαζόμενα στις συνθήκες νησιά του Αιγαίου, με την αποστρατιωτικοποίηση.  Και λένε μέσα σε αυτή την ρηματική διακοίνωση του 1998, αφού στρατιωτικοποιείται τα τα νησιά εμείς δικαιούμαστε να πούμε ότι ανατρέπεται η Συνθήκη της Λωζάνης και τίθεται θέμα σε ποιον ανήκουν τα νησιά. Το είπαν μία και μοναδική φορά τον Ιούνιο του 98, αλλά η Τουρκική εξωτερική πολιτική μοιάζει, μπορώ να σας δώσω πολλές περιγραφές, μοιάζει με ένα τεράστιο συρτάρι που πετάς μέσα πράγματα και κατά καιρούς και τα αναζητάς κατά το δοκούν, μία άποψη. Μία δεύτερη άποψη, η Τουρκική εξωτερική πολιτική μοιάζει σαν ένα σκληρό δίσκο του υπολογιστή,  είναι κάπου θαμμένο εκεί πέρα μέσα και μπορείς να το ανασύρεις όποτε θέλεις. 

Η Συνθήκη της Λωζάνης έδωσε ρητώς στην Τουρκία όλα τα νησιά πού βρίσκονται έως 3 μίλια από τις ακτές της, εκτός της Σάμου η οποία εδόθη στην Ελλάδα ρητώς, συν την Ίμβρο και την Τένεδο

Επομένως, ότι και να κάνεις, η Τουρκική κυριαρχία σταματάει τρία μίλια από τις ακτές της, ούτε καν ναυτικά μίλια, μίλια ξηράς.  Άρα το θέμα τελειώνει εκεί

Όταν μιλάς στο εξωτερικό και τους λες ότι συζητάμε, Πώς ερμηνεύεται η συμφωνία που υπεγράφη προ 100 ετών ο κόσμος γελάει.

▶ Πηγή: 989 Alpha Radio

https://alpha989.gr

ΠΗΓΗ Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου