Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

1922: Όποιος σήμερα ξεχνάει την Καταστροφή θα την ξαναζήσει

Η γενοκτονία –ή, αν προτιμάτε, η “Καταστροφή”– του μικρασιατικού ελληνισμού, δεν αφορά την “ιστορία” και την ιστορική μνήμη κατά τον ίδιο τρόπο που την αφορά η γερμανοϊταλική Κατοχή π.χ., παρόλο που η τελευταία είναι πιο πρόσφατη. Το “1922” “δουλεύει” στη σημερινή πραγματικότητα, συνεχίζεται στην Κύπρο και το Αιγαίο, απειλεί τη Θράκη και τα νησιά, καθορίζει τους προσανατολισμούς της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής, σφραγίζει καθοριστικά το μέλλον μας.

Ή μήπως δεν αποτελεί εθνοκάθαρση και πολιτιστική γενοκτονία, ο εξανδραποδισμός των 200.000 Ελλήνων της Βόρειας Κύπρου; Στην περιοχή μας, η Ιστορία με κεφαλαίο Ι, και όχι η “μικρή ιστορία”

Η διαχρονική συνείδηση του ελληνισμού και η αμφισβήτησή της - Κάποιοι διερωτώνται πότε οι Ρωμηοί έγιναν Έλληνες.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων - Αρθρογράφος

 Η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 οδήγησε ορισμένους μελετητές σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Ακούσαμε σε τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ και διαβάσαμε σε άρθρα ότι πριν από την Επανάσταση δεν υπήρχε ελληνική συνείδηση και ότι το κράτος δημιούργησε το έθνος. Οι ιστορικές πηγές, όμως, μαρρτυρούν το αντίθετο. Ότι, δηλαδή, το 1821 ένα πανάρχαιο έθνος εξεγέρθηκε για να δημιουργήσει κράτος ελεύθερο. 

Επί Τουρκοκρατίας οι Έλληνες ουδέποτε έπαυσαν να θυμούνται ότι είναι Έλληνες.

Tα πρώτα 6 Rafale στην Αθήνα - Μητσοτάκης: Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για τους εξοπλισμούς μας(Εικόνες - Βίντεο)

Με τη φράση "Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας" υποδέχθηκε ο Πύργος Ελέγχου της Τανάγρας τα 6 Rafale που προσγειώθηκαν στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης. Ακολούθησε η τελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, από τα 18 που αγόρασε η χώρα μας.

Η τελετή υποδοχής έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στις 12 το μεσημέρι τα Rafale, στα οποία βρίσκονταν Έλληνες και Γάλλοι πιλότοι, πέταξαν συμβολικά πάνω από την Ακρόπολη.

Αντιδρούμε με τα θαλάσσια κοπάδια USV του Ερντογάν, αλλά αδιαφορούμε για το δικό μας USV… ΠΕΛΑΤΕΣ

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από νέες επιθετικές αναφορές του Ερντογάν σε οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς επίσης και από την παράδοση συστήματος βαλλιστικών πυραύλων στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις. Αμφότερα προσφέρονται για ειδικό σχολιασμό στην Ελλάδα. Όσο κι αν εκπλήσσει, στο πρώτο η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ ανταγωνιστική. Το δεύτερο αποκαλύπτει ότι η κατ’ αποκλειστικότητα εξοπλιστική πρόσδεση σε 2-3 συμμαχικές χώρες, πάντα με τον ρόλο του πελάτη, είναι τακτική που υπονομεύει μακροπρόθεσμα την αμυντική επάρκεια της χώρας μας.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


«Με την εμπειρία την οποία αποκτήσαμε από την κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών,

«Ριζικά ξένη µε τον δυτικό πολιτισµό η Τουρκία»

Ανδρέας Μαζαράκης 

Αυτοί που αποκαλούμε Τούρκους δεν αποτελούν καν ένα έθνος, υπό την ορθή έννοια του όρου 

Ανοίγοντας αυλαία στα επετειακά αφιερώµατα για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, φέρνουµε προποµπό µια έκθεση ενός επιφανούς Ιρλανδού νοµικού, του Τζέιµς Μπράις, καθηγητού Αστικού ∆ικαίου του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. Ηταν αυτός που ανέλυσε µε χειρουργική λεπτοµέρεια τον Τούρκο.

Γιατί ο Ερντογάν Στρέφεται και Πάλι στα Βαλκάνια

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Οι άριστες σχέσεις Ράμα και Ερντογάν είναι γνωστές. Εξ ού και το ιδιαιτέρως θερμό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αλβανία την περασμένη Δευτέρα. Μέχρι και το όνομα του Ερντογάν δόθηκε σε πλατεία στην βορειοανατολική πόλη Λιάτσι, όπου εγκαινιάστηκαν τα 520 διαμερίσματα που κατασκευάσθηκαν με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του Νοεμβρίου του 2020. Κατά την εκδήλωση ο Τούρκος πρόεδρος

Ερντογάν και Βούτσιτς συμφώνησαν να επιλύσουν την κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Nova TV

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Σερβίας θα μεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. 

Αυτό ανακοίνωσαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη βουλγαρική «Nova TV».

Η διάσπαση κορυφώθηκε όταν η Δημοκρατία Σέρπσκα απείλησε να αποσυρθεί από τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και από το φορολογικό και δικαστικό σύστημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στους Βόσνιους Μουσουλμάνους, χαρακτήρισε τις ενέργειες των Σέρβων εθνικιστών «λανθασμένες και επικίνδυνες».

Με ποιους είστε, κύριοι;

Ψάχνουμε να βρούμε τον εχθρό απέναντί μας. Καταγράφουμε κάθε μέρα τις «προκλητικές» δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων: του προέδρου Ερντογάν, των υπουργών Ακάρ – Τσαβούσογλου – Σοϊλού, του Γκρίζου Λύκου Μπαχτσελή, της Γκρίζας Λύκαινας Ακσενέρ κ.ο.κ.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

 

Αναδεικνύουμε με πηχυαίους τίτλους τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Το Βατερλώ του EastMed ίσως προμηνύει πολύ χειρότερες εξελίξεις!

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:01, 09/01/2022 και ανανεώθηκε 08:44, 19/01/2022] Σχετικά με το Βατερλώ του EastMed που αποκάλυψε ο Σωτήρης Σιδέρης στην ιστοσελίδα omegapress.gr (αναδημοσιεύτηκε με σχολιασμό) -και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ΕΡΤ, ενώ εν συνεχεία το παραδέχτηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ-, διαβάσαμε στον εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο τον παρακάτω εύστοχο τίτλο:

 
Ο Μπάιντεν «παγώνει» τον EastMed λόγω Τουρκίας
 
Παρότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν τον EastMed ακόμη και με τη νομοθετική δέσμευση του EastMed Act το 2019, με πρωτοβουλία των Γερουσιαστών Μενέντεζ-Ρούμπιο, η εκλογή Μπάιντεν

Από το Τερματικό στον EastMed κι απ’ εκεί στον τουρκικό αγωγό

Άριστος Μιχαηλίδης   

«Κάποιοι φτάνουν στα όρια της εσχάτης προδοσίας» με το φυσικό αέριο, έλεγε τον Οκτώβρη του 2013 ο άνθρωπος που ήξερε όσο λίγοι τα πάντα γύρω από τα κυπριακά κοιτάσματα. Ο Σόλων Κασίνης. Τα έλεγε εξοργισμένος με όσα μάθαινε. Αργότερα και όταν πια παραιτήθηκε και από την αντιπροεδρία της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, αποκάλυπτε, Νοέμβριο του 2014, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση «έχει οδηγίες από τις ΗΠΑ» να μην προχωρήσει με τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Άγνωστο ποιους εννοούσε και πόσα ήξερε τότε για να μιλά με αυτό τον τρόπο.

Γιατί οι ΗΠΑ αναζητούν φόρμουλα συμβιβασμού με την Τουρκία

Κωνσταντίνος Φίλης

Η εκδίωξη του Nautical Geo, το σκάφος που επρόκειτο να διεξάγει έρευνες βυθού για το που θα εγκατασταθεί ο αγωγός, οι συνεχείς αμφισβητήσεις της ανοριοθέτητης περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis και οι εκβιασμοί με μη διπλωματική γλώσσα αποτελούν κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να υπονομεύσει τον East Med. Αυτή η στάση της φαίνεται να δικαιώνεται σήμερα.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων, καθώς για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όχι μόνο η Τουρκία παραμένει μία πολύ σημαντική χώρα. Το πρόβλημα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και όχι η Τουρκία ως κράτος.

Οι Αμερικανοί δίνουν υποσχέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια των έργων στη Μεσόγειο: Να τους πιστέψουμε; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Η υπόθεση του αγωγού EastMed και η απαράδεκτη απόρριψη του από την αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε προβλήματα και εσωτερικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διπλωμάτες που εργάστηκαν με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για τον σχεδιασμό του φιλόδοξου αυτού έργου βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να βλέπουν να εγκαταλείπεται η ιδέα με έωλα επιχειρήματα.

Θυμίζω ότι όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του αγωγού, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Ενέργειας υποστήριξαν το έργο με θερμά λόγια. Μάλιστα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενθάρρυναν τις τρεις χώρες να προχωρήσουν ταχύτατα για την υλοποίηση των σχεδίων για τον EastMed.

Δεν είναι καλά τα νέα στον ένα χρόνο της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν: Οι ενδιαμέσες εκλογές το μεγάλο του στοίχημα…

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Φιλελεύθερος

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, από την ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της Προεδρίας του, σχεδόν το 60% των Αμερικανών στήριζε την πολιτική του, ενώ τώρα έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία από οποιονδήποτε πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, σε αυτό το σημείο της θητείας του, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η μέση βαθμολογία αποδοχής του είναι σταθερή στο 42 με 43%, ενώ του προκατόχου ήταν 41% από το 2017-2021.

Το καθεστώς των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας(Βίντεο)

"Το καθεστώς των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982)"

Με μεγάλη χαρά και τιμή, ο Πρόεδρος και το τμήμα HJ-10 ''Περικλής'' της ΑΗΕΡΑ HELLAS D-25 σας προσκαλούν στην ομιλία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου με θέμα "Το καθεστώς των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982)".

Άγγελος Συρίγος, Σαφές μήνυμα αποτροπής στέλνουν στην Τουρκία οι κινήσεις της χώρας μας(Βίντεο)

Σημαντική χαρακτηρίζει την σημερινή μέρα, λόγω της παραλαβής των πρώτων Rafale, ο καθηγητής διεθνούς δικαίου του Παντείου Άγγελος Συρίγος 

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε μια εμβληματική παράδοση νέων Αεροσκαφών στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις 

Επίσης ο καθηγητής μιλάει για τις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις, και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Χουλουσί Ακάρ για την Ελληνίδα πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου 

Γιάννης Μάζης, Μετά τα Rafale πρόταση και για πέντε Κορβέτες από το Παρίσι. Η Ελλάς επιστρέφει(Βίντεο)

Η Ελλάδα γίνεται ξανά υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή με την παραλαβή των Rafale και τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη τονίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης 

Ο καθηγητής τονίζει ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος μπορούν να συνεργαστούν με την Γαλλία σε ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην περιοχή που θα έχει και ενεργειακές παραμέτρους 

Παράλληλα τονίζει ότι η νέα Γαλλική πρόταση για τις κορβέτες, περιλαμβάνει πέντε πλοία εκ των οποίων τα τέσσερα θα ναυπηγηθούν εξολοκλήρου στην Ελλάδα