Ένας χρόνος συμπληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, από την ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
Κατά τις πρώτες εβδομάδες της Προεδρίας του, σχεδόν το 60% των Αμερικανών στήριζε την πολιτική του, ενώ τώρα έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία από οποιονδήποτε πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, σε αυτό το σημείο της θητείας του, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η μέση βαθμολογία αποδοχής του είναι σταθερή στο 42 με 43%, ενώ του προκατόχου ήταν 41% από το 2017-2021.
Η δημοτικότητα του Μπάιντεν δεν φαίνεται να βελτιώνεται, προς το παρόν. Οι λόγοι της αρνητικής εικόνας θεωρούνται αρκετοί και δεν αφορούν μόνο στον πόλεμο που δέχεται από το «στρατόπεδο Τραμπ», αλλά και:
- το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο «Build Back Better» (κοινωνικές δαπάνες, κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη), η «αποτυχημένη», όπως χαρακτηρίζεται, έως τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, η «ντροπιαστική» έξοδος από το Αφγανιστάν, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και, φυσικά, το όλο και πιο επικίνδυνο διχαστικό κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική κοινωνία.
Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι η ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία, αλλά φαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς που αφορούν στους τρόπους αντιμετώπισής της και η δική του δημοκρατική διακυβέρνηση δεν τα πήγε καλά.
Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου είχε υποσχεθεί την περασμένη άνοιξη ότι κατά τον εορτασμό της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου 2021 θα υπήρχε ένα «διαφορετικό τοπίο» στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά προφανώς δεν υπολόγισε τις επερχόμενες μεταλλάξεις του ιού, σε σχέση με το γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια άτομα, κυρίως οπαδοί του πρώην προέδρου, επέμεναν σε θεωρίες συνωμοσίας, αρνούμενοι να εμβολιαστούν.
Σε αρκετές αναλύσεις επισημαίνεται ότι, έχοντας ξεπεράσει πολλές απώλειες στη ζωή του και αναπηδώντας από τόσες πολλές ανατροπές, το πιο αντιπροσωπευτικό χαρακτηριστικό του είναι η άρνηση να αποδεχθεί την ήττα μπροστά σε προβλήματα που θεωρούνται «ανυπέρβλητα».
Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται και ενθαρρυντικά στοιχεία που προσδίδουν νέα δυναμική και προοπτική στην Προεδρία του, όπως: περισσότερο από το 70% των Αμερικανών ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι ασθενείς με κορωνοϊό θα έχουν στη διάθεσή τους δυο νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες, η ανεργία μειώνεται, η οικονομία άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει και οι χρηματιστηριακές αγορές φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ, σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.
- Επίσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατάφερε να περάσει ένα σχέδιο διάσωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βοηθώντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αμερική, καθώς και ένα δικομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές, με περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε νέες δαπάνες.
Αν καταφέρει τελικά να εγκριθεί από τη Γερουσία και το νομοσχέδιο για την κοινωνική μεταρρύθμιση και το κλίμα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό αποδοχής του. Εντούτοις, όμως, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές για τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και για το ένα τρίτο περίπου των 100 εδρών της Γερουσίας. Αυτή τη στιγμή, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 221 έδρες στη Βουλή και οι Ρεπουμπλικανοί 212, ενώ δύο παραμένουν κενές.
Στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί έχουν 48 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί 50 και 2 είναι ανεξάρτητοι (ψηφίζουν με τους Δημοκρατικούς). Επειδή ο εκάστοτε αντιπρόεδρος της χώρας ενεργεί και ως πρόεδρος της Γερουσίας, έχει μια επιπλέον ψήφο όταν υπάρχει ισοψηφία.
Επομένως, με την ψήφο της Κάμαλα Χάρις οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία και στα δυο νομοθετικά σώματα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να υπάρξει εσωκομματική συμφωνία μετά την αρνητική στάση του Δημοκρατικού γερουσιαστή από τη Δυτική Βιρτζίνια, Τζο Μάντσιν, τον οποίο προσπαθεί ο Αμερικανός ηγέτης να πείσει για να βρεθεί «ενδιάμεσος συμβιβασμός».
Όπως βρέθηκε «συμβιβαστική οδός» στη Βουλή για την έγκριση του προαναφερόμενου νομοσχεδίου, ενδεχομένως να βρεθεί τελικά και στη Γερουσία.
Έντονη αντίδραση υπάρχει όμως και από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, επειδή υποστηρίζει ότι έως τώρα έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις για να διευκολύνει τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην υλοποίηση των επιδιώξεών του, αλλά δεν πρόκειται να κάνει άλλες σε σχέση με τις απαιτήσεις του γερουσιαστή Μάντσιν.
- Ενδιάμεσες εκλογές 2022
Συνήθως, το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο χάνει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές.
Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι για να έχουν ελπίδα οι Δημοκρατικοί να μην απολέσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας ή του ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, εκτός από την ανάγκη να βρεθεί μία φόρμουλα για την έγκριση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου εντός του τρέχοντος μηνός, θα πρέπει επίσης να προκύψουν, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, θετικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τον έλεγχο του πληθωρισμού και γενικότερα για τη σημαντική βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα που αφορά στη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών και την ορατή απειλή κατά της Δημοκρατίας μετά την περσινή εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του τότε Προέδρου Τραμπ.
Τις τελευταίες μέρες, εντείνεται η αντίδραση των Δημοκρατικών για ζητήματα που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες. Ακόμα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «μεθοδευμένες προσπάθειες» των Ρεπουμπλικανών να δυσκολέψουν τη συμμετοχή πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες (αφροαμερικανική και ισπανόφωνη κοινότητα), ειδικά σε μερικές πολιτείες – κλειδιά, τοποθετώντας στους μηχανισμούς καταμέτρησης των ψήφων κομματικά στελέχη και κυρίως φανατικούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ apopseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου