Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων

Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα. 600 ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους Σωτήρη Χαραλάμπη (1760-1826), Ασημάκη Φωτήλα (1761-1835), Σωτήρη Θεοχαρόπουλο (?-1854), Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη (?-1841), Βασίλειο (1785-1872) και Νικόλαο (1790-1865) Πετμεζά εισήλθαν στα Καλάβρυτα και πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
Τις προηγούμενες μέρες είχαν φτάσει στα αφτιά των Τούρκων της περιοχής πληροφορίες για επαναστατικές κινήσεις των ραγιάδων. Από τις αρχές Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί πολλές μεμονωμένες επιθέσεις κατά υπαλλήλων της Οθωμανικής διοίκησης, ενώ στις 10 ή στις 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μία σημαντική σύσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας για την έναρξη της Επανάστασης, με τη συμμετοχή του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Αγκυρα: Παράλογη η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης - ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΦΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία, ότι η συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή, και ότι δεν είναι λογική η αμφισβήτησή της, ούτε ακραίως, ούτε εκ πλαγίου, απέστειλε από τους Σοφάδες Καρδίτσας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διαμηνύουμε «προς κάθε κατεύθυνση» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι, με βάση το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, να υπερασπισθούμε στο ακέραιο και αποτελεσματικά την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακήρυξής του ως επιτίμου δημότη της θεσσαλικής πόλης.

Ανησυχία Ντάισελμπλουμ για τις καθυστερήσεις: «Εξαφανίστηκε η ανάπτυξη από την Ελλάδα»


Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαϊου αναμένει, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε την Τρίτη (21/3) ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι χθες το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.

Θρίλερ με την ψήφο της αντιπολίτευσης στα μέτρα - Μπαράζ δηλώσεων

Σαπέν: Το ΔΝΤ ζητά να υπογράψει τα μέτρα και η ΝΔ - ΔΝΤ: Δεν έχουμε ζητήσει εγγυήσεις από τη ΝΔ - Σόιμπλε: Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα ισχύουν και μετά τις εκλογές στην Ελλάδα - ΝΔ: Να εξηγήσει ο κ.Τσίπρας γιατί ζητά στήριξη από το εξωτερικό
«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».