Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Το τσουνάμι που κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια – Ανακαλύφθηκε από ελληνική ανασκαφή


Η αρχαιολογική ανασκαφή στους Κήπους Σαλλαλάτ.

«Την 21η του Ιουλίου, μετά από βροντές και κεραυνούς, ένας μεγάλος σεισμός έκανε τη γη να ταρακουνηθεί, η θάλασσα τραβήχτηκε πίσω και απομακρύνθηκε από τη στεριά, έτσι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν στον βυθό της θάλασσας και να δουν ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα, που δεν είχαν ξαναδεί. Πολλά πλοία επίσης, προσάραξαν στη στεριά. Μετά όμως η θάλασσα επέστρεψε με μεγάλο θόρυβο. Ισοπέδωσε αναρίθμητα κτίρια, πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν και ένας μεγάλος αριθμός πλοίων βρέθηκε στην κορυφή των κτηρίων της Αλεξάνδρειας».

Μαρτυρία Χαράλαμπου Θωμαΐδη: Εκεί ήμασταν αιχμάλωτοι των Τούρκων, δεν ξέραμε αν θα ξυπνήσουμε το πρωί ζωντανοί…


Σκίτσο του προηγούμενου αιώνα με λεζάντα «Οι Τούρκοι επιτρέπουν στα χριστιανικά σχολεία να ξανανοίξουν στην επαρχία της Μερσίνας, προς μεγάλη χαρά των ιεραποστόλων και των κατοίκων της πόλης» (φωτ.: levantineheritage.com)

Από τη χαρά τους που θα έρχονταν στην Ελλάδα, έσφαζαν κάθε μέρα κότες. Και στη διάρκεια του ταξιδιού τους, είδαν για πρώτη φορά αυτοκίνητο και θάλασσα

Είναι εθνικός ή κοσμοπολίτης ποιητής ο Διονύσιος Σολωμός;


του Γιώργου Καραμπελιά*

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί μία διαμάχη που αφορά στη φύση και τον χαρακτήρα του σολωμικού έργου. Πράγματι, αν ο Διονύσιος Σολωμός, για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι πριν απ’ όλα  ο ποιητής του Εθνικού Ύμνου, του επιγράμματος για την καταστροφή των Ψαρών, των Ελεύθερων Πολιορκημένων και σε έναν βαθμό του Διαλόγου για τη γλώσσα, αν το έργο του ταυτίζεται με το «στο νου μου δεν έχω άλλο πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», η βαθύτερη μελέτη του έργου του θα αναδείξει έργα όπως ο «Λάμπρος» και «Ο Κρητικός», καθώς και η «Γυναίκα της Ζάκυθος» που έγινε γνωστή πολύ αργότερα, μόλις το 1927, και ταυτόχρονα θα επισημανθούν οι στενές σχέσεις του όχι μόνο με το δημοτικό τραγούδι, τα βιβλικά έργα και την κρητική ποίηση αλλά και τον ιταλικό νεοκλασικισμό, καθώς και την επαφή του με τη γερμανική φιλοσοφία και τη ρομαντική ποίηση, από τον Schiller στον Xέγκελ και τον Γκαίτε.

Μεγάλη γιορτή για την Ελληνική Γλώσσα στην «Κοιτίδα του Γένους», την Κωνσταντινούπολη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Ελλάδα-Τουρκία: Εμπόριο μεταξύ ιστορικών αντιπάλων


Γιατί η Τουρκία θα συνεχίσει τις απειλές κατά της Ελλάδος και θα συνεχίσει να εποφθαλμιά το Αιγαίο και τα νησιά μας, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δρ. Γιώργος Σ. Ατσαλάκης, Αρθρογράφος

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης - Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Όταν επιτρέψει η Ολγκίν θα ενημερωθεί και η Λευκωσία

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στην Κύπρο, για τον δεύτερο γύρο επαφών της, αρχές Μαρτίου, οπόταν και η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ενημερωθεί ή θα είναι σε θέση να βγάλει συμπεράσματα από τη συνάντηση Ολγκίν-Φιντάν στην Άγκυρα. 

Υπουργός Ενέργειας: Βρέθηκε πλούσιας ποιότητας κοίτασμα στον στόχο Κρόνος 2


Θετικές εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανακοινώντας ότι έχει εξευρεθεί πλούσιας ποιότητας κοίτασμα στο στόχο «Κρόνος Δύο» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο διασυνδέεται με τον ταμιευτήρα του «Κρόνος Ένα», αναφέρει το ΡΙΚ.

ΟΥΜΑ 2024: «Φωτιά και ατσάλι» στον Εθνικό Διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων της 1ης Στρατιάς [vid, pics]


Από 5 έως 9 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ο Εθνικός Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων «ΟΥΜΑ 2024» Μονάδων Τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς / EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» με άρματα μάχης τύπου Leopard 1A5 στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ) και μάλιστα ο Στρατός Ξηράς δημοσίευσε εντυπωσιακά πλάνα.

Bραβείο σε έλληνα πιλότο του NATO: Kατάφερε να προσγειώσει μαχητικό ενώ έχασε τον κινητήρα από χτύπημα πουλιού


File Photo: Χειριστής F16 μέσα στο cockpit – Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Όπως έγραψε χθες το Cosmos Philly της ελληνομερικανικής κοινότητας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο επισμηναγός Αναστάσιος-Σωτήριος Παλαμίδας, Έλληνας εκπαιδευτής πτήσεων μαχητικών στο προγραμμα Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program (ENJJPT) στο Sheppard AFB, Texas, τιμήθηκε με το διάσημο 80th Flying Training Wing Aviation Well Done βραβείο για την εξαιρετική γενναιότητα και ικανότητα του στη διαχείριση έκτακτης κατάστασης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Άσκηση «ΛΟΓΧΗ»: Αεροναυτικές «μάχες» στο Αιγαίο – Rafale και Phantom εναντίον Μονάδων του Στόλου

*Του Κώστα Σαρικά 

Mπορεί τα φλέγοντα εξοπλιστικά ζητήματα του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – ειδικά έπειτα από την επιστολή Μπλίνκεν με την οποία παραχωρούνται τέσσερα Παράκτια Περιπολικά LCS, αλλά και η δυνατότητα συμπαραγωγής φρεγατών Constellation – όμως ο Στόλος δεν σταματά το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.

KC-390 “Agile Tanker”: πως θα μπορούσε να καλύψει δύο ανάγκες η Πολεμική Αεροπορία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην συνάντηση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων της 1ης Φεβρουαρίου με τους διαπιστευμένους στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφους, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχουν επιχειρησιακώς διαθέσιμα συνολικά 10 αεροπλάνα τακτικών μεταφορών. 

CAPTAS 2/4 & Kingklip Mk2/ UMS 4110 – Σύγχρονα σόναρ γάστρας και συρόμενες διατάξης της Thales – Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες

Αναστάσιος Παπανδρέου

Η έλευση των φρεγατών Belharra αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο θα δώσει στο Πολεμικό Ναυτικό τον απόλυτο ανθυποβρυχιακό συνδυασμό όσον αφορά τα συστήματα σκάφους, ο οποίος σε συνάρτηση με τα ελικόπτερα MH-60R θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις ανθυποβρυχαικές ικανότητες του Π.Ν. Τα συστήματα της Thales είναι αυτά που κατέταξαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τις γαλλικές Fremm ως τις απόλυτες Α/Υ φρεγάτες του ΝΑΤΟ.

Το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει προσδεδεμένο στα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία παρά τις πιέσεις: Επιτέλους απαιτείται η κατασκευή νέων φρεγατών στην Ελλάδα…


ι Ολλανδικές φρεγάτες τύπου S & οι τέσσερις Γερμανικές ΜΕΚΟ, αποτελούν τις κύριες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, ο οποίος άλλαξε εξ ολοκλήρου από την δεκαετία του 1980 ενώ όσες προσπάθειες είχαν εκ νέου με αμερικανικά πλοία, αυτά στο τέλος είχαν παροπλιστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Τα δεδομένα που έχει τοποθετήσει η πολιτική ηγεσία για το μέλλον του στόλου, από τη μια πλευρά δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο ναυτικό επιτελείο κι από την άλλη, τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά.

Καλά τα F-35 αλλά δεν αρκούν


Του Κώστα Στούπα

Κανένας εχέφρων πολιτικός ή πολίτης δεν πιστεύει πως οι επιθετικές και επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας έναντι της χώρας μας μπορεί να συγκρατηθούν και να αποτραπούν με μερικά τηλεφωνήματα στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον.

Ελλάδα-ΕΕ επιδοτούν τους τουρκικούς εξοπλισμούς και καταστροφή της Μεσογείο


Σύμφωνα με πρόσφατη ειδησεογραφία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για την Προστασία των Θαλάσσιων Υδάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα, για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων. 

Έρχεται το Αμερικανικό γεωτρύπανο για έρευνες, νότια της Κρήτης


Αλεξία Τασούλη

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά και την απόφαση της Λευκωσίας να ενταχθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector»

Ελλάδα-ΗΠΑ: Ενεργειακή πολιτική στο επίκεντρο


Σε εκτενείς συζητήσεις για όλες τις κρίσιμες πτυχές της διεθνούς μας ενεργειακής πολιτικής με κορυφαίους παράγοντες των ΗΠΑ, συμμετείχε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της 5ης σύγκλισης του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ: Παρούσες στη διαδρομή Ελλάδας - Ισραήλ, στα Ναυπηγεία, στην Αλεξανδρούπολη


Γιώργος Φιντικάκης

Τα νέα από το επιχειρηματικό πεδίο αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις προοπτικές που υπάρχουν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ένταξη της Ελλάδας στις διαστημικές Συμφωνίες Άρτεμις: Η εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας επεκτείνεται σε νέους ορίζοντες


Η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες ‘Αρτεμις. Ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης υπέγραψε τις συμφωνίες κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Μπλίνκεν: Στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας


«Oι χώρες μας συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Κοινό ανακοινωθέν για το Στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας: Επιταχύνεται η εμβάθυνση της συνεργασίας


« Ο Στρατηγικός Διάλογος υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών» για τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, εγκαινίασαν τις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε υψηλόβαθμη δι-υπηρεσιακή εκπροσώπηση από τις δύο χώρες.

Τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο “Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας”.

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση

(Angelos Tzortzinis, Pool via AP)

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη νόμιμη μετανάστευση το οποίο αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Αλλάζει πορεία η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ποιος ζήτησε την παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν;

Η προσέγγιση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας (τουρκική ανάλυση)


Φεβρουάριος 10, 2024. Ελλάδα.

Το πράσινο φως που δόθηκε από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και η έγκριση από τις ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, δεν ανησυχεί μόνο εκείνους που βλέπουν την πρόοδο της Τουρκίας αλλά κυρίως τη Μόσχα, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Μετίν Κουρτουλούς.

DW: Γιατί ο Πούτιν ανέβαλε το ταξίδι στην Τουρκία - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να δημιουργήσει ρωσικό ενεργειακό κόμβο πριν ολοκληρωθεί η αγορά των F-16, παρά τις πιέσεις του Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Deutsche Welle.

Στόλτενμπεργκ καλεί ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή όπλων


«Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε πιο γρήγορα τη βιομηχανική μας βάση για να αυξήσουμε τις παραδόσεις προς την Ουκρανία και να αναδιοργανώσουμε τα δικά μας αποθέματα», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη».

Εκτοξευτής ρουκετών της Χαμάς εντοπίστηκε δίπλα από παιδικό σταθμό και τζαμί στη Χαν Γιουνίς [βίντεο]


Οι IDF ανακοίνωσαν νωρίτερα την Παρασκευή ότι τα στρατεύματα της 646ης Ταξιαρχίας Εφέδρων Αλεξιπτωτιστών, που επιχειρούν στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, εντόπισαν έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χαμάς δίπλα σε έναν παιδικό σταθμό και ένα τζαμί.

Λίβανος: αξιωματούχος της Χαμάς διέφυγε από μια ισραηλινή επιδρομή

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς διέφυγε σήμερα από μια ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στον Λίβανο, ανάφερε μια παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, με διασώστες να κάνουν λόγο για δύο αμάχους νεκρούς.

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ξεκίνησε τον βομβαρδισμό της Ράφα -«Ανοίγει δρόμο» για χερσαία επίθεση


Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τον τομέα της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει δώσει εντολή στον στρατό να ετοιμάσει «σχέδιο απομάκρυνσης» για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται στο σημείο πριν από μια πιθανή χερσαία επίθεση.

Κλιμάκωση αντί ειρήνης στη Μέση Ανατολή


Του Κώστα Ράπτη

Η διπλωματία είναι τέχνη για ανθεκτικούς και φύσει αισιόδοξους ανθρώπους. Ίσως γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να επιμένει ότι υπάρχει "χώρος" για μια μακρά "ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός" στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελεσίγραφο της Αιγύπτου στο Ισραήλ…


Φεβρουάριος 10, 2024. Ελλάδα.

Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα, με την πρόθεση του Ισραήλ να εισβάλει το στρατός του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αυξάνονται στο έπακρο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.