Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ναυμαχία της Λήμνου: Ο Κουντουριώτης καταδιώκει τους Τούρκους μέχρι τα Δαρδανέλια

Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο.
Διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913 στη γραμμή Λήμνου – Στενών κι έληξε με περιφανή νίκη του ελληνικού ναυτικού. Με την επικράτησή του, που ήλθε ως συνέχεια της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912), ο ελληνικός στόλος σταθεροποίησε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τόλμησε μέχρι το τέλος του πολέμου να εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελλίων.

Το πρωί της 5ης Ιανουαρίου το καταδρομικό «Μετζιντιέ, τα θωρη­κτά «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», «Τοργκούτ-Ρεΐς» και «Μεσουντιέ» και οκτώ ακόμη αντιτορπιλλικά βγήκαν από τα Δαρδανέλια και κατευθύνθηκαν προς τη Λήμνο. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Λέων» και «Ασπίς» ανέφεραν την εμφάνιση του εχθρικού στόλου στον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για τις κινήσεις του από την προηγουμένη.

Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ» άσκησε ανακοπή κατά της αναγνώρισης του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»

Ανοικτή Επιστολή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων προς τους Βουλευτές της ελληνικής Βουλής

Ιανουάριος 5, 2023. Ελλάδα.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων «Κοινό των Μακεδόνων» άσκησε ανακοπή στην απόφαση του ειρηνοδικείου Φλώρινας για την αναγνώριση του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας έχει ως εξής:

     Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 ασκήσαμε ανακοπή κατά της υπ’αριθμόν 27/28-7-2022 απόφασης του ειρηνοδικείου Φλώρινας με την οποία αναγνωρίσθηκε το καταστατικό συλλόγου με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», γραμμένη επίσης στα σλαβικά και στα αγγλικά.

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα - Η εφημερίδα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Για «ενδείξεις» πως βρισκόμαστε «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μιλά στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Times 

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «τα Γλυπτά κατευθύνονται προς το σπίτι τους», ο συμβιβασμός ο οποίος φαίνεται να επιτυγχάνεται ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων» από το Μουσείο Ακρόπολης.

«Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»: Παρατείνεται για δύο μήνες η έκθεση που φιλοξενείται στη Ροτόντα

 Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από το κοινό θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου

Φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στη Ροτόντα στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παράταση για δύο ακόμη μήνες, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από το κοινό, πήρε η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες», που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και φιλοξενείται στη Ροτόντα.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλύπτει την Τουρκία και περιγράφει την πορεία κατολίσθησης του Κυπριακού

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο εξαμηνιαίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο ( Κυπριακό),  αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για συγκάλυψη της κατοχικής Τουρκίας. Η εξίσωση του επιτιθέμενου με το θύμα, δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά, παρά ότι προσφέρει πλήρη κάλυψη στον κατακτητή. Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και εκείνη των Καλών Υπηρεσιών,  παρουσιάζονται οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας περιορισμένες. Και για την μη λύση, αλλά και για το αρνητικό κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται, ευθύνες υπάρχουν- σύμφωνα με τον ΟΗΕ- εκατέρωθεν. Κάνει δε λόγο για διχαστικά αφηγήματα. Και οι δυο εκθέσεις απεικονίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό και την πορεία κατολίσθησης, που έχει πάρει.

Α/ΓΕΕΘΑ: Επικοινώνησε με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO Admiral Rob Bauer, είχε, σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν τα θέματα που θα εξεταστούν στην επερχόμενη σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO, η οποία θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες από 18 έως 19 Ιανουαρίου.

Επίσης, συζήτησαν για τις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και θέματα

Συνολικά αντιμετωπίζει η Αθήνα την απόσυρση των ρωσικών οπλικών συστημάτων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει αυτή την στιγμή προτάσεις ανταλλαγής των ρωσικής προελεύσεως συστημάτων με δυτικά, όπως ενημέρωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι η Αθήνα έχει μείνει και αδρανής. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα συζητά με τις ΗΠΑ την προοπτική μίας επιβοηθητικής πολιτικής “απορωσοποίησης” των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως του παράγοντος Ουκρανία. Στο πλαίσιο της στενότερης σχέσεως των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, μετά την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) του 2019 και την αποδεδειγμένως στρατηγική επίδραση των διευκολύνσεων που προσφέρονται από την Αλεξανδρούπολη, η Αθήνα προωθεί την ιδέα παραχωρήσεως από τις ΗΠΑ ειδικής χρηματοδοτήσεως για την προμήθεια αμερικανικής προελεύσεως οπλικών συστημάτων, ώστε να αντικαταστήσει τα ρωσικά.

Φαρμακονήσι: Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό – Οι επικίνδυνοι ελιγμοί και οι προειδοποιητικές βολές

 Νέα πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο. Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά του Φαρμακονησίου και εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό να το εμβολίσει. Το περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα η τουρκική ακταιωρός να αποχωρήσει από την περιοχή και να κατευθυνθεί προς τα παράλια της Τουρκίας.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Αν. Μεσόγειο: Γιατί περιμένουν τις εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

 

Αλεξία Τασούλη 

Οι Αμερικανοί στρέφουν την προσοχή τους στις εκλογικές αναμετρήσεις - Τα σχέδια για την εξεύρευση υδρογοναθράκων.

Η ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου στο briefing του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περί οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ήταν ασφαλώς αθώα τη στιγμή οι Αμερικανοί στρέφουν την προσοχή τους στις εκλογές που θα γίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο και στις τρεις αυτές χώρες.

Νέες υπερπτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο – UAV πέταξε πάνω από Οινούσσες και νήσο Παναγιά

 

Με υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου συνέχισε τις προκλήσεις της σήμερα η Άγκυρα, κι ενώ χθες, όπως κατέγραψε το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν 95 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, έξι εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά και τέσσερις υπερπτήσεις.

Μητσοτάκης: Στη Γαύδο για τα Θεοφάνεια – Το μήνυμα στην Άγκυρα

 

Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Παρασκευή στο ακριτικό νησί ης Γαύδου προκειμένου να παραστεί στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.

Ερντογάν: Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μπορεί να επισπευσθούν

 

Ηδιενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι πιθανόν να επισπευσθεί και οι ψηφοφορίες να πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη 18η Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ιωάννης Παπαφλωράτος: Ντοκουμέντο - Βίβλος των παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία

 

Ιωάννης Παπαφλωράτος: Ντοκουμέντο - Βίβλος των παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Α. Χούπη, "Η Φωνή της Ελλάδας" ΕΡΤ Radio, 02/01/2023

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Α. Χούπη, "Η Φωνή της Ελλάδας" ΕΡΤ Radio, 02/01/2023

Ι. Εγκολφόπουλος: Ερντογάν και Κάλιν "απασφαλίζουν" και κλιμακώνουν τις απειλές της Άγκυρας

 

Ο Αντιναύαρχος Ε.Α., Ιωάννης Εγκολφόπουλος μιλάει στο NaftemporikiTV

Λέανδρος Ρακιντζής: Οι ΜΚΟ είναι σχηματισμοί που κρύβονται πίσω τους από σωματεία ως προσωπα

 

Στο ρόλο των ΜΚΟ στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, με την εμπλοκή και της Έυας Καϊλή αναφέρεται στην αποκλειστική του συνέντευξη ο Λέανδρος Τ.Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ. και πρώην Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, την οποία παραχώρησε στο newshub.gr.

Σάββας Καλεντερίδης: Ελλάδα-Τουρκία στο χάρτη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου; (4-1-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ελλάδα-Τουρκία στο χάρτη του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Γιάννης Μπαλτζώης, Η προσέγγιση Τουρκίας, Συρίας, το νέο Casus Belli, το Iσραήλ και οι Αμερικανοί

 
Τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας με έμφαση στα Ελληνοτουρκικά αναλύει και σχολιάζει ο Στρατηγός ε.α και Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, https://elisme.gr) Κύριος Γιάννης Μπαλτζώης στην εκπομπή Ο Εξαρχείων και τον Ανδρέα Μαζαράκη (https://www.parapolitika.gr)

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις νέες τουρκικές απειλές – Το σχόλιο του καθηγητή Κ. Υφαντή

 

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις νέες τουρκικές απειλές – Το σχόλιο του καθηγητή Κ. Υφαντή

O ρόλος των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις | 5/1/23 | ΕΡΤ

 
Ο Άγγελος Συρίγος και ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις απειλές της Τουρκίας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Νέες πολεμικές απειλές Ερντογάν – Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας πειράξουμε | OPEN TV

 

1. Νέες πολεμικές απειλές Ερντογάν – Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας πειράξουμε
2. Δήμαρχος Γαύδου και Τάσος Χατζηβασιλείου για τις τουρκικές προκλήσεις

Τέταρτος ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση σε νέους – Δεν τους πείθει η ρητορική του | Σήμερα | 05/01/2023

 

1. Ο Μ. Κωστίδης μεταφέρει και σχολιάζει τις νέες απειλές Ερντογάν με τον βαλλιστικό πύραυλο Tayfun
2. Hurriyet: Το μέλημα του Μητσοτάκη είναι οι εκλογές στην Τουρκία
3. Τέταρτος ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση σε νέους – Δεν τους πείθει η ρητορική του
4. Οι Κ. Λάβδας και Π. Παστουσέας σχολιάζουν και αναλύουν τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
5. Ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τις ελλείψεις στα φάρμακα και τις αυξήσεις - Κριτική από Σπίρτζη