Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Αν. Μεσόγειο: Γιατί περιμένουν τις εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

 

Αλεξία Τασούλη 

Οι Αμερικανοί στρέφουν την προσοχή τους στις εκλογικές αναμετρήσεις - Τα σχέδια για την εξεύρευση υδρογοναθράκων.

Η ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου στο briefing του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περί οριοθέτησης ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ήταν ασφαλώς αθώα τη στιγμή οι Αμερικανοί στρέφουν την προσοχή τους στις εκλογές που θα γίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο και στις τρεις αυτές χώρες.

«Υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Νότιας Κύπρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή» ήταν η τοποθέτηση του Τούρκου δημοσιογράφου για να απαντήσει ο εκπρόσωπος του State Department ότι δεν έχει κάποια τέτοια πληροφόρηση.

Είχε προηγηθεί άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου Σεντάτ Εργκίν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ» για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

«Αν κάνουμε μια ανάλυση της χρονιάς, κοιτάζοντας τη γενική κίνηση των επισκέψεων, δεν υπήρξε πολιτική επίσκεψη υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ στην Τουρκία το 2022. Ομοίως, δεν υπήρξαν επισκέψεις υψηλού επιπέδου από την Τουρκία στην πρωτεύουσα της Ουάσιγκτον. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη τον Μάιο για τη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΑΜ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών οργανώνονται συνήθως με την ευκαιρία διεθνών συναντήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2022 έλαβε χώρα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της τεταμένης ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη δήλωση της συνόδου κορυφής. Στη συνάντηση αυτή μεγάλη θέση κατέλαβε ο φάκελος για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Στη συνέχεια, στη δεύτερη επαφή, η οποία ήταν πιο σύντομη από τη συνάντηση της Μαδρίτης, ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G-20 στην Ινδονησία. Ωστόσο, αμέσως μετά από αυτή τη συνάντηση σημειώθηκε ένα περιστατικό που τράβηξε την προσοχή όλων. Ο Μπάιντεν δεν κάλεσε τον Ερντογάν σε έκτακτη συνάντηση κρίσης με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, που βρίσκονταν στο Μπαλί για τη σύνοδο κορυφής λόγω των πυραύλων που έπεσαν στην Πολωνία.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν κάλεσε τον FumiyoKishida, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και τους ηγέτες της ΕΕ».

Η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον στις 18 Ιανουαρίου και αν θα υπάρξει κάποιο μήνυμα από τους Αμερικανούς αφού με νωπή λαϊκή εντολή και στις τρεις χώρες η πίεση μπορεί να αυξηθεί για δημιουργία νέων δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε διαμηνύουν ότι θέλουν σταθερότητα και συμφωνίες που θα επιτρέψουν την εξεύρευση υδρογοναθράκων στη θαλάσσια περιοχή από το Ισραήλ μέχρι την Κρήτη κάτι θα οδηγήσει στην απεξάρτηση από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου