Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Η Ζωή και τό Εργο του

Παύλος Μελάς: Δεν υπήκουσα παρά εις μίαν ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον και τον τόπον μου

Η παιδική και η εφηβική ηλικία του Παύλου Μελά

Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό.
Ο Παύλος Μελάς κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των Κεφαλάδων ή κατά άλλους των Μελανιάδων (λόγω του χαρακτηριστικού μελαμψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των Στρατηγόπουλων 1.

O Guardian βρήκε το ελληνικό νησί που πρέπει να πας για να φας καλά - ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΑΝ PHOTOSHOP

Παπαφράγκας /Φωτογραφία: Shutterstock
Σχεδόν καθημερινά ο ξένος τύπος υμνεί τις ομορφιές της Ελλάδας κυριώς όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι.
Αυτή τη φορά ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για τη Μήλο, εξυμνώντας τις ομορφιές το φαγητό και τις πρώτες ύλες της, τα λαχανικά και τα τυριά της.
Η δημοσιογράφος Amanda Dardanis που επισκέφθηκε το νησί ανακάλυψε μια γαστρονομική σκηνή σε άνθηση. Μπορεί η γειτονική Σίφνος να φημίζεται για τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει, αλλά η Μήλος ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για το καλό φαγητό της, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Διπλωματικό επεισόδιο Σόφιας-Άγκυρας – Έφαγε «ξύλο» ο Τούρκος πρέσβης – «Μην εμπλέκεστε στα εσωτερικά ζητήματα της Βουλγαρίας»

Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση έχουμε ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου σε νομοσχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για θρησκευτικά θέματα (που αφορά την χρηματοδότηση όλων των θρησκειών της χώρας από το εξωτερικό), με τις οποίες κατηγορεί την Σόφια για κινήσεις κατά των μουσουλμάνων της νότιας Βουλγαρίας.   

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας  Ekaterina

Επόμενο Προηγούμενο Brexit: Για τρίτη φορά καταψηφίστηκε η Συμφωνία

Για τρίτη φορά η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την Συμφωνία Αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα να βυθίζεται όλο και περισσότερα στην αβεβαιότητα. Αμέσως μετά την απόφαση η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση.

Συγκεκριμένα η συμφωνία καταψηφίστηκε με 344 ψήφους, έναντι 286.
Σύμφωνα με την απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αποτυχία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης αυτή την εβδομάδα συνεπάγεται ότι το Λονδίνο έχει διορία έως τις 12 Απριλίου να δηλώσει εάν θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή αν επιθυμεί να ακολουθήσει κάποιο διαφορετικό σχέδιο του Brexit.

Στο ποδόσφαιρο οι γείτονες αναφέρονται ακόμη… σκέτο Μακεδονία - Η UEFA ακόμη δεν έχει αλλάξει στην ιστοσελίδα της το όνομα της χώρας(Βίντεο)

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να προβλέπει ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αλλάξει και επίσημα την ονομασία της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά αυτό φαίνεται πως για τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA η εθνική ομάδα των γειτόνων αναγράφεται ακόμη ως FYR Macedonia, ενώ στην τηλεοπτική κάλυψη του ματς με αντίπαλο τη Λετονία, για τα προκριματικά του Euro 2020, παρουσιάστηκαν οι συνθέσεις των ομάδων σε καρτέλα που έφερε το σήμα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, μόνο με το όνομα «Μακεδονία».

Παραπληροφόρηση και Νοημοσύνη - Μαθηματικά, Σκάκι και Γκο - Ο Πρωθυπουργός χωροφύλακας

Παραπληροφόρηση και Νοημοσύνη
Του Ν. Λυγερού

Η παραπληροφόρηση είναι μια κλασσική τεχνική που χρησιμοποιούν στο έπακρον τα αυταρχικά καθεστώτα για να φιμώσουν αυτούς που αντιστέκονται και να δώσουν την εντύπωση στους λαούς τους ότι ελέγχουν απολύτως την κατάσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου τύπου έχουμε στη Βενεζουέλα, στη Βόρεια Κορέα, στην Κούβα και στην Τουρκία, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο. Η νοημοσύνη από μόνη της αν δεν έχει τεχνικές και αντίμετρα, είναι ευάλωτη και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία για να αντισταθεί αποτελεσματικά, στρατηγικά και ανθεκτικά. Αυτό γίνεται μόνο με μεθοδολογία. Πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα μαθηματικό υπόβαθρο για να αποφύγουμε τα λάθη λογικής και πιθανοτήτων, στη συνέχεια μια στρατηγική θεμελίωση των θέσεων μας είναι απαραίτητη και τελικά οι πράξεις με αποστολές αντίστασης είναι το επιθυμητό. Τότε έχουμε ανθρώπους που είναι

Μακεδόνες επιχειρηματίες ενάντια στη κυβέρνηση - Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανατρέπουν τίποτα - Περί Πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Μακεδόνες επιχειρηματίες ενάντια στη κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Ήταν αναμενόμενο βέβαια, αλλά τώρα έγινε. Μπορεί η κυβέρνηση να καθυστέρησε να παρουσιάσει τις επιπτώσεις του απαράδεκτου Προσυμφώνου, αλλά οι Μακεδόνες επιχειρηματίες τις έχουν πλέον αντιληφθεί και δεν προσπαθούν μόνο να τις διαχειριστούν, αλλά ήδη θέλουν να τις ακυρώσουν με κάθε τρόπο και γι' αυτόν τον λόγο δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κυβερνητική αποστολή στα Σκόπια, διότι ξέρουν ότι θα εκτεθούν και αυτοί με τα τρομαχτικά λάθη της κυβέρνησης που έχει στελέχη τα οποία δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί ο επιχειρηματικός

Η Μακεδονία ενάντια στην κυβέρνηση - Η σταλινική κυβέρνηση - Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κρήτης

Η Μακεδονία ενάντια στην κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Η Μακεδονία είναι πλέον ανοιχτά ενάντια στην κυβέρνηση και θέλει να την τιμωρήσει πολιτικά για το έγκλημα που διέπραξε μέσω του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Έτσι ακόμα και ο πρωθυπουργός προσπαθεί μάταια να υποστηρίξει τα στελέχη του για τις επερχόμενες εκλογές. Όμως όποιον και όποια να πλησιάσει, στην ουσία τον καίει διότι αυτός είναι ο κύριος αυτουργός, έτσι οι άλλοι είναι συνεργοί του, αν δεν εκφραστούν ξεκάθαρα υπέρ της ακύρωσης του Προσυμφώνου. Με την απεγνωσμένη κίνησή του δείχνει ότι έχει ήδη χάσει όσα είχε κάνει στη