Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Διπλωματικό επεισόδιο Σόφιας-Άγκυρας – Έφαγε «ξύλο» ο Τούρκος πρέσβης – «Μην εμπλέκεστε στα εσωτερικά ζητήματα της Βουλγαρίας»

Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση έχουμε ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου σε νομοσχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης για θρησκευτικά θέματα (που αφορά την χρηματοδότηση όλων των θρησκειών της χώρας από το εξωτερικό), με τις οποίες κατηγορεί την Σόφια για κινήσεις κατά των μουσουλμάνων της νότιας Βουλγαρίας.   

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας  Ekaterina
Zaharieva, περιέγραψε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου ως εξαιρετικά απαράδεκτη και ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Μπροστά σε δημοσιογράφους στο Συμβούλιο Υπουργών, η Zaharieva ανακοίνωσε ότι κλήθηκε για σήμερα το απόγευμα, ο Τούρκος πρεσβευτής στο Υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο  γνωστός μας Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου είχε δηλώσει  ότι η Άγκυρα είχε παρέμβει σε τροποποιήσεις βουλγαρικού  νόμου περί θρησκευτικών θεμάτων, λόγω της αρνητικής  στάσης της κυβέρνησης της Σόφια προς στους μουσουλμάνους της χώρας.
«Ο κύριος σκοπός του νόμου ήταν να διακοπεί η εξωτερική χρηματοδότηση, ώστε να μην υπάρχει επιρροή σε όλες τις θρησκείες στην χώρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε το αντίθετο», δήλωσε ο Ζαχάριεβα και τόνισε ότι το βουλγαρικό κοινοβούλιο είναι ανεξάρτητο, όπως και τα βουλγαρικά θεσμικά όργανα τα οποία είναι επίσης ανεξάρτητα.

Η Βουλγάρα ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ήταν έκπληκτη και εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, η οποία, σύμφωνα με την ίδια  δεν βοηθά τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Η  Ζαχάριεβα  κάλεσε τον συνάδελφό της να αποφεύγει στο μέλλον  να κάνει τέτοιες απαράδεκτες ομιλίες.
«Η δήλωση του Τσαβούσογλου έγινε σε προεκλογική ομιλία, αλλά δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμε τις γειτονικές χώρες στις προεκλογικές μας εκστρατείες», σημείωσε ο Zaharieva.
«Η Βουλγαρία ποτέ δεν πιέστηκε από κανέναν», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνη Ζαχαρίεβα. Επισήμανε ότι για το επίμαχο νομοσχέδιο την  επισκέφθηκαν επίσης εκπρόσωποι από την καθολική θρησκεία, οι οποίοι  επίσης διαφώνησαν με τον θρησκευτικό νόμο, αλλά μέχρι εκεί.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επίσης διαφώνησε»  πρόσθεσε η Ζαχάριεβα. «Ακούμε τις ανησυχίες, αλλά είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος και το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφασίζει τι να δεχτεί και τι όχι» , δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Η ίδια  πρόσθεσε ότι πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατόπιν αιτήματός του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο νόμος για τις θρησκευτικές υποθέσεις, ο οποίος συζητείται στο Κοινοβούλιο για ενάμισι χρόνο, είναι κατά της μουσουλμανικής θρησκείας.
Η Ζαχαρίβα σημείωσε ότι: «Του είπα ότι ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε θρησκείας και ότι  το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να εξασφαλίσει ότι θα χρηματοδοτεί όλες τις θρησκείες στη Βουλγαρία ώστε να αισθάνονται ίσοι όλοι».
Νομίζουμε ότι  αυτό που επιχειρεί η Βουλγαρία είναι προς την ορθή κατεύθυνση ώστε να κοπούν «οι ομφάλιοι λώροι» ειδικά  των μουσουλμάνων της χώρας με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Μακάρι να δούμε και έναν τέτοιο ανάλογο νόμο και στην Ελλάδα, ο οποίος θα κόψει όλες τις επαφές σε τέτοια θέματα και στην Δυτική Θράκη, την οποία προσπαθούν να «ελέγξουν» οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια.  
 Αυτά όλα αφορούν ένα σοβαρό νομοσχέδιο στην Βουλγαρία , η ουσία όμως μας μεταφέρει  σε ένα πολύ παλαιότερο άρθρο μας, με το οποίο είχαμε αναφέρει ότι «καμπάνες» βαράνε οι Βούλγαροι εδώ και πολλά χρόνια  για τα τρομερά σχέδια ακρωτηριασμού Ελλάδας (Δυτικής Θράκης) και Βουλγαρίας (Νότια Βουλγαρία) και δημιουργίας αυτόνομου κρατιδίου της Θράκης στα πρότυπα του Κόσοβο.
 Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρησιμοποιηθεί το μουσουλμανικό εξτρεμιστικό στοιχείο και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που βγαίνει ενισχυμένο από την υπόθεση της Καταλονίας.
 Ο Alex Alexiev, Βούλγαρος ιστορικός και σύμβουλος του προέδρου Ρ.Ράντεφ και ταυτόχρονα πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, σε συνέντευξή του στο Radio Focus,  δήλωσε ευθαρσώς για τα δεινά που μας αναμένουν.
 «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία και αφορά το κήρυγμα του  ριζοσπαστικού ισλάμ», τόνισε ο ίδιος .
 Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τουρκική προπαγάνδα  οδηγεί σε μια αυξανόμενη απόσταση από τη Δύση. Όσον αφορά τη νομοθεσία για τη θρησκεία στη Βουλγαρία και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση των μουσουλμάνων είναι τέτοια που όλα ελέγχονται από τους Τούρκους και τον μουφτή που είναι υπό την επίβλεψη ενός ξένου κράτους (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες). Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Αλεξέφ, λέγοντας ότι οι ιμάμηδες κηρύττουν αυτά που κηρύττουν χωρίς να τους ελέγχει κανένας.
 «Πρέπει να γνωρίζουν οι Μουφτήδες τη βουλγαρική γλώσσα και εμείς να γνωρίζουμε ποια εκπαίδευση και από ποιους έχουν λάβει », είχε δηλώσει  ο ίδιος.
 Ο Αλέξιεφ πρόσθεσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 1.3 εκατομμύρια μαθητές που εκπαιδεύονται εντατικά για να κηρύττουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν προετοιμάζει σταδιακά τον ισλαμικό «στρατό του», θέτοντας σοβαρή απειλή για τη κοσμική κοινωνία και τους γείτονές της.
 Πρόκειται για την τρίτη «προειδοποίηση» που μας έρχεται από την Βουλγαρία.
 Την πρώτη την είχε κάνει ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών Goran  Simeonov, σε άρθρο του στην βουλγαρική ειδησεογραφική πύλη Pan.bg, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα επιδιωκόμενα τουρκικά επεκτατικά σχέδια.
 Ο ίδιος αρχικά είχε επισημάνει το πλήθος των τουρκικών εορταστικών εκδηλώσεων στην Βουλγαρία με κάθε αφορμή .
 «Το χριστιανικό εορταστικό μήνα Δεκέμβριο του 2016, η Βουλγαρία είχε αποτελέσει  το αντικείμενο μιας σειράς διαδοχικών «τουρκο-πανηγυριών» , τα οποία οργανώνονται και διεξάγονται από την  Τουρκία. Σκοπός τους είναι η σύσφιξη των πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών με την «μαμά πατρίδα», δήλωσε προ μηνών ο ίδιος ο Βούλγαρος πρώην ανώτατος αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.
 «Όποιος , για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ανιχνεύσει  καλύτερα την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Βουλγαρίας-Τουρκίας, θα διαπιστώσει ότι  αυτές μειώνονται  σταθερά, και τίποτα νέο δεν έχει λάβει χώρα .
 Η Τουρκία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει η ίδια και δεν έχει  εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της, καθώς και τις οθωμανικές αξιώσεις της στην Βουλγαρία.
 «Ξεκινήσαμε από την ισχυρή στρατιωτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων , για να φτάσουμε στην σχεδόν υποτελή θέση του σήμερα, στην οποία καμία βουλγαρική κυβέρνηση  δεν γνωρίζει πώς να ενεργήσει σε αυτή την ασφυκτική τουρκική πίεση, αλλά και τις ακραίες συνθήκες που λαμβάνουν χώρα.
 Ακριβώς επειδή οι κυβερνητικοί μας θεσμοί έχουν συνηθίσει να υπακούουν  μόνο στα  ευρω-ατλαντικά  αφεντικά των Βρυξελλών, αλλά  αυτά τα «μεγάλα αφεντικά» δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφασή τους  σχετικά με το μέλλον…..της Βουλγαρίας. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν  η απόφασή τους, θα προσεγγίζει έστω και ελάχιστο το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον!», σημειώνει ο ειδικός.
«Η Τουρκία είναι η συνέχεια της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας και με την νυν ισλαμιστική ηγεσία της θα επιδιώξει να την αναβιώσει   στο μέλλον, αφού πρώτα λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τους Κούρδους.
 Στην συνέχεια  με επιθετικά μέτρα θα προσπαθήσει να  αποκαταστήσει την επιρροή της στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας«, καταλήγει ο Goran Simeonov, ειδικός στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες την ταραγμένη περίοδο του 1990.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου