Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Νικηφόρος B’ Φωκάς (912 – 969)

Νικηφόρος B’ ΦωκάςΑπό τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων. Αρχικά είχε αποτυχίες, αλλά στη συνέχεια τους κατατρόπωσε σε σειρά μαχών για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών».

Σαν σήμερα η θρυλική μάχη στα Σπήλια: Ο ηρωικός Γρηγόρης Αυξεντίου στήνει παγίδα θανάτου στους Βρετανούς

Του Νίκου Γιαννόπουλου
Ιστορικού
Το φθινόπωρο του 1955 ήταν ιδιαίτερα θερμό για την Κύπρο. Η ΕΟΚΑ είχε κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στη βρετανική διοίκηση του νησιού όσο και στην κυβέρνηση του Λονδίνου.


Στις 11 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός της οργάνωσης Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, μαζί με το πρωτοπαλίκαρο του τον Γρηγόρη Αυξεντίου και 12 ακόμη μαχητές βρίσκονταν σε κρησφύγετο κοντά στο χωριό Σπήλια, ανατολικά της Κακοπετριάς. Ξαφνικά στο χωριό έφτασαν φορτηγά γεμάτα βρετανούς στρατιώτες. Ο Αυξεντίου διατάχθηκε από τον Γρίβα να προβεί σε αναγνώριση. Όταν επέστρεψε, μετά από μισή ώρα, ανέφερε ότι εχθρική δύναμη από 200-250 άνδρες κινείτο από τα Σπήλια προς το κρησφύγετο τους.

Ναπολέων Ζέρβας (1891-1957)

Του  Γιάννη Αθανασόπουλου
Από το ellhnikaxronika

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1891 στην Άρτα. Προερχόταν από την ιστορική φάρα των Ζερβαίων, που πρωτοστάτησε στους αγώνες του Σουλίου την εποχή του Αλη πασά, αλλά και σαν οπλαρχηγοί στην επανάσταση του 1821. Πατέρας του ο Νικόλαος Ζέρβας, είχε λάβει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα των Κρητών από τους Τούρκους, το 1897.[1]

Το 1909 ξεσπά το κίνημα του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» από ανώτερους αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού, με στόχο την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ώστε να ξεπλυθεί η ντροπή του ατυχούς πολέμου και να επέλθει μια πολιτική και στρατιωτική αλλαγή. Ο Ζέρβας μέσα σ΄αυτό το κλίμα εντάσσεται το 1910 σαν εθελοντής στο στράτευμα. Ήταν φανατικός βενιζελικός και δημοκράτης. Ως εκ τούτου αντιπαθούσε τον θεσμό της Βασιλείας για ιδεολογικούς λόγους αλλά και για λόγους προσωπικής αντιπάθειας με τον Κωνσταντίνο τον Ά.[2]Συμμετέχει στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-’13, όπου απελευθερώνεται μεταξύ άλλων και η πατρίδα του, η Ήπειρος.

Προκαλεί κάθε φορά που «ανοίγει» το στόμα του ο Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας και μιλώ μακεδονικά

Συμφωνία των Πρεσπών: Η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη από τα χείλη του προέδρου των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, οποίος προχώρησε σε νέες δηλώσεις σε σχέση με τη «μακεδονική» γλώσσα. 
Σχολιάζοντας δηλώσεις αξιωματούχων της Βουλγαρίας οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σχετικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα b92.net:
«Είμαι Μακεδόνας, και μιλώ τη μακεδονική γλώσσα, είναι δικαίωμα μου, αποτελεί ευρωπαϊκή αξία, και περιμένω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες, (…), συμφωνήσαμε να μοιραστούμε μια κοινή ιστορία και να συνεχίζουμε να συνομιλούμε στο πνεύμα της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε ο Ζάεφ στο «Ραδιόφωνο της Ελεύθερης Ευρώπης».

Αλβανία: Με υπογραφή Ράμα, απαλλοτριώνονται περιουσίες ομογενών - ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ(Βίντεο)

Νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, πυροδοτεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος να παραχωρήσει περιουσίες ομογενών στο υπ. Τουρισμού.
Πρόκειται για τις περιουσίες που ανήκουν στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα – Αγ. Σαράντα οι οποίες καταχωρούνται και περνούν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Τουρισμό της Αλβανίας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αυθαίρετη ενέργεια» και εκφράζει την ανησυχία του. Καλεί δε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή η οποία οδηγεί σε «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».