Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Εντυπωσιακά ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αχλάδας Φλώρινας - Για πρώτη φορά βρέθηκαν τέσσερα χάλκινα κράνη του λεγόμενου «ιλλυρικού τύπου»

Εντυπωσιακά ευρήματα που «μαρτυρούν τον πλούτο, την αριστοκρατική καταγωγή, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο κάποιων οικογενειών της μακεδονικής αριστοκρατίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της αρχαίας Λύγκου κατά το 2ο μισό του 6ου π.Χ. αι.», είδαν το φως κατά τη σωστική ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο της Αχλάδας Φλώρινας.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «περισσότερες από 200 ταφές αποκαλύφθηκαν στη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιείται για έκτη χρονιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αχλάδας Φλώρινας, ο οποίος αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον σημαντικούς στη Μακεδονία.

Ποια τυριά έφτιαχναν και έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Οι διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα προφανώς δεν ήταν ίδιες με τις σημερινές. Μπαίνουμε λοιπόν στα «Μαγειρεία των αρχαίων» και αυτή τη φορά γνωρίζουμε καλύτερα τον τρόπο που αξιοποιούσαν το γάλα.
Το γάλα δεν βρίσκεται στις συνταγές μαγειρικής τους και απ’ ότι δείχνουν οι αρχαίες πηγές καταναλωνόταν κυρίως από τους ανθρώπους της υπαίθρου και όχι των πόλεων. Η χρήση του λοιπόν εντοπιζόταν στην παρασκευή τυριού το οποίο οι αρχαίοι κυριολεκτικά λάτρευαν.

Aποκάλυψη από τον αντιστράτηγο ε.α. Μανωλάκο: «Ορμούσαμε στους Τούρκους & εξαφανίζονταν»

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο αντιστράτηγος ε.α. και βουλευτής της ΝΔ, Νικόλαος Μανωλάκος, περιγράφοντας το παρασκήνιο δύο προκλήσεων των Τούρκων στο Αιγαίο, που είχαν ανεβάσει το «θερμόμετρο» ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα στα ύψη. Στον απόηχο των δηλώσεων του τέως υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του παραλίγο να έχουμε «νέα» Ίμια, ο κ. Μανωλάκος επισημαίνει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες και μπορούν να πετύχουν καίριο χτύπημα στην Τουρκία, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ερντογάν: Θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητά μας για τον πλούτο της Κύπρου

Νέο μήνυμα του Τούρκου προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανατολική Μεσόγειο
Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε για άλλη μια φορά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτό μήνυμά του κατά την έναρξη συνεδρίου στην Άγκυρα με τίτλο «Ο Τελευταίος λόγος στην Κύπρο».
Ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία είπε ότι «όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει

Γενί Σαφάκ: Νότια της Καρπασίας η νέα ρότα Γιαβούζ

Νότια της Καρπασίας θα είναι η νέα ρότα του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ η οποία αναφέρει ότι θα επιστρέψει αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής του.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλείται ενημερωμένες πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση οι ειδήσεις που παρουσιάζονται στον ελληνικό τύπο σχετικά με την παρουσία του Γιαβούζ στη Μερσίνα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η επιστροφή του Γιαβούζ είχε καθοριστεί από τότε που βγήκε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του και πως αυτό το

Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη και η NASA δεν το πήρε χαμπάρι - «Μας ξέφυγε» είπε χαρακτηριστικά ένας επιστήμονας

Η NASA αιφνιδιάστηκε από το πέρασμα του αστεροειδούς που έγινε τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των επιστημόνων. Ο 2019 ΟΚ είχε περάσει σε απόσταση 65.000 χιλιομέτρων από την Γη και ήταν ο μεγαλύτερος «διαστημικός βράχος» που περνάει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας τα τελευταία 100 χρόνια.
Το Buzzfeed News έφερε στο φως της δημοσιότητας τα emails που αντάλλαξαν οι επιστήμονες στη NASA, σε ένα από τα οποία μάλιστα, ένας επιστήμονες αναφέρει στους συναδέλφους του, πως ο αστεροειδής «τους ξέφυγε». Μάλιστα, αντιλήφθηκαν την ύπαρξή του μόλις ένα 24ωρο πριν περάσει από τη Γη.

Κορτιζόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι; Πότε χορηγείται; Tι πρέπει να προσέχουμε;

Του Τσούκαλη Ξενοφώντα, M.D,
Από το  medlabnews.gr

Η κορτιζόνη είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψη του οποίου είναι ασυμβίβαστη με τη ζωή. Η κορτιζόνη, ή για την ακρίβεια υδροκορτιζόνη ή κορτιζόλη, παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων μαζί με 30 περίπου άλλα στεροειδή. Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες βάρους περίπου 15 γρ. που βρίσκονται στο άνω μέρος κάθε νεφρού, όπως άλλωστε φανερώνει το όνομά τους.

Άλλη σπουδαία ιδιότητα της κορτιζόλης, που δεν είναι άσχετη με τις προαναφερθείσες, είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής διαμέσου και της καταστολής ορισμένων πτυχών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας - Από την επέτειο της γενοκτονίας στην Πρόταση των Ηνωμένων Εθνών

Νέες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας
Του Ν. Λυγερού

Τελικά έγινε και η παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου 7 στην κοινοπραξία Total και Eni. Έτσι η Κύπρος έχει αδειοδοτήσει τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12. Υπάρχει πια ένα ενιαίο πλαίσιο με τα θαλάσσια οικόπεδα 6, 7, 8 και 9 που βρίσκονται πάνω από την σειρά 10, 11 και 12. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή σκακιέρα της Κύπρου μέσω της ΑΟΖ, έχει ενισχυθεί και αυτό έχει ως συνέπεια τη θωράκιση της Κύπρου. Επίσης αποδεικνύει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες Total και Eni όχι μόνο παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά έχουν μάλιστα δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία. Αυτό το γεγονός συνδυάζεται και με την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων των συμβολαίων της Ελλάδας με την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Έχουμε λοιπόν εξελίξεις σε στρατηγικό επίπεδο και στις δύο χώρες και

Μακεδονία και Θράκη - Αναφορά Αυστραλίας

Μακεδονία και Θράκη
Του Ν. Λυγερού

Μπορεί να θεωρούν μερικοί ότι τα προβλήματα της Μακεδονίας έχουν λυθεί αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει. Μπορεί μερικοί να μην τα συνδυάζουν με τα προβλήματα της Θράκης αλλά υπάρχει και εκεί σχέση. Γιατί οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τις επιπτώσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου το 1878 όσον αφορά στα Βαλκάνια; Γιατί μιλούμε μόνο έμμεσα για τις τριβές που υπάρχουν; Ο παράξενος τρόπος διαχείρισης του σκοπιανού προβλήματος έχει δώσει ιδέες τόσο για το βορειοηπειρωτικό όσο και για το θρακικό. Δεν μπορούμε

Κάθε σύμβαση θωρακίζει την ΑΟΖ μας - Αν οι Σκοπιανοί καίνε ελληνικές σημαίες

Κάθε σύμβαση θωρακίζει την ΑΟΖ μας
Του Ν. Λυγερού


Κάθε νέα σύμβαση που πετυχαίνουμε με τις πετρελαϊκές εταιρείες υδρογονανθράκων, θωρακίζει όλο και περισσότερο την ΑΟΖ μας και κατά συνέπεια την Ελλάδα. Διότι η ΑΟΖ δεν είναι μόνο μία οικονομική οντότητα αλλά και μία στρατηγική, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο ισχυρή είναι τόσο πιο πολύ μας αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική μας. Όλες οι συμβάσεις που πετυχαίνουμε, αν δεν βλέπουμε ακόμα την αξία τους, ας φανταστούμε ότι τις είχε πετύχει η Τουρκία και θα βλέπαμε ποιο θα ήταν το πρόβλημα. Το γεγονός ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε είναι όλες με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ, μόνο τυχαίο δεν είναι και σημαίνει ότι