Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

«Καρυάτιδες που Κλαίνε»: Μία εντυπωσιακή τοιχογραφία του καλλιτέχνη ΙΝΟ στο Μοναστηράκι


Μια νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία του καλλιτέχνη ΙΝΟ κοσμεί κτήριο στην Ερμού στο Μοναστηράκι, με τίτλο: «Καρυάτιδες που Κλαίνε».

Το μοναδικό αυτό έργο, μεγάλης κλίμακας, απεικονίζει τρεις ασπρόμαυρες Καρυάτιδες με μπλε δάκρυα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Ιανουαρίου 1941: Πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς

Στάθης Βασιλείου

Πεθαίνει μετά από φλεγμονή του φάρυγγος που εξελίχθηκε σε βακτηριαιμία ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, ενώ συνεχιζόταν ο πόλεμος στο μέτωπο της Αλβανίας. Από την πρώτη στιγμή του θανάτου του κυκλοφόρησαν φήμες στην Ελλάδα που απέδιδαν την ασθένεια και την κατάληξη του σε δολοφονία, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί περί “ξένου δακτύλου” -κοινός τόπος σε κάθε εθνικά κρίσιμη στιγμή- δεν αποδείχθηκαν ποτέ.

Η κατάληψη της Τρεμπεσίνας από το 14ο Σύνταγμα Πεζικού


Σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου 1941, το 14ο Σύνταγμα Πεζικού, εξαπολύει επίθεση για την κατάληψη της κορυφογραμμής του όρους Τρεμπεσίνα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Ν. Δημητριάδης: Στην Ελλάδα η Woke κουλτούρα, ευτυχώς, δεν έχει διαδοθεί τόσο όσο σε άλλες χώρες


Μια προσέγγιση αναγνώρισης και συζήτησης για την Woke κουλτούρα, καθώς και για ζητήματα που στρέφονται γύρω από αυτή, επιχειρήθηκε το Σάββατο στην Καλαμάτα, έπειτα από πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου “Βιβλιόπολις”.

Η στρατηγική διάσταση των εξοπλιστικών συμφωνιών Ελλάδας και Τουρκίας


Γιατί οι ΗΠΑ φαίνονται μάλλον απρόθυμες να προμηθεύσουν την Ελλάδα με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα.

Δρ. Χρήστος Ζιώγας, Αρθρογράφος

Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Παν/μιου Αιγαίου και εντεταλμένος Λέκτορας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Βλέπει πρώτα Στιούαρτ η απεσταλμένη – Αύριο ξεχωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ


Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, ξεκινά την επίσκεψή της στην Κύπρο τη Δευτέρα το πρωί με συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ, Ειδικό Αντιπρόσωπο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Δένδιας με Κύπριο ΥΠΑΜ για F-35, CONSTELLATION, αμυντική καινοτομία αλλά όχι προμήθειες από ελληνικές εταιρείες

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις τελευταίες θετικές εξελίξεις ως προς το πρόγραμμα μαχητικών F-35 και την μελλοντική πρόσκτηση φρεγατών τύπου FFG-62 με συμμετοχή στην σχεδίαση, ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του Βασίλειο Πάλμα, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Α/ΓΕΕΘΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Στρατηγού Χούπη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του


Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης δέχθηκε τηλεφωνική επικοινωνία από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Nothing more and nothing less than that. Τι είναι το EDA. Τα LCS για το ΠΝ μας


Nothing more and nothing less than that

Τι είναι το EDA

Τα LCS για το ΠΝ μας

Η «ανάσταση» του μεταγωγικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας


Το πακέτο βοήθειας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι έρχεται από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει και το σχέδιο ανάστασης του μεταγωγικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας που εδώ και χρόνια πνέει τα λοίσθια.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα F-35 και τα επόμενα βήματα – «Οι επιχειρησιακές ανάγκες καθορίζουν τις εξοπλιστικές κινήσεις» διαμηνύει η στρατιωτική ηγεσία


Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί η απόκτηση των 5ης γενιάς μαχητικών F-35 να βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έπειτα από το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην πώληση 40 stealth αεροσκαφών στην Ελλάδα όμως για τη νέα στρατιωτική ηγεσία αποτελεί μόνο μια κίνηση στην εξοπλιστική «σκακιέρα».

Πότε θα παραλάβει η Τουρκία το πρώτο F-16 Viper νέας κατασκευής; Τι εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές


Όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα της πιθανής πώλησης των F-16 Viper στην Τουρκία από τις ΗΠΑ έγινε αντικείμενο συζητήσεων, παράλληλα και με την ανακοίνωση της πιθανής πώλησης των F-35 Lightning II στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για έγκριση πιθανών πωλήσεων. 

Το προσχέδιο της LOA των F-35 στο ΥΠΕΘΑ και θετική εισήγηση US Navy για φ/γ FFG-62 “Constellation”


Με την ταχύτητα του φωτός τρέχουν οι εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και οι ειδήσεις που προκύπτουν αφορούν το απώτερο μέλλον… Προ ολίγου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II και σε αυτό των φρεγατών FFG-62 “Constellation”.

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για συμπαραγωγή 7 φρεγατών νέας γενιάς κλάσης Constellation, δήλωσε ο Δένδιας: Μίλησε και για drone-υποβρύχια


By U.S. Navy graphic/Released – This image was released by the United States Navy with the ID 200430-N-NO101-150 (next).This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing.العربية ∙ বাংলা ∙ Deutsch ∙ Deutsch (Sie-Form) ∙ English ∙ español ∙ euskara ∙ فارسی ∙ français ∙ italiano ∙ 日本語 ∙ 한국어 ∙ македонски ∙ മലയാളം ∙ Plattdüütsch ∙ Nederlands ∙ polski ∙ پښتو ∙ português ∙ русский ∙ slovenščina ∙ svenska ∙ Türkçe ∙ українська ∙ 简体中文 ∙ 繁體中文 ∙ +/−, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89647454

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Μια αποκάλυψη έκρυβε η συνομιλία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης στις 27 Μαρτίου; Να αναμένουμε καλά νέα;


Μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35 Lightning II, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό το πόσο σοβαρά λαμβάνουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή οι ΗΠΑ. Κι όταν λέμε Ελλάδα, δεν την αποσυνδέουν σε καμία περίπτωση από τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Απεναντίας, θα έλεγα ότι έχει επηρεάσει τους Αμερικανούς το γεγονός της πολιτικής σταθερότητας την οποία εγγυάται η κυβέρνηση Κυριάκου.

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των Πρυτάνεων


Ελαβε τέλος η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Πρυτάνεων και του Υπουργείου Παιδείας.

Στο Top 17% των εταιρειών παραγωγής φυσικού αερίου & πετρελαίου στον κόσμο η Energean


Η Morgan Stanley Capital Index (MSCI) αναγνωρίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ηγετική θέση που έχει η Energean ως εταιρεία, που εκτός από το φυσικό αέριο, εστιάζει σε κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιείται στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τα γνωστά ως κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance).

Φρέντι Μπελέρης: απορρίφθηκε το αίτημά του για ειδική άδεια ορκωμοσίας

EUROKINISSI / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Απορρίφθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, GJKKO, το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, σήμερα 29 Ιανουαρίου.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει «εισβολή» στην ευρωβουλή, μέσω Γερμανίας

Στο πλαίσιο των κομματικών διεργασιών για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να ετοιμάζει νέο κόμμα, με τα αρχικά DAVA, για να κατέβει στις ευρωεκλογές.

Ε. Ζεμενίδης: Αν η Τουρκία ξαναρχίσει τις υπερπτήσεις δεν θα πάρει τα F-16


Για την έγκριση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών του αιτήματος της Ελλάδας για τα αεροσκάφη F-35, ανέφερε ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής Hellenic American Leadership Council.

Κόλαφος από τη Le Monde: Ο Μπαχτσελί είναι αρχινονός της μαφίας στην Τουρκία – Πάντως η χρήση μεθαμφεταμίνης τρομάζει και τον Ερντογάν


Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Στην αύξηση κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών στη Τουρκία, ιδίως μεθαμφεταμίνης, αναφέρεται ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde, με τη δημοσιογράφο Angèle Pierre να σημειώνει, ότι η κυβέρνηση αρχίζει να κάνει απολογισμό του προβλήματος και αυξάνει τις επιχειρήσεις κατά των συμμοριών.

Τουρκία: Επίθεση και σε συναγωγή σχεδίαζαν την Πρωτοχρονιά οι τζιχαντιστές – Νέο βίντεο από την καθολική εκκλησία

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Έπαθε εμπλοκή το όπλο του ενός τρομοκράτη και για αυτό δεν ολοκλήρωσαν την επίθεση

Ο Πούτιν θα πάει στην Τουρκία τον Φεβρουάριο- ποιο θα είναι το κύριο θέμα


Ιανουάριος 29, 2024. Ελλάδα.

Η διοίκηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο βοηθός του επικεφαλής του Κρεμλίνου για διεθνείς υποθέσεις Γιούρι Ουσάκοφ, γράφει ουκρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που επικαλείται  ρωσικό δημοσίευμα.

Γάζα: Η επόμενη μέρα - «Νάρκες» στον δρόμο για δύο κράτη

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στήριξε επί μήνες το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας και τώρα είναι για ακόμα μία φορά βαθύτατα απογοητευμένος με τον ακραίο Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραήλ: Σειρήνες για εισερχόμενους πυραύλους στο Τελ Αβίβ και σε άλλες μεγάλες πόλεις

Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενους πυραύλους ηχούν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο το κεντρικό Ισραήλ,για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, με τους κατοίκους να τρέχουν σε καταφύγια.

Συνολικά 190 υπάλληλοι της UNRWA κατηγορούνται από το Ισραήλ ως μαχητές της Χαμάς


Η UNRWA αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, λέγοντας ότι ο ρόλος της είναι μόνο να παρέχει αρωγή

Χαμάς, Χούθι, Χαζμπολάχ: Ο κίνδυνος από το Ιράν και πώς θα αποσοβηθεί

Του Melik Kaylan

"Μέχρι τώρα”, λέει ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Τσάρλς Λίστερ, "οι υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις έχουν εξαπολύσει 172 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία - 172 επιθέσεις σε 99 ημέρες”.

ΕΕ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και βοήθεια στην Ουκρανία


Οι συνομιλίες μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία «συνεχίζονται και βασίζονται πάντα στην εξεύρεση συμβιβασμού», ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου.

H Ρωσία εξετάζει επ' αόριστον παράταση των capital controls


Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση του νομίσματος. Διαφωνεί η κεντρική τράπεζα.

Ρωσία: Επικυρώθηκε η υποψηφιότητα Πούτιν για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου


Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επικύρωσαν την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο νυν αρχηγός του κράτους, καθώς η αντιπολίτευση έχει εν πολλοίς φιμωθεί από την καταστολή.

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε εκτόξευση πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε χθες (28/1) την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο, σύμφωνα με το KCNA

Η «επανάσταση του Τέξας» συγκλονίζει την Αμερική


Μπαϊράκι Ρεπουμπλικανών έναντι Μπάιντεν για τον φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό. Η πολιτειακή εθνοφρουρά δεν υπακούει στην ομοσπονδιακή συνοριοφυλακή. Προειδοποιήσεις για εμφύλιο και φωνές για... Texit.