Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Nothing more and nothing less than that. Τι είναι το EDA. Τα LCS για το ΠΝ μας


Nothing more and nothing less than that

Τι είναι το EDA

Τα LCS για το ΠΝ μας

Περισσεύουν τα διθυραμβικά σχόλια (triumphera ! triumphera !) και οι φιέστες σε κάποια ΜΜΕ, από κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

Κάποια άλλα όμως ΜΜΕ λένε (γράφουν):

1.       Η αλήθεια είναι όμως ότι η κυβέρνηση πάει να εμπλέξει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τεράστιες περιπέτειες, μαζί με κάποιους αν όχι όλους τους φρέσκους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

2.       Με τρία γράμματα E, D και A της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθίσταται λέει καθαρό ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα που οι Αμερικανοί έχουν για απόσυρση και τα δίνουν με έξοδα μεταφοράς αλλά κυρίως συντήρησης και επισκευών στη χώρα που θα τα λάβει. Είναι μεγάλη εξυπηρέτηση για τις ΗΠΑ να ξεφορτώνονται οπλικά συστήματα που είτε απέτυχαν, είτε ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωή τους, γιατί το να τα καταστρέψουν κοστίζει πολλά λεφτά!

3.       Σε αυτή την κατηγορία (E, D και A) ανήκουν και οι περιβόητες «φρεγάτες-καραβοφάναρα-αλουμινότρατες» LCS, τις οποίες οι Αμερικανοί απέσυραν άρον άρον για να γλιτώσουν το τεράστιο κόστος των επισκευών! Σε κάποια από αυτά τα πλοία έγιναν προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων οι οποίες απέτυχαν! Μάλιστα γνωρίζοντες αναφέρουν ότι τέσσερις «φρεγάτες» δεν τις άγγιξαν καν και αποφάσισαν να τις αποσύρουν και με βάση κάποιες πληροφορίες, αυτές οι φρεγάτες  θα δοθούν…τελείως δωρεάν στην Ελλάδα!

4.       Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι σε σχέση με το ύψος του κόστους επιδιόρθωσης των προβλημάτων των 4 “δωρεάν” φρεγατών. Και γιατί η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αναβάθμιση του Στόλου που ξεκίνησε με την απόφαση για την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra; Γιατί «πάγωσε» το πρόγραμμα των κορβετών;

5.       Ποιο είναι το κόστος επιδιόρθωσης των προβλημάτων των 4 …δωρεάν φρεγατών; Ακούγονται υπέρογκα ποσά, εκατοντάδων εκατομμυριών!

6.       Γιατί η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αναβάθμιση του Στόλου που ξεκίνησε με την απόφαση για την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra; Γιατί «πάγωσε» το πρόγραμμα των κορβετών; Γιατί εγκαταλείφθηκαν οι πολλές εναλλακτικές λύσεις αν υποθέσουμε ότι ο κ.,Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει κι άλλο ναυπηγικό πρόγραμμα στους Γάλλους; Γιατί σταμάτησαν οι συζητήσεις με την Ιταλία; Ποιοι αποφάσισαν ότι δεν αξίζει ο κόπος να ασχοληθούμε με αξιόπιστα και δοκιμασμένα πλοία που αποσύρουν οι Ολλανδοί;

7.       Η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τι θέση έχει για όλα αυτά; Υπάρχει κάποια απόφαση του ΑΝΣ που να επιβεβαιώνει ότι μας κάνουν οι «φρεγάτες-καραβοφάναρα»;

Τι είναι το EDA

Το EXCESS DEFENSE ARTICLES (EDA) είναι ένα Εξοπλιστικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ που μεταφέρει τον πλεονάζοντα αμυντικό εξοπλισμό σε ξένες κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς. Συνήθως χρησιμοποιείται για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων των εταίρων. Κάποια αμυντικά είδη-οπλικά συστήματα, παρέχονται στη χώρα εταίρο σε μειωμένη τιμή (με βάση την κατάσταση του εξοπλισμού) ή ως επιχορήγηση. Οι χώρες εταίροι πληρώνουν για τη συσκευασία, το ασφαλές πακετάρισμα, το χειρισμό και τη μεταφορά (packing, crating, handling, and transportation PCH&T), καθώς και για την ανακαίνιση, εάν χρειάζεται. Συνήθως η EDA είναι "όπως είναι, όπου είναι"(“as is, where is”).

Ως αμυντικό εξοπλισμό (DEFENSE ARTICLES) σημαίνει οποιοδήποτε υλικό ή τεχνικά δεδομένα που έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί, διαμορφωθεί, προσαρμοστεί ή τροποποιηθεί ειδικά για στρατιωτική χρήση, πύραυλο, δορυφόρο ή άλλη ελεγχόμενη χρήση που αναφέρεται στη Στρατιωτική Λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών (USML, United States Military List). Στον αμυντικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης πράγματα όπως μοντέλα, μακέτες ή άλλα αντικείμενα, π.χ. τεχνικά δεδομένα που σχετίζονται με διάφορα στρατιωτικά, πάντα, είδη. Μερικές φορές στον αμυντικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται και στοιχεία που δεν αναφέρονται στην USML.

Τεχνικά δεδομένα σημαίνει οποιαδήποτε πληροφορία για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη συναρμολόγηση, την παραγωγή, τη λειτουργία, την επισκευή, τις δοκιμές, τη συντήρηση ή την τροποποίηση ενός αμυντικού στοιχείου.

Η Στρατιωτική Λίστα  των Ηνωμένων Πολιτειών (USML, United States Military List)

Η USML ορίζει συγκεκριμένες κατηγορίες και τύπους εξοπλισμού ως αμυντικά είδη και συναφή τεχνικά δεδομένα και υπηρεσίες άμυνας. Η USML χωρίζει τα αμυντικά στοιχεία σε 21 κατηγορίες, που αναφέρονται παρακάτω:

1.       Πυροβόλα όπλα, όπλα κλειστής επίθεσης και κυνηγετικά όπλα μάχης.

2.       Όπλα γενικά.

3.       Πυρομαχικά γενικά.

4.       Οχήματα εκτόξευσης, κατευθυνόμενοι πύραυλοι, βαλλιστικοί πύραυλοι, ρουκέτες, τορπίλες, βόμβες και νάρκες.

5.       Εκρηκτικά και ενεργειακά υλικά, προωθητικά μέσα, εμπρηστικοί παράγοντες και τα συστατικά τους.

6.       Επιφανειακά Πολεμικά Σκάφη και Ειδικός Ναυτικός Εξοπλισμός.

7.       Επίγεια Οχήματα.

8.       Αεροσκάφη και Σχετικός εξοπλισμός.

9.       Εξοπλισμός Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευση.

10.   Μέσα Ατομικής Προστασίας.

11.   Στρατιωτικά Ηλεκτρονικά.

12.   Συστήματα ελέγχου πυρός, απόστασης, οπτικομετρικού και εξοπλισμού καθοδήγησης και ελέγχου.

13.   Υλικά Διάφορα.

14.   Τοξικολογικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χημικών παραγόντων, των βιολογικών παραγόντων και του σχετικού εξοπλισμού.

15.   Διαστημικά σκάφη και σχετικός εξοπλισμός.

16.   Εξοπλισμός σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

17.   Διαβαθμισμένος εξοπλισμός, τεχνικά δεδομένα και υπηρεσίες άμυνας που δεν απαριθμούνται διαφορετικά.

18.   Κατευθυνόμενα Ενεργειακά Όπλα.

19.   Κινητήρες αεριοστροβίλων και συναφής εξοπλισμός.

20.   Υποβρύχια σκάφη και συναφής εξοπλισμός.

21.   Εξοπλισμός, Τεχνικά Δεδομένα και Υπηρεσίες Άμυνας που δεν απαριθμούνται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία από ανοιχτές πηγές, ο GAO παρείχε πληροφορίες σχετικά με:

1.       Προτεινόμενες και πραγματικές μεταφορές και την αξία πλεονάζοντα αμυντικού εξοπλισμού (EDA) που παρέχονται στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και το Ομάν και

2.       το καθεστώς των μεταφορών εξοπλισμού σε πέντε χώρες του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), που δεν κατονομάζονται.

Μεταξύ 1990 και 1995, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν πλεονάζοντα στρατιωτικό εξοπλισμό EDA αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο (το μεγαλύτερο μέρος του σε αναπτυσσόμενες χώρες). Τα τελευταία 20 χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει προμηθεύσει 231 πολεμικά πλοία σε 43 χώρες και 26 αεροσκάφη σε έξι χώρες μέσω EDA.

Για την EDA αξίζει να γνωρίζουμε:

1.       Η συγκεκριμένη υπηρεσία άμυνας, που επιβλέπει μια μεταφορά, καθορίζει την τρέχουσα τιμή του EDA, η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 5 και 50 τοις εκατό της αρχικής αξίας κτήσης του αντικειμένου, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση.

2.       Τα είδη πρέπει να προέρχονται από τα υπάρχοντα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας.

3.       Το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να αγοράσει ή να επισκευάσει τα αντικείμενα με σκοπό τη μεταφορά τους.

4.       Η παραίτηση από τον αμυντικό εξοπλισμό δεν πρέπει να βλάψει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

5.       Προτεραιότητα του EDA δίνεται σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σε μεγάλους συμμάχους εκτός ΝΑΤΟ και στις Φιλιππίνες.

6.       Τα έξοδα μεταφοράς και τυχόν έξοδα που σχετίζονται με την ανακαίνιση και την επισκευή των μεταφερόμενων αντικειμένων πρέπει να πληρώνονται από τη χώρα παραλήπτη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να παραιτηθεί από τα έξοδα μεταφοράς EDA εάν:

Α. Είναι προς το εθνικό συμφέρον·των ΗΠΑ.

Β. Ο αποδέκτης είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που λαμβάνει λιγότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια σε άλλη στρατιωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Γ. Το συνολικό βάρος της μεταφοράς δεν υπερβαίνει τους 25 τόνους.

Δ. Η μεταφορά πραγματοποιείται σε βάση «διαθέσιμου χώρου».

Ε. Απαιτείται ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν η αρχική αξία μιας προτεινόμενης μεταφοράς EDA υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια $.

Το Πρόγραμμα EDA δίνει τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τους φίλους και τους συμμάχους τους στη βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων. Μερικοί από τους στόχους που έχει επιτύχει το πρόγραμμα EDA είναι:

1.       Ενίσχυση συνασπισμών.

2.       Εδραίωση διμερών ξένων στρατιωτικών σχέσεων.

3.       Βελτίωση της διαλειτουργικότητας των δύο χωρών και των χωρών του ΝΑΤΟ.

4.       Συνέχιση των νόμιμων προσπαθειών εκσυγχρονισμού των συμμάχων των ΗΠΑ.

5.       Βοήθεια στις πολυμερείς ειρηνευτικές προσπάθειες.

6.       Καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι εξοπλισμοί EDA μεταφέρονται στον παραλήπτη με βάση το "as is, where is" και προσφέρονται μόνο ως απάντηση σε μια αποδεδειγμένη απαίτηση. Το πρόγραμμα επιχορήγησης EDA λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς κόστος για τις ΗΠΑ, με τον παραλήπτη να είναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε απαιτούμενη ανακαίνιση και επισκευή των αντικειμένων, καθώς και τυχόν σχετικό κόστος μεταφοράς. Η συντριπτική πλειονότητα των ειδών EDA είναι χαμηλής έως μεσαίας τεχνολογίας για την χρονική περίοδο που δεν παρουσιάζουν προβλήματα διάδοσης.

Τα LCS για το ΠΝ μας

Ακούγεται έντονα ότι ο πρώην ΑΓΕΝ Ναύαρχος Δρυμούσης πρότεινε την απευθείας μεταφορά (hot transfer) 4 πολεμικών πλοίων LCS στο ΠΝ μας, έτσι ώστε και το Αμερικανικό Ναυτικό να μην ξοδέψει χρήματα για απόσυρσή τους και το ΠΝ μας για επαναφορά τους σε ενέργεια.

Σύμφωνα πάντα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το ΠΝ μας ζήτησε από το Αμερικανικό Ναυτικό, με αίτημα του Ναύαρχου Δρυμούση, τις LCS 13, 15, 17 και 19. Δηλαδή το ΠΝ αναμένει να λάβει τα LCS-13 Wichita και LCS-15 Billings που είναι Flight Ι (δεύτερης παρτίδας) και τα LCS-17 Indianapolis και LCS-19 St. Louis που είναι Flight II (τρίτης παρτίδας). Είναι νέα σκάφη με ένταξη σε υπηρεσία στο Αμερικανικό Ναυτικό το 2019-2020, υπηρετούν ακόμα στο Αμερικανικό Ναυτικό και πρόκειται να αποσυρθούν για παραχώρηση στην Ελλάδα.

Επίσης ακούγεται ότι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερη παραχώρηση για άλλα 2 έως 4 LCS αν αιτηθούν από το ΠΝ μας. Αυτό πιθανόν να γίνει αφού το ΠΝ λειτουργήσει και εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την απόδοση των πρώτων 4 πλοίων.

Και τέλος, αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποιες λεπτομέρειες για την επικείμενη ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου FFG(X) κλάσης «Constellation» (Το έργο μετονομάστηκε αργότερα σε πρόγραμμα FFG-62 από το ηγετικό πλοίο της κατηγορίας του), που η κατασκευή των οποίων αναμένεται να γίνει εν Ελλάδι.

Σκέψεις

Προς όλους εσάς που θάβατε τα LCS και υπονομεύατε και συνεχίζετε να υπονομεύετε την πιθανότητα απόκτησής τους από το ΠΝ μας:

Συνεχίστε παιδιά, συνεχίστε να αυτογελοιοποιήστε και να αυτοαναιρείστε. Συνεχίστε να προβάλετε ανακρίβειες και αποσπασματικές αμερικανικές ειδησούλες κατά των πλοίων αυτών. Συνεχίστε να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι το ίδιο το ΠΝ μας, με δική του πρόταση, επέλεξε ως λύση ανάγκης, την πρόσκτηση των πλοίων αυτών. Συνεχίστε να μη σέβεστε την κρίση των υψηλόβαθμων του ΠΝ μας και να τους θεωρείτε βαστάζους της κυβέρνησης. Είναι σίγουρο ότι οι αναγνώστες σας, θα σας αξιολογήσουν ανάλογα.

Η φιλόξενη ιστοσελίδα Hellenic Defense Net και οι εκλεκτοί συνεργάτες του, έχουν επανειλημμένως αναπτύξει, αναλύσει και εξηγήσει με άρθρα τους, πολλές γνωστές και άγνωστες πτυχές του προγράμματος LCS και των προβλημάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, προς χάριν της πραγματικής ενημέρωσης και μόνο και όχι της σκόπιμης παραπληροφόρησης ή επηρεασμού της κοινής γνώμης. Δεν έχουμε ποτέ καυχηθεί ότι μονοπωλούμε την πραγματική ενημέρωση, ούτε ότι είμαστε οι ειδικοί, οι αλάνθαστοι, ή οι επαΐοντες. Απλά, μας αρέσει να ψάχνουμε πριν γράψουμε κάτι.

Η φιλόξενη ιστοσελίδα Hellenic Defense Net και οι εκλεκτοί συνεργάτες του, είναι από τους ελάχιστους που είχαμε εδώ και πολύ καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα για την αναγκαιότητα της πρόσκτησης αυτών των πλοίων από το ΠΝ μας. Τουλάχιστον τώρα, αισθανόμαστε όλοι μας, δικαιωμένοι.


«Nothing more and nothing less than that».

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου