Τις τελευταίες θετικές εξελίξεις ως προς το πρόγραμμα μαχητικών F-35 και την μελλοντική πρόσκτηση φρεγατών τύπου FFG-62 με συμμετοχή στην σχεδίαση, ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του Βασίλειο Πάλμα, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε την παραλαβή σήμερα της Επιστολής Αποδοχής (LOA) από την αμερικανική πλευρά για τα F-35, που σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανάθεση συμβάσεως ενώ όπως είπε, στις 16 Ιανουαρίου, ελήφθη από το Ναυτικό των ΗΠΑ επιστολή που κάνει κατ’ αρχάς αποδεκτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού για την από κοινού σχεδίαση φρεγατών βασισμένη στο σχέδιο FFG-62, με προοπτική ναυπηγήσεως μέχρι 7 φρεγατών στην Ελλάδα.
Ο ΥΕΘΑ αποκάλυψε το ενδιαφέρον τακτικής αναπτύξεως κυρίων μονάδων κρούσεως, όπως οι φρεγάτες FDI HN, στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό, συζητείται η επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην ναυτική βάση Μαρίου.
Τέλος, ο ΥΕΘΑ επανέλαβε την πρόθεσή του για ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων, για πλατφόρμες αέρος, θαλάσσης και υποβρύχιες, στο πλαίσιο προωθήσεως της αμυντικής καινοτομίας. Μάλιστα απευθύνθηκε πρόσκληση στην Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή στο νέο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας που ετοιμάζει η Αθήνα.
Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός ήταν πιο σύντομος και γενικόλογος. Ανέφερε ότι συζητήθηκε η γενικότερη αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας, όπως και η στήριξη σχετικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, «αξιοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο τις προοπτικές που δημιουργούνται από τα προγράμματα κοινής προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων».
Είναι μάλλον σαφές ότι παρά την πρόσκληση του κ. Δένδια για συμμετοχή στις δράσεις του υπό δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας, τα δύο μέρη δεν απασχολούν οι προμήθειες αμυντικού υλικού από εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, προς κάλυψη αναγκών της Εθνικής Φρουράς. Τέτοιες προμήθειες από ελληνικές εταιρείες, έχουν διακοπεί από την Λευκωσία εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί την Αθήνα, ίσως επειδή οι κρατικές εταιρείες έχουν απαξιωθεί και δεν θεωρείται αυτονόητο το κρατικό ενδιαφέρον προωθήσεως εξαγωγών και του ιδιωτικού τομέα. Ο μεν ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας δεν παρουσιάζεται να θέτει το θέμα, ο δε Κύπριος ομόλογός του παρομοίως, δεν κάνει την οποιαδήποτε μνεία. Τουλάχιστον σε επίπεδο επισήμων δηλώσεων.
Μία παρατήρηση που μπορεί να γίνει, είναι ότι πέρα
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, είχε ως εξής:
«Απεστάλη σήμερα, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία η επιστολή προσφοράς και αποδοχής, “LοA” όπως είναι γνωστή, για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
Προηγουμένως, είχε δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τόνι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35.
Mια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που αφορά επίσης την ευρύτερη αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας με την δωρεάν παραχώρηση σειράς μέσων. Ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας.
Κατά συνέπεια, τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους κλπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα. Έγκαιρα, με σοβαρότητα, με αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από τα Γενικά μας Επιτελεία και μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές αρχές.
Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τέτοιες υποθέσεις.
Και επίσης ότι θα υπάρχει πάντοτε σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολιτικού κόσμου.
Όμως, δεν σταματάμε εκεί, μελετάμε τα επόμενα βήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.
Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Και να λειτουργήσει ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα.
Δεν θα σταματήσουμε επίσης εκεί. Θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες στο δημόσιο διάλογο το νομοθέτημά μας για την ενίσχυση της καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την παραγωγή συστημάτων νέας τεχνολογίας.
Μπορούμε να προχωρήσουμε στα μη επανδρωμένα και στον αέρα και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και επίσης να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Προσκάλεσα με την ευκαιρία της επίσκεψής εδώ του αγαπητού μου συναδέλφου και την Κύπρο, να συμμετάσχει σε αυτό το νέο οικοσύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη των εγχώριων συστημάτων, συστημάτων χαμηλού κόστους και μεγάλων δυνατοτήτων.
Μιλήσαμε επίσης για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία όπως τις φρεγάτες Belharra του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες θα παραλάβουμε σε λίγο.
Ενημέρωσα γενικότερα τον συνάδελφό μου για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030». Μία ατζέντα βαθιάς μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους, δηλαδή του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Του Στρατού με την αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων, τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τις αλλαγές στη θητεία- εφεδρεία, τον θόλο αντί-drone, την ενσωμάτωση των διδαγμάτων των πολέμων στην Ουκρανία και στον Καύκασο.
Του Ναυτικού με όσα ήδη σας είπα. Στην αεροπορία με τα Rafale, τα F-35 και τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F- 16. Αλλά βεβαίως και με την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και δόγματος, με την εισαγωγή των αυτόνομα κινούμενων μέσων στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και με τους αντιαεροπορικούς και αντί-drone θόλους.
Και βέβαια στην αξιοποίησης του εξαιρετικού δυναμικού, του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και γενικά της ελληνικής κοινωνίας, στη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, τα ερευνητικά μας ιδρύματα τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας, την αμυντική βιομηχανία και την έρευνα στις στρατιωτικές μας σχολές».
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου