Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Τουρκία: Επίθεση και σε συναγωγή σχεδίαζαν την Πρωτοχρονιά οι τζιχαντιστές – Νέο βίντεο από την καθολική εκκλησία

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Έπαθε εμπλοκή το όπλο του ενός τρομοκράτη και για αυτό δεν ολοκλήρωσαν την επίθεση
Όπως υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνμέσα σε 24 ώρες συνελήφθησαν οι φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία. Ο ένας δράστης είναι από τη Ρωσία κι ο άλλος από το Τατζικιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την ευθύνη φέρεται να ανέλαβε το αυτό-αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Τα σχέδια των τζιχαντιστών 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δράστες είχαν σκοπό να προκαλέσουν μακελειό και στην καθολική εκκλησία αλλά και σε μια συναγωγή στη συνοικία Μπαλάτ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Mάλιστα, έγινε και αναγνωριστική επίσκεψη στη συναγωγή στο Μπαλάτ από μέλος του αυτό-αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους ιρακινής καταγωγής με τα αρχικά Ε.Y., αλλά οι αρχές το αντιλήφθηκαν από κάμερες ασφαλείας και εντόπισαν τον επίδοξο δράστη.

Νέες λεπτομέρειες για την επίθεση στη Σάντα Μαρία

Όσον αφορά την επίθεση στην καθολική εκκλησία χθες, οι έρευνες δείχνουν ότι το όπλο του ενός δράστη έπαθε εμπλοκή, οι ύποπτοι πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή.

Μια ειδική ομάδα αστυνομικών 150 ατόμων αναγνώρισε αρχικά τα οχήματα των υπόπτων και ακολούθησε τη διαδρομή του οχήματος και διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι πήγαν έπειτα σε μία άλλη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, το Μπασακσεχίρ.

Βρήκαν επίσης τις μάσκες του σκι στις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν κι έπειτα ήταν θέμα ωρών να τους συλλάβουν.

Συνελήφθησαν άλλα 51 άτομα, 23 εκ των οποίων είναι υπό απέλαση, ενώ οι άλλοι 28 ύποπτοι ανακρίνονται ακόμη από την τουρκική αστυνομία.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι το όχημα που χρησιμοποίησαν οι ύποπτοι ήρθε από την Πολωνία πριν από 1 χρόνο. Το όχημα δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ στο δρόμο παρά μόνο χρησιμοποιήθηκε από τους υπόπτους την ημέρα του περιστατικού.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο 

Στο μεταξύ, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα άλλο ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που δείχνει την εισβολή των δραστών στην καθολική εκκλησία και τη διαφυγή τους όταν έπαθε εμπλοκή το όπλο του ενός δράστη.

Υποψίες για Μοσάντ

«Η επιλογή της εκκλησίας Santa Maria για τη δολοφονία είναι σημαντική από την άποψη της αποστολής μηνύματος στον χριστιανικό δυτικό κόσμο», σχολίασε σήμερα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Αμπντουλκαντίρ Σελβί και συνέχισε ως εξής:

«Καταλαβαίνω τα πάντα, αλλά δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα: Τι έμαθαν από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση κατά των κατασκόπων της Μοσάντ; Η Μοσάντ τους ζήτησε εικόνες από τα τζαμιά Σουλεϊμάνιγε και Ταξίμ. Αφού η Μοσάντ δεν πρόκειται να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μουσουλμάνος, γιατί θέλει εικόνες από τζαμιά;

Οι συλληφθέντες στην επιχείρηση του ISIS στην Κωνσταντινούπολη ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε εκκλησίες και συναγωγές. Αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει καταμερισμός εργασίας. Η Μοσάντ ήταν επιφορτισμένη με επιθέσεις εναντίον τζαμιών, ο ISIS με επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και συναγωγών. Αλλά είχαν το ίδιο αφεντικό.

Αυτό είναι σχέδιο κάποιου, αλλά με τη σύλληψη αυτών που επιτέθηκαν στην εκκλησία, άλλη μια παγίδα που στήθηκε για την Τουρκία αποτράπηκε».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου