Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στο Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών(Βίντεο) Α Μέρος

Σχόλιο από ALEXANDER
Δείτε αύριο στο Β Μέρος αναλυτικό φωτορεπορτάζ.


Ο  μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες  εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου με χρήση που κράτησε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000) π.Χ.
Η επιλογή της θέσης δεν ήταν τυχαία. Ο έλεγχος του ανοιχτού προς την θάλασσα ορίζοντα και των γύρω χερσαίων περασμάτων, η φυσική οχύρωση του πλατώματος Μπόρτζι, όπου βρίσκεται ο οικισμός και η ύπαρξη του μαλακού πετρώματος (κιμιλιά) απαραίτητου για την διάνυξη θαλαμωτών τάφων είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έπαιξαν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην επιλογή της θέσης για την ίδρυση του οικισμού αλλά και την αποτελεσματική προστασία και την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ενας ελαιώνας σκεπάζει το θέατρο της Αμφίπολης

Κ. Περιστέρη: Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται σε εξέχουσα αμφιθεατρική θέσηΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ 
Από το ethnos.gr

 Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η έρευνα για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, για την οποία υπάρχει μόνο μία τομή που έκανε πριν από 30 χρόνια ο αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης.

Κ. Περιστέρη: Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται σε εξέχουσα αμφιθεατρική θέση
Από τον Μάρτιο του 2013 έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των -τότε- υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, Γ. Στουρνάρα και Κ. Τζαβάρα, για την αναγκαστική απαλλοτρίωση ενός μεγάλου ελαιώνα που καλύπτει την ορχήστρα, ωστόσο το θέμα δεν έχει λυθεί, καθώς δεν συναινεί ο ιδιοκτήτης του.

Κάτω από το Στόουνχεντζ κρύβονται άλλα…17!

Κάτω από το Στόουνχεντζ κρύβονται άλλα…17!
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ξύλινου κτιρίου που εντοπίσθηκε στο υπέδαφος της περιοχής που βρίσκεται το Στόουνχεντζ και πιστεύεται ότι αποτελούσε χώρο τελετών


 
Μπέρμιγχαμ 
Εκατοντάδες μελέτες και δεκάδες θεωρίες συνοδεύουν το Στόουνχεντζ, το εντυπωσιακό όσο και μυστηριώδες μνημείο της Βρετανίας. Μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσαν ότι στο υπέδαφος της περιοχής που βρίσκεται το μνημείο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 17 ανάλογες κατασκευές γεγονός που υποδεικνύει ότι το Στόουνχεντζ αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου θρησκευτικού κέντρου.

Διαλέξεις του Νίκου Λυγερού στην Αυστραλία(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με τίτλο: 
"Σύμπλεγμα Καστελλόριζου και ΑΟΖ Ελληνισμού". 
Σύνδεσμος Καστελλοριζίων. 
Sydney, Australia. 11/09/2014

Kαταλονία και Βενετία έτοιμες να πάρουν σειρά για ανεξαρτητοποίηση (Βίντεο)

Μετά τη Σκωτία που στις 18 Σεπτεμβρίου στήνονται κάλπες για το πιο κρίσιμο στην ιστορία της δημοψήφισμα, η Καταλονία ξαναμπαίνει  στο παιχνίδι της διεκδίκησης για ανεξαρτησία από την «μητέρα» Ισπανία, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν ξεκινήσει να ακούγονται κάποιες φωνές και από τη Βενετία.
Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, με αφορμή της Ντάντια, την «εθνική ημέρα» της περιφέρειας, την Πέμπτη, ένα τεράστιο πλήθος που ξεπερνούσε κατά πολύ το ένα εκατομμύριο κατέκλυσε τους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμα να ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία, κατά το παράδειγμα της Σκωτίας.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος αμφίβιος δεινόσαυρος - Το μεγαλύτερο αρπαχτικό όλων των εποχών

Στη στεριά ήταν τρία μέτρα μεγαλύτερος από τον τρομερό Τυραννόσαυρο, πράγμα που τον έκανε επίφοβο θηρευτή. Στη θάλασσα κολυμπούσε σαν ψάρι και έκανε μια χαψιά έναν ολόκληρο καρχαρία. Ο λόγος για τον 15μετρο σαρκοβόρο τετράποδο Σπινόσαυρο, βάρους επτά τόνων, ένα πλάσμα βγαλμένο από τις σελίδες των πιο τρομακτικών μύθων της ανθρωπότητας.
 

«Στρίβει» η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ιράκ


Σε προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με το Ιράκ προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Ο Ερντογάν, η πολιτική του οποίου δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, εκμεταλλεύτηκε την απομάκρυνση Μαλίκι από την εξουσία στο Ιράκ, για να επιχειρήσει νέα διπλωματική προσέγγιση με τη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον νέο Ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ και τον συνεχάρη για τη νέα κυβέρνηση της χώρας του…

Στο όρος Σαρπ του Άρη έφτασε το "Curiosity"(Βίντεο)

Το ρόβερ "Curiosity" έφτασε τελικά στον προορισμό του, στο όρος "Σαρπ" του Άρη και ξεκινά το κύριο ερευνητικό του μέρος. (vid)
Το ρόβερ "Curiosity" της NASA, αργά αλλά σταθερά, έφθασε τελικά στον προορισμό του, το όρος «Σαρπ» του Άρη, στο κέντρο του τεράστιου κρατήρα Γκέιλ, όπου και θα εκτελέσει το κυρίως ερευνητικό έργο του.
«Το Curiosity θα ξεκινήσει τώρα ένα νέο κεφάλαιο ερευνών. Μετά από μια ιστορική και πρωτοποριακή προσεδάφιση και έπειτα από τις ως τώρα επιτυχημένες επιστημονικές ανακαλύψεις, έπεται η επιστημονική συνέχεια», δήλωσε ο Τζιμ Γκρίν, διευθυντής του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Μυστήριο με κλιμακοστάσιο πίσω από τις Καρυάτιδες

Πού βρίσκεται ο ενδιάμεσος τοίχος, ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο θάλαμο του τάφου, εφόσον οι αρχαιολόγοι φαίνονται να κινούνται ελεύθερα στο διάστημα ανάμεσα και πίσω από τις δύο Καρυάτιδες;Σε μαγικό ταξίδι στα έγκατα ενός σπουδαίου μακεδονικού ταφικού μνημείου εξελίσσεται η ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Κάθε σπουδαία αποκάλυψη, που γίνεται πλέον σε καθημερινή συχνότητα, οδηγεί σε νέες απορίες, ενισχύοντας αντί να λύνει το μυστήριο του τάφου.

Νέες φωτογραφίες από Αμφίπολη: Ετοιμοι να μπουν στον τρίτο θάλαμο-Εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου τοίχου

Βρήκαν μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού.
Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ ́ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου.

Η σχολή της Χάλκης «βγήκε» από την σιωπή της

Η σχολή της Χάλκης «βγήκε» από την σιωπή της (pics)
Η σχολή της σιωπής όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η Ιερά θεολογική σχολή της Χάλκης είναι έτοιμη κι επίσημα να λειτουργήσει αφού η καθημερινότητα της πλέον ,είναι πολυδιάστατη με την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Τα παιχνίδια της Τουρκίας όμως και τα τερτίπια της για την επίσημη άδεια της κανονικής λειτουργίας της σχολής ως εκπαιδευτικό ίδρυμα φαίνεται να συνεχίζονται .
Η Τουρκία παρά τις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της ζητάει και άλλα ανταλλάγματα και αυτό είναι το μόνο σίγουρο από την στιγμή που το έγγραφο με την σφραγίδα της επαναλειτουργίας άγεται και φέρεται εμπαίζοντας κανονικά το επίσημο ελληνικό κράτος.

ΣτΕ προς ΥΠΟΙΚ: «Δώστε τα χρήματα στους ενστόλους εντός 2 μηνών»

ΣτΕ προς ΥΠΟΙΚ: «Δώστε τα χρήματα στους ενστόλους εντός 2 μηνών»
Τελεσίγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί εντός 2 μηνών στο θέμα των ενστόλων έστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της διοίκησης για τη μη εφαρμογή της απόφασης με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν από τη 1η Αυγούστου 2012.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης (10/2014) του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ «Επειδή, εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του διμήνου από την δημοσίευση της αποφάσεως (13-6-2014), σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη.

Επιστολή-κόλαφος του αμερικανού καθηγητή Αρχαιολογίας Στέφεν Μίλλερ-Ξεσκεπάζει με ακράδαντα στοιχεία τους πλαστογράφους των Σκοπίων!

Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, με μνημειώδη επιστολή του, προς το επίσημο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine», ξεσκεπάζει τους σφετεριστές της Ιστορικής Αλήθειας και με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα, καταρρίπτει απόλυτα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, περί του δήθεν δικαιώματός τους να αποκαλούνται «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»!
Ειδικότερα, ο διάσημος Καθηγητής, με αφορμή προκλητικό άρθρο του Δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για τα Σκόπια, υπό τον τίτλο «Letter >From Macedonia: Owning Alexander», που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», ανατρέπει με γραπτή επιστολή του το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα άρα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί της, να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία», αλλά ούτε και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και «οι Αιγύπτιοι»!