Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Στρίβει» η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ιράκ


Σε προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με το Ιράκ προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Ο Ερντογάν, η πολιτική του οποίου δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, εκμεταλλεύτηκε την απομάκρυνση Μαλίκι από την εξουσία στο Ιράκ, για να επιχειρήσει νέα διπλωματική προσέγγιση με τη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον νέο Ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ και τον συνεχάρη για τη νέα κυβέρνηση της χώρας του…
Ο Ερντογάν είπε στον Μασούμ, ότι η νέα ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους Ιρακινούς, με στόχο την σταθερότητα και την ακεραιότητα της χώρας του. Τόνισε επίσης πως ελπίζει, οι διμερείς σχέσεις να περάσουν «σε μια νέα εποχή», όπως είπε.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης αλληλέγγυος στον χειμαζόμενο ιρακινό λαό (!) και είπε πως ελπίζει να επιλυθούν, από τη νέα κυβέρνηση, τα ζητήματα ασφαλείας που το Ιράκ αντιμετωπίζει. Ο Ιρακινός πρόεδρος εξέφρασε, από την πλευρά του, την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, συνεχάρη τον νέο Ιρακινό ομόλογό του αλ Αμπαντί και ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον Ιρακινό ομόλογό του.
Δε γνωρίζουμε αν οι καθαρίστριες του τουρκικού προεδρικού μεγάρου τηλεφώνησαν στις Ιρακινές συναδέλφους τους για να τις συγχαρούν επίσης, το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι η Τουρκία, έχοντας αποτύχει παταγωδώς στη μεσανατολική της πολιτική, δείχνει να αλλάζει πορεία πλεύσης.
Η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, στις 11 Σεπτεμβρίου, στη Σαουδική Αραβία και στην οποία, πέραν των διαφόρων αραβικών κρατών, θα συμμετάσχει και η Τουρκία, όπου θα προεδρεύσει επί της ουσίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προφανώς θα προσφέρει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτή τη σταδιακή τουρκική στροφή…

ΠΗΓΗ defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου