Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Μια «χρονομηχανή» στη Θεσσαλονίκη: Ζήστε τον τορπιλισμό του Φετχί Μπουλέντ μέσω εικονικής πραγματικότητας


Μια «χρονομηχανή» στη Θεσσαλονίκη...  Την δυνατότητα να μεταφερθούν πίσω στο χρόνο και να «ζήσουν» με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, τον τορπιλισμό του τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέντ από τον τότε υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, στις 18 Οκτωβρίου του 1912, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα έχουν από το φθινόπωρο οι επισκέπτες του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η επίσημη Έκθεση του Γενικού Στρατηγείου για τη μάχη Κιλκίς – Λαχανά


Γράφει ο Φώτης Σαραντόπουλος

Ενώ ο Βενιζέλος διάβαζε στην Βουλή το Βασιλικό Διάγγελμα, στάλθηκε από το Γενικό Στρατηγείο προς το Υπουργείο Στρατιωτικών η επίσημη Έκθεση για τα γεγονότα από την έναρξη του πολέμου ως την θριαμβευτική νίκη στη μάχη του Κιλκίς – Λαχανά. Η Έκθεση (αυτολεξεί και με την ορθογραφία και σύνταξη της εποχής), έχει ως εξής:

Έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς για την ΑΟΖ 55 διακεκριμένων Ελλήνων από ολόκληρο τον κόσμο

 

Πενήντα πέντε διακεκριμένοι Έλληνες από ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα και εξωτερικό) υπέγραψαν έκκληση ζητώντας από τους πολιτικούς αρχηγούς που αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, να εισέλθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 25/6/2023 να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Από τους «Τούρκους» βουλευτές, σε μουσουλμανικό κόμμα αύριο;


του Θανάση Τζιούμπα

Η συζήτηση για την υπόθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη όπως και η τακτική “να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα”, αναδεικνύει και κάτι πιο βαθύ νομίζω: ο έλεγχος της πολιτικής εκπροσώπησης της μειονότητας από του Τουρκικό προξενείο, διαχρονικά συντελείται με τον “εισοδισμό” σε ελληνικούς πολιτικούς φορείς όλου του φάσματος, στελεχών που υπηρετούν τον εκτουρκισμό των μη τουρκογενών πληθυσμών, την ανάδειξη ενός αφηγήματος καταπίεσης και εν δυνάμει τον επηρεασμό κυβερνητικών αποφάσεων σε όφελος της Τουρκίας.

Πάλι βιάστηκε να ενοχοποιήσει την Ελλάδα το BBC

"Euroferry Olympia"
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Σε σχέση με τον ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Δρ. Γιώργος Πιπερόπουλος, Αρθρογράφος

Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας - Επίτιμος Καθηγητής  Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham

Εθνική στρατηγική για Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών: Οι στόχοι, οι τομείς και το αντικείμενο της σύμβασης


Η έλλειψη συνεκτικής ρύθμισης της χρήσης στα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones) οδηγεί σε πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, την προστασία και την ιδιωτικότητα

Ναυμαχία για τις κορβέτες του Στόλου: Με δέλεαρ τις φρεγάτες Constellation οι Ιταλοί – Oι Γάλλοι ετοιμάζουν τη δική τους ρελάνς


Τη δυναμική της τακτική  στη διεκδίκηση του προγράμματος επιβεβαίωσε η Ιταλική Fincantieri σε συνεργασία με την ONEX Shipyards & Technologies η οποία στοχεύει στην μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε κέντρο κατασκευής πλοίων παγκόσμιας κλάσης

Κώστας Σαρικάς

Ολοκλήρωση δοκιμών του “005” στις ΗΠΑ και προσλήψεις στο πρόγραμμα F-16V


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 16 Ιουνίου, η διοίκηση της Αεροπορικής Βάσεως Έντουαρντς της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών του Προγράμματος Αναβαθμίσεως F-16 Ελλάδας. Η Ομάδα Δοκιμών Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS) της 416 Μοίρας Δοκιμών Πτήσεως (416 FLTS) πραγματοποίησε την τελευταία πτήση με το “005”, το F-16C Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2021 για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των κινητήρων F404 που παραγγέλθηκαν στις ΗΠΑ για το HÜRJET!


Ανακοινώθηκε ο αριθμός των κινητήρων F404 που παραγγέλθηκαν στις ΗΠΑ για το HÜRJET.

Αρχίζει να μελετά τα UAV Paroller της Ελλάδας η Τουρκία


Θα έχουν εξοπλισμό για την παρεμπόδιση των επικοινωνιών του εχθρού και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Διονύσης Αντωνέλλος

Λύση ανάγκης τα Eurofighter για την Τουρκία ή μέσο πίεσης προς την Ουάσιγκτον; Σε «αεροπορικό» αδιέξοδο η Άγκυρα παρά το ανατολίτικο παζάρι


Όσο προχωρούν οι μέρες προς τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Τουρκία θα πιέζεται από τη Συμμαχία και τις ΗΠΑ να πει το μεγάλο «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας, ενώ, από την πλευρά της, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να κάμψει το «όχι» του Κογκρέσου για την αποδέσμευση των F-16. Πηγή εικόνας: Twitter Τουρκικού υπουργείου άμυνας

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Περιδίνησης συνέχεια για την τουρκική πολεμική αεροπορία αλλά και για τη νέα τουρκική κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο της πιθανής αναβάθμισης των F-16 και την αγορά νέων, το πολύ έως το τέλος του 2023.

IRST από την THALES για τα Rafale… Πολλαπλασιαστής ισχύος στον υπερθετικό


Stealth και γρήγορα αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας επόμενης γενιάς, όπλα υψηλής ταχύτητας… Η ταχύτητα των τεχνολογικών αλλαγών επαναπροσδιορίζει τον ρυθμό και τη μορφή του αεροπορικού πολέμου. Η απόκτηση και η αερομαχία πλέον δεν είναι “dog fight” των παλαιών εποχών. Είναι μια μάχη επίγνωσης και πληροφορίας.

Πολεμική Αεροπορία: Στο επίκεντρο τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, νέα παρουσίαση από την ισραηλινή Elbit Systems


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπου της ισραηλινής Elbit Systems με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. 

Το αμερικανικό Κογκρέσο χρηματοδοτεί με $125 εκατ. τον όμιλο ONEX και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας


«Σε μια ιστορική απόφαση για την χώρα μας προχώρησε το Αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνοντας την εισήγηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας - U.S. International Development Finance Corporation (DFC) - να προχωρήσει στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων προς την ONEX Shipyards, για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Έχτισαν με ψέμα και λάσπη και τώρα… καταρρέουν

 
Γιάννης Τσαπρούνης

Αργά ή γρήγορα όλα τα κατασκευασμένα ψευδοαφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Είτε σε επίπεδο πολιτικής είτε σε επίπεδο λασπολογίας.

Ο Χριστόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Β. Ήπειρο: Ομιλεί χωρίς ντροπή για “ελληνικό αλυτρωτισμό” και “εθνοκάθαρση


ΑΡΘΡΟ: DEFENCE POINT – HELLAS JOURNAL

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Όπως θα διαπιστωθεί στη συνέχεια, άλλο ένα παράδειγμα οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι Έλληνες, υποτίθεται διεθνιστές, καταλήγουν να υποστηρίζουν τα εθνικιστικά αφηγήματα τρίτων χωρών, είτε αυτά είναι το αλβανικό, είτε το σκοπιανό, είτε το τουρκικό.

Επικίνδυνη δήλωση Γιώργου Τσίπρα για το δίκαιο της θάλασσας και το Αιγαίο (Βίντεο)


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τα εθνικά θέματα σε μια λογική που εγείρει ερωτήματα. Καθίσταται όμως εθνικά επικίνδυνη και ρίχνει νερό στον μύλο των διεκδικήσεων που εγείρει διαρκώς η Τουρκία. Η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι «η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, δεν έχει ρητή αναφορά για το Αιγαίο» το επιβεβαιώνει.

Προκλητικό δημοσίευμα στην Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εποικίζει νησιά και νησίδες του Αιγαίου με… κατσίκες


Νέα πρόκληση στην Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, αυτή τη φορά από την εθνικιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Aydinlik».

Τουρκία: Αναθεώρηση του Συντάγματος προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του AKP


Τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του AKP, Ερκάν Καντεμίρ.

Τουρκία: Δεν έπεισε η εκτόξευση των επιτοκίων στο 15%


Πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 27 μήνες αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Το βήμα ήταν μεγάλο (650 μονάδες βάσης) αλλά μικρότερο από αυτό που περίμενε η αγορά. Ιστορικό χαμηλό χτυπάει η τουρκική λίρα.

«Πως ο Ερντογάν ‘λύγισε’ τον Χάφταρ στη Λιβύη»


Ιούνιος 22, 2023. Ελλάδα.

Πριν από μερικά χρόνια ο Χαλίφα Χάφταρ, ο Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) φανταζόταν τον εαυτό του ως ηγεμόνα της Λιβύης, γράφει η «Χακίν» του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα.

Ο Σολτς κάλεσε τον Ερντογάν «να ανοίξει τώρα το δρόμο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο για να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως η σκανδιναβική αυτή χώρα θα πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας.

To ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ουγγαρία γιατί εμποδίζει αδικαιολόγητα την υποβολή αίτησης ασύλου στο έδαφός της


Έκρινε ότι παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο

Επειγόντως στις Βρυξέλλες οι ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, όπως αναφέρει.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να επενδύσουν άλλα 60 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας


Η Ουκρανία θα λάβει συνολικά 60 δισ. ευρώ επιπλέον για να ανοικοδομήσει την οικονομία της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, με τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών που οργανώθηκε στο Λονδίνο.

Ουκρανία: Τρέχουν να επισκευάσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας -Αγωνία ενόψει του χειμώνα


Σε αγώνα δρόμου για επισκευές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές της Ουκρανίας, υπό τον φόβο νέων ρωσικών επιθέσεων τον χειμώνα.

Η Ινδία στο επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας


Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν(AP Photo/Evan Vucci)

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Ναρέντα Μόντι, Πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέπτεται σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει προσωπικά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σηφακάκης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): Να ανοίξουμε τα σύνορα, να γκρεμίσουμε τον φράχτη


Σε πείσμα όσων θέλουν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορά της.

Γιατί χρειαζόμαστε μνημείο φιλελλήνων;


Γιατί χρειαζόμαστε μνημείο φιλελλήνων;

Μεσανατολικό: Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη Ισραηλινών και Παλαιστινίων


1. Μεσανατολικό: Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη Ισραηλινών και Παλαιστινίων
2. Τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία
3. Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων στο 15% από 85%

Γιώργος Καπόπουλος, Τι προσπαθούν να κάνουν οι Αμερικανοί με την Κίνα. Ο ρόλος Ρωσίας και Ευρώπης


Σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, ο δημοσιογράφος Κύριος Γιώργος Καπόπουλος μιλάει για τα νέα επεισόδια στην κρίση σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας.

Η Ελλάδα γίνεται περίγελος του Ράμα και της Αλβανίας (21-6-2023)


Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα γίνεται περίγελος του Ράμα και της Αλβανίας

Συναγερμός στον Έβρο: 130 μετανάστες σε νησίδα | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 22/6/2023 | OPEN TV


1. Συναγερμός στον Έβρο: 130 μετανάστες σε νησίδα
2. Επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού 64 μεταναστών στο ακρωτήρι Ταίναρος
3. Αλλάζει ρότα ο Ερντογάν με την απόφασή του για αύξηση των επιτοκίων
4. Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ
5. Σολτς: Η Τουρκία να ανοίξει τώρα τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
6. Ουκρανία: Πλήγμα σε γέφυρα που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία

Σήμερα η πιο κρίσιμη απόφαση για την τούρκικη οικονομία | Σήμερα | 22/06/2023


1. Σήμερα η πιο κρίσιμη απόφαση για την τούρκικη οικονομία
2. Τουρκία: Το παρασκήνιο από τα παζάρια για τα F-16
3. Τα τούρκικα ΜΜΕ κάνουν αναφορά στο σχέδιο των νέων 4 φρεγατών
4. Τελευταία εξέλιξη: Εντοπίστηκαν 130 μετανάστες - Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε νησίδα του Έβρου
5. Εκλογές 2023: Πολιτικοί διαξιφισμοί μεταξύ Α. Συρίγου, Χρ. Σπίρτζη και Δ. Μάντζου

Ζελένσκι: Η αντεπίθεση δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ, προχωράει αργά


1. Ναυάγιο Τιτανικού: Εξαντλείται το οξυγόνο στο υποβρύχιο
2. Ζελένσκι: Η αντεπίθεση δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ, προχωράει αργά
3. Μπάιντεν: Δικτάτορας ο Σι Τζινπίνγκ
4. Ισραήλ: Βανδαλισμοί παλαιστινιακών οικισμών