Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ναυμαχία για τις κορβέτες του Στόλου: Με δέλεαρ τις φρεγάτες Constellation οι Ιταλοί – Oι Γάλλοι ετοιμάζουν τη δική τους ρελάνς


Τη δυναμική της τακτική  στη διεκδίκηση του προγράμματος επιβεβαίωσε η Ιταλική Fincantieri σε συνεργασία με την ONEX Shipyards & Technologies η οποία στοχεύει στην μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε κέντρο κατασκευής πλοίων παγκόσμιας κλάσης

Κώστας Σαρικάς

Με εξοπλιστική προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού να παραμένει το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών του Στόλου οι «μνηστήρες» ανασυντάσσονται και λαμβάνουν νέες θέσεις μάχης ενόψει και της επόμενης μέρας των εκλογών. Προκειμένου να εξαπολύσουν την τελική τους «επίθεση» για να επικρατήσουν στη «ναυμαχία»  με δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση από την καινούργια κυβέρνηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Τη δυναμική της τακτική  στη διεκδίκηση του προγράμματος επιβεβαίωσε η Ιταλική Fincantieri σε συνεργασία με την ONEX Shipyards & Technologies η οποία στοχεύει στην μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε κέντρο κατασκευής πλοίων παγκόσμιας κλάσης όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση. Η Ιταλική εταιρεία μαζί με την Γαλλική Naval Group αποτελούν τους δύο μεγάλους διεκδικητές του προγράμματος. Με τους Ιταλούς να έχουν προτείνει στο Πολεμικό Ναυτικό τις κορβέτες FCX-30(Doha) κατασκευασμένες στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τους Γάλλους τις Gowindσε συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η Fincantieri μαζί με την ΟΝΕΧ κάνουν ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι ο Ιταλικός ναυπηγικός κολοσσός έχει ήδη αναλάβει μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα ναυπήγησης για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού των φρεγατών Constellation. Kαι επισημαίνουν ότι πέρα από το πρόγραμμα ναυπήγησης των Ελληνικών κορβετών επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλα προγράμματα που αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή στη ναυπήγηση πλοίων και την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί ότι θα  συνεργαστούν και στο πρόγραμμα των Constellation «χτίζοντας» τα συγκεκριμένα πλοία και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Με δεδομένη την άριστη Στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ και την ανάγκη του Στόλου για μεγάλα πλοία κορυφαίας τεχνολογίας με τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχύσει τη θέση του στην Ανατολική Μεσόγειο η είσοδος της χώρας μας στο πρόγραμμα των Constellation και μάλιστα με ναυπήγηση των πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία δείχνει κάτι παραπάνω από δελεαστική. Πρόγραμμα πάντως το οποίο ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ενώ έως τώρα δεν έχει τεθεί ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο και από τις δύο πλευρές καθώς το πρόγραμμα αφορά μόνο το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Fincantieri και ΟΝΕΧ κάνουν λόγο για προσφορά λύσης ‘’πακέτου’’ κορβετών και φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό με ταυτόχρονη δημιουργία 2400 νέων θέσεων εργασίας, δημιουργία γραμμής παραγωγής για ΠΝ και για άλλους Στόλους και δημιουργία κέντρου αριστείας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με πρώτο projectτην κορβέτα FCX-30 η οποία σύμφωνα με τους κατασκευαστές αποτελεί μια υπερσύγχρονη, δοκιμασμένη στη θάλασσα κορβέτα με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα περιβάλλοντα πολέμου η οποία θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό και αποφασιστικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο αντίπαλο  «στρατόπεδο» η Γαλλική Naval Group τηρεί προς το παρόν ‘’σιγή ασυρμάτου’’ όμως όλες οι πληροφορίες συντείνουν σε αναμενόμενη ρελάνς εντός των επόμενων εβδομάδων.Άλλωστε οι Γάλλοι έχουν δείξει και στο παρελθόν όταν διεκδίκησαν και κέρδισαν το πρόγραμμα των FDI ότι δεν εγκαταλείπουν εύκολα τα “όπλα”.Η εταιρεία έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή των Gowind στην Ελλάδα σε περίπτωση που επικρατήσει στη  «ναυμαχία». Και όπως ήδη έχουν αναφέρει τα Στελέχη της στόχος είναι ο πλήρης κύκλος παραγωγής όλων των κορβετών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από την κοπή πλακών και την κατασκευή των blocks έως την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και του συστήματος μάχης έως τις τελικές δοκιμές. Με ταυτόχρονη αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού των ναυπηγείων ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη διασφάλιση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των κορβετών. Ενώ η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας θα υπερβαίνει το 30% ώστε να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Επιπλέον η αναβάθμιση των ναυπηγείων θα δώσει όπως ήδη έχουν αναφέρει οι Γάλλοι τη δυνατότητα κατασκευής και υποστήριξης και άλλων πολεμικών πλοίων με πρόσβαση σε άλλες αγορές.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου