του Θανάση Τζιούμπα
Η συζήτηση για την υπόθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη όπως και η τακτική “να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα”, αναδεικνύει και κάτι πιο βαθύ νομίζω: ο έλεγχος της πολιτικής εκπροσώπησης της μειονότητας από του Τουρκικό προξενείο, διαχρονικά συντελείται με τον “εισοδισμό” σε ελληνικούς πολιτικούς φορείς όλου του φάσματος, στελεχών που υπηρετούν τον εκτουρκισμό των μη τουρκογενών πληθυσμών, την ανάδειξη ενός αφηγήματος καταπίεσης και εν δυνάμει τον επηρεασμό κυβερνητικών αποφάσεων σε όφελος της Τουρκίας.
Υπάρχει μια άθλια συναλλαγή από όλα τα ελληνικά κόμματα εξουσίας, που προκειμένου να κερδίσουν τις μειονοτικές ψήφους, εντάσσουν στις δομές και τις λίστες τους τέτοια όργανα της τουρκικής πολιτικής, τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ που τώρα ποιεί την νήσσαν, είναι υπόλογο για τον περίφημο Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Αυτή η πολιτική του Προξενείου αποδίδει, μετά την αποτυχία δημιουργίας αμιγώς μειονοτικού πολιτικού μορφώματος (Αχμέτ Σαδίκ) ή τις απόπειρες ομάδων όπως το “Ουράνιο Τόξο” για μια “συμπεριληπτική” πολιτική έκφραση. Τα πληθυσμιακά μεγέθη δεν επιτρέπουν (για την ώρα τουλάχιστον) μια επανάληψη του ελέγχου της πολιτικής ζωής όπως συμβαίνει στην γειτονική Βουλγαρία με το κόμμα του Αχμέτ Ντογάν.
Βέβαια η απόπειρα ηγεμονίας σε μετανάστες μουσουλμανικού θρησκεύματος που έχουν πολιτογραφηθεί, κυρίως μέσω τζαμιών και παραθρησκευτικών οργανώσεων, μπορεί να μεταβάλλει την κατάσταση. Στο πεδίο αυτό η ύπαρξη βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών αυτών, αυξάνει τους κινδύνους επιρροής. Ελπίζω ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει να μην περιοριστεί σε εκατέρωθεν “αποκαλύψεις” και να επεκταθεί στην ουσία, κάνοντας τα κόμματα πιο προσεκτικά στις επιλογές τους και βάζοντας φραγμούς στις μεθοδεύσεις του προξενείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου