Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’, είχε αναλάβει από τις 12 Απριλίου 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στα μέσα του ίδιου έτους έλαβε άδεια για λόγους υγείας, προκειμένου να επιδοθεί απερίσπαστος στα νέα του καθήκοντα.

Sunday Times σε Τζόνσον: Να επιστρέψεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Αθήνα

Η συντάκτρια των Sunday Times καλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, "να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν", γεγονός που θα αποτελούσε "μια μεγάλη χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης".
Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τάσσεται σε άρθρο γνώμης η συντάκτρια των Sunday Times, Σάρα Μπάξετερ (Sarah Baxter).

Καλεί μάλιστα τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, "να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν", γεγονός που θα αποτελούσε "μια μεγάλη χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης".

Επιστολές Αναστασιάδη στους ηγέτες των Μονίμων Μελών του ΣΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την διπλωματική αντεπίθεση στα νέα τετελεσμένα που επιδιώκουν να δημιουργήσουν για την Αμμόχωστο οι Τούρκοι, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ήδη, ο Κύπριος Πρόεδρος απευθύνθηκε με επιστολές, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και στους 27 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς τους ηγέτες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στις επιστολές του με το ίδιο περιεχόμενο προς τους

Οι ΦΩΤΟ και οι δηλώσεις από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Γαλλίας (Βίντεο)

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα.
Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δύο τεράστιες σημαίες Ελλάδος και Αιγύπτου, στο πιο ψηλό ιστό του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας (ΦΩΤΟ)

Αισθήματα ελληνικής περηφάνιας προκαλεί η εικόνα με τις δύο τεράστιες σημαίες, Ελλάδος και Αιγύπτου, που κοσμούν εδώ και λίγο καιρό, τον πιο ψηλό ιστό του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

Το ιστορικό αθλητικό παροικιακό σωματείο της Αλεξάνδρειας, το πιο όμορφο ελληνικό μπαλκόνι σε ολόκληρη την κοσμοπολίτικη πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, διαλαλεί με την εικόνα αυτή, χιλιόμετρα μακριά, την ελληνοαιγυπτιακή φιλία, που ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν και στον ΕΝΟΑ εγκαθιδρύεται το 1909.

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για «οθωμανικά εμβατήρια» και γενίτσαρους σε καρναβάλι του Δήμου Λαγκαδά - Κάτοικοι αποχώρησαν από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, ακούγοντας τους εθνικιστικούς στίχους για την Τουρκία(Βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν μεταξύ των κατοίκων του Σοχού του Δήμου Λαγκαδά από την πρωτοβουλία της δημοτικής ενότητας να εντάξει στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων μια μπάντα οθωμανικής μουσικής με «οθωμανό στρατιώτη» και «γενίτσαρους».
Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Η τουρκική αντιπροσωπεία βρέθηκε το Σάββατο στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το θεατρικό δρώμενο «Εμ' μουσαφίρης εμ' γαμπρός». Κάποια στιγμή, ακούστηκε από τα μεγάφωνα «ήρθαν τα συμπεθέρια της νύφης από την Τουρκία» και τότε εμφανίστηκε μια ομάδα με στρατιωτική περιβολή, τραγουδώντας οθωμανικά εμβατήρια.

Η περίπτωση απόπειρας «ανθρωποφαγίας» της βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Μονογυιού και η πραγματικότητα(Βίντεο)

Ευρεία δημοσιότητα πήρε την περασμένη εβδομάδα η ομιλία ή καλύτερα η... προσπάθεια ομιλίας στην Βουλή της βουλευτού Κυκλάδων της ΝΔ, Κατερίνας Μονογυιού για τα υδατοδρόμια. 
Σε μια χώρα και σε ένα πολιτικό κοινό που αρέσκεται στην «ανθρωποφαγία», ίσως γιατί έχει χάσει κάθε ελπίδα για το δικό του μέλλον και «κοιτάζει την καμπούρα του άλλου, αλλά δεν βλέπει την δική του», ήταν πραγματικά ιδανικό θέμα. Ιδίως από την στιγμή που η Κ.Μονογυιού είναι νέα και όμορφη.

Σ. Καλεντερίδης: Κάντε ξανά την Ελλάδα κράτος με ασφαλή σύνορα, ισχυρή άμυνα και υπερήφανη εξωτερική πολιτική(Βίντεο)

Ασφαλώς η διπλωματία θα πρέπει να ασκείται με βάση ορισμένες αρχές, όπως για παράδειγμα η μυστικότητα των χειρισμών, γιατί η αποκάλυψη μπορεί να στοιχίσει στον πολιτικό στόχο που θέτει κάθε φορά η όποια κυβέρνηση.
Όμως σε κάθε περίπτωση, η διπλωματία πρέπει να ασκείται με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ίδιο ισχύει για την πολιτική.
Φυσικά μέγα ερώτημα είναι το πού βρίσκεται ο πολίτης σε όλα αυτά, ειδικά όταν πολιτικοί και διπλωματικοί χειρισμοί αφορούν σοβαρά εθνικά ζητήματα, από την κατάληξη των οποίων θα κριθεί το μέλλον των επόμενων γενεών αλλά και της ίδιας της πατρίδας και του Ελληνισμού.

Ο Μάικλ Ρούμπιν ζητά να φύγουν ο κατοχικός τουρκικός στρατός και οι έποικοι από Κύπρο, Συρία, Ιράκ

Ενισχύονται οι φωνές διαμορφωτών της κοινής γνώμης στην Ουάσιγκτον που ζητούν την καταδίκη από τις ΗΠΑ της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας του Ερντογάν.
Ο Μάικλ Ρούμπιν –μέλος του «American Enterprise Institute» και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου- σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το περιοδικό Washington Examiner με τίτλο «Η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει μόνο με τίμημα», ζητάει την ισχυρή καταδίκη της εφαρμοζόμενης επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ.
Σήμερα, με «αυτοκρατορικούς σχεδιασμούς» στην Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ, ο Ερντογάν