Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η δεύτερη απελευθέρωση της Κορυτσάς, 22 Νοεμβρίου 1940

Η Κορυτσά (το «Παρίσι των Βαλκανίων» όπως προσφυώς ονομάστηκε) και η ύπαιθρος χώρα που την περιβάλλει, για αιώνες παραμένει σιωπηλή στην ατελεύτητη ροή των χρόνων.

Οι Κορυτσαίοι, και συνολικά η «Εθνική Ελληνική Μειονότητα» στην Αλβανία, έχουν σαφή συναίσθηση της ύπαρξής τους και εκπεφρασμένη αντίληψη της διαφοράς από το υπόλοιπο αλβανικό στρώμα. Κριτήριο της εθνικό τητας δεν αποτελεί μόνο η γλώσσα, αλλά το εθνικό φρόνημα, η εθνική συνείδηση. Η συσκότιση αυτής της αλήθειας δημιουργεί παραπλανήσεις και αλλοιωμένες εντυπώσεις.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη - Τι γράφουν Telegraph και Guardian για τη μεταστροφή των Βρετανών

Την ενίσχυση των επιχειρημάτων της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, με βάση και τη στήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης, αποτυπώνει εκτενές άρθρο της βρετανικής Telegraph. Παράλληλα, η εφημερίδα Guardian φιλοξενεί σήμερα Σάββατο άρθρο γνώμης στο οποίο καλεί ευθέως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βρετανίας στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το αίτημα για επανένωση

Υπ. Πολιτισμού: Τα χρηστήρια πινάκια της Δωδώνης υποψήφια για το πρόγραμμα της UNESCO "Μνήμη του Κόσμου"

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέβαλε στο πρόγραμμα της UNESCO "Μνήμη του Κόσμου" (International Memory of the World Register) πρόταση υποψηφιότητας για τα χρηστήρια πινάκια-"ελάσματα" του ιερού και του μαντείου του Διός και της Διώνης, στη Δωδώνη. Ο φάκελος της υποψηφιότητας, τον οποίο συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και επιμελήθηκε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προωθήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και φέρει την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Δωδώνης, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Προωθούν «αναγνώριση» του ψευδοκράτους μέσω ασκήσεων και Τύμπου(Βίντεο)

Γιάννος Χαραλαμπίδης
Από το simerini.sigmalive 

Νέα άσκηση στη Μόρφου με άρματα μάχης, ενώ το FIR χρησιμοποιείται για να γίνει αποδοχή του ψευδοκράτους από άλλα κράτη - Πώς η Γαλλία θέλει ρόλο «τοποτηρητή» των ΗΠΑ και της ΕΕ

Η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει το ψευδοκράτος στη διεθνή κοινότητα παντοιοτρόπως. Ακόμη και μέσω στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγει επιδιώκοντας την αποδοχή του στη νομική και πολιτική αρχή του acknowledgement, που συνιστά το προηγούμενο βήμα πριν από την αναγνώριση. Για τον σκοπό αυτό εμπλέκει το τμήμα εκείνο του κυπριακού FIR των κατεχομένων, που παρανόμως θέλει να ελέγχει το ψευδοκράτος μέσω της Τύμπου,

Στο Κραν Μοντανά για Κύπρο και στο Παρίσι για Λιβύη: Η διαφορετική προσέγγιση για Τουρκία, ξένα στρατεύματα και διεθνές δίκαιο

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Από το apopseis
 

«Εμείς, οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνουμε τον πλήρη σεβασμό και τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Απορρίπτουμε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Λιβύης» αναφέρεται στην κοινή Διακήρυξη της Διεθνούς Διάσκεψης του Παρισιού. Οι συμμετέχοντες προτρέπουν τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα για «ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη».

Ο Ερντογάν απέναντι στις εκλογές του 2023 και το «αύριο» της Τουρκίας Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Από το liberal 

Καθώς πλησιάζει το 2023, έτος κρισίμων εκλογών στην Τουρκία που συμπίπτει με τα 100 χρόνια του νέου Τουρκικού Κράτους, αυξάνεται ο προβληματισμός για το μέλλον της, κάτι που αναμφίλεκτα επηρεάζει και τη γεωπολιτική κατάσταση της ευρύτερης περιφέρειας. Βέβαια, το πρόβλημα της Δύσης δεν είναι η ίδια η Τουρκία αλλά ο Ερντογάν ενώ το πρόβλημα της Ελλάδος είναι δυστυχώς η ίδια η Τουρκία με τον διαχρονικό αναθεωρητισμό της (είτε στην Άγκυρα κυριαρχούν οι Κεμαλιστές είτε οι Νέο-Οθωμανοί) και όχι αυτός καθαυτός ο Ερντογάν.

Οι Άραβες θέλουν να διώξουν Ιράν και Τουρκία από τη Συρία – Διπλωματικό πόκερ για γερά στομάχια

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, επισκέφθηκε τη Δαμασκό, μετά από ρήξη ετών, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπασάρ αλ Άσαντ και του ισχυρού άνδρα των Εμιράτων, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Αυτές οι κινήσεις ξεκίνησαν μετά τα γεγονότα στη νότια συριακή επαρχία Νταράα, όπου η Ιορδανία κινήθηκε για να επιλύσει την ένταση.

Ο Ιορδανός βασιλιάς επισκέφθηκε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Άσαντ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.

Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ πιέζουν τον Λίβανο να "αποκηρύξει" τη Χεζμπολά

Νίκος Βασιλόπουλος
Από το insider 

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν δει την κρίση που έχει ξεσπάσει στον Λίβανο ως ευκαιρία για να "ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τη Χεζμπολάχ, στη μεγάλη πολιτική και θρησκευτική διαίρεση που μαστίζει τις χώρες του Κόλπου. Το αποτέλεσμα είναι να παίρνονται τιμωρητικά μέτρα εναντίον πολιτών του Λιβάνου κυρίως στο Κουβέιτ. Αυτή η πολιτική υποστηρίζεται έντονα από τη Σαουδική Αραβία.

 

Μεταφορά του πολιτικού κόστους στη Χεζμπολάχ

Τόσο το Κουβέιτ όσο και η Σαουδική Αραβία θέλουν να μεταφέρουν ένα σαφές μήνυμα στην πολιτική

«Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;»

Αλέξης Παπαχελάς
Από το kathimerini 

Σε πρόσφατη συζήτηση τέθηκε στο τραπέζι το ερώτημα: «γιατί οι Ελληνες δεν λειτουργούν σαν τους Εβραίους, γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;». Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ισως γιατί οι ομοιότητες είναι πάμπολλες, αλλά οι διαφορές θεαματικές. Είμαστε και οι δύο λαοί με μακρά ιστορία, που θεωρούμε μάλιστα ότι είμαστε έθνη ανάδελφα. Εχουμε μια λαμπρή διασπορά που διαπρέπει σε όλο τον κόσμο και ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, στις τέχνες, στην επιχειρηματικότητα. Ελλάδα και Ισραήλ είναι επίσης μικρές χώρες, που έχουν όμως παγκόσμια ακτινοβολία, στρατηγική σημασία και επιρροή πολλαπλώς μεγαλύτερη του μεγέθους τους.

Συγκλονιστικό. Στην Αθήνα είναι ελάχιστοι οι θάνατοι από κοροναϊό; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη,
διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea
Από το medlabgr

Σε εκδήλωση της Πνευμονολογικής εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ ο πρόεδρός της καθηγητής Στέλιος Λουκίδης ανέφερε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχουν θάνατοι από κοροναϊό το τελευταίο διάστημα.

Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, ρωτήσαμε την Aν. Yπουργό Μινα Γκάγκα η οποία μας το επιβεβαίωσε απλά μας ενημέρωσε ότι είναι ελάχιστοι στην Αθήνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.