Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ πιέζουν τον Λίβανο να "αποκηρύξει" τη Χεζμπολά

Νίκος Βασιλόπουλος
Από το insider 

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν δει την κρίση που έχει ξεσπάσει στον Λίβανο ως ευκαιρία για να "ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με τη Χεζμπολάχ, στη μεγάλη πολιτική και θρησκευτική διαίρεση που μαστίζει τις χώρες του Κόλπου. Το αποτέλεσμα είναι να παίρνονται τιμωρητικά μέτρα εναντίον πολιτών του Λιβάνου κυρίως στο Κουβέιτ. Αυτή η πολιτική υποστηρίζεται έντονα από τη Σαουδική Αραβία.

 

Μεταφορά του πολιτικού κόστους στη Χεζμπολάχ

Τόσο το Κουβέιτ όσο και η Σαουδική Αραβία θέλουν να μεταφέρουν ένα σαφές μήνυμα στην πολιτική

ηγεσία του Λιβάνου. Ότι η συνύπαρξη της πολιτικής ηγεσίας με το σιίτικο κίνημα της Χεζμπολάχ έχει κόστος κι αν θέλουν να απαλλαγούν από τα προβλήματα αυτά, πρέπει να απομονωθεί πολιτικά η Χεζμπολάχ. 

Το Κουβέιτ επιλέγει να ξεκινήσει τα τιμωρητικά μέτρα απέναντι σε Λιβανέζους, κυρίως γιατί έχει μια μεγάλη λιβανέζικη κοινότητα στο εσωτερικό του που ξεπερνά τα 50.000 άτομα. Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να "πιαστεί" από τα μέτρα του Κουβέιτ για να συνεχίσει παραπέρα και να επιτύχει ένα διπλωματικό πλήγμα στον Λίβανο.

"Συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση"

Ήδη στο Κουβέιτ έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο "κυνήγι μαγισσών". Την Πέμπτη, η εισαγγελική αρχή της χώρας, συνέλαβε18 άτομα ύποπτα για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ, χωρίς να δημοσιευθούν άλλα στοιχεία. Οι βασικές κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και κατασκοπεία. Επίσης, σε 100 άτομα -μαζί με τις οικογένειές τους- ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα γιατί "έχουν δεσμούς με τη Χεζμπολάχ". Η μικρή λεπτομέρεια είναι ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των ανθρώπων είναι από το Ιράν και το Ιράκ.

Η αρχή για μεγαλύτερες διώξεις

Τα ΜΜΕ του Κουβέιτ αναφέρουν ότι οι πρώτοι 100 που έχουν απελαθεί ήταν από καιρό "γνωστοί" των αρχών ασφαλείας της χώρας για τις σχέσεις τους με τη Χεζμπολάχ, όμως όπως όλα δείχνουν, έχει δημιουργηθεί ένας, όχι και τόσο στιβαρός αποδεικτικά, κατάλογος "όσων συνδέονται με τα δίκτυα υποστήριξης της Χεζμπολάχ" Η λίστα αυτή είναι δημιούργημα της στενής συνεργασίας Κουβέιτ και Σαουδικής Αραβίας.

Οι πρόσφατες κινήσεις του Κουβέιτ δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνη στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την επιρροή της Χεζμπολάχ, με ενημερωμένες πηγές να λένε ότι οι περισσότερες χώρες του Κόλπου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν θετικά στις προτάσεις που βάζει η Σ. Αραβία, με πρώτο το Ριάντ.

Αυτό που περιμένουμε να συμβεί είναι να υπάρξουν στις χώρες του Κόλπου διαδοχικά αυστηρότεροι περιορισμοί στις δραστηριότητες όσων θα καταγραφούν ως "υποστηρικτές της Χεζμπολάχ". Πώς θα κατηγοριοποιηθούν αυτοί; Πρώτα και κύρια από τη συμμετοχή τους σε σιιτικές θρησκευτικές ομάδες. Δεύτερον από τη συμμετοχή τους σε φιλανθρωπικές καμπάνιες και καμπάνιες οικονομικής υποστήριξης οι οποίες θεωρούνται "καλυμμένες μορφές χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ.

Στόχος του Κουβέιτ ο οικονομικός στραγγαλισμός του Λιβάνου

Το Κουβέιτ θεωρείται ως το κέντρο μεταφοράς κεφαλαίων προς τη Χεζμπολάχ από τις χώρες του Κόλπου, καθώς υπάρχουν περίπου 50.000 Λιβανέζοι υπήκοοι μόνο στο Κουβέιτ. Συνήθως πρόκειται για εργάτες που στέλνουν τεράστια ποσά στις οικογένειές τους στον Λίβανο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται βυθισμένος στην οικονομική κρίση. Οι χώρες του Κόλπου επιμένουν ότι κάποια από αυτά τα κεφάλαια, προορίζονται για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ, των δραστηριοτήτων της και κυρίως των στρατιωτικών επιχειρήσεων της.

Το Κουβέιτ προσανατολίζεται επίσης να θέσει όριο στα ποσά που μπορούν να φεύγουν ως εμβάσματα προς τον Λίβανο καθώς και να αυξήσει τα τέλη εμβάσματος. Ακόμη συζητά να θέσει και εμπορικά εμπόδια στις εξαγωγές προς τον Λίβανο.

Όλες οι κινήσεις του Κουβέιτ αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας των χωρών του Κόλπου για να πιέσουν τον Λίβανο να απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα: να βρίσκεται στο πλευρό της Χεζμπολάχ και του Ιράν ή να δει τα δικά του συμφέροντα και να διατηρήσει τα προνόμια που έχει, έχοντας εργαζομένους στις άλλες χώρες του Κόλπου. Η όξυνση του οικονομικού προβλήματος και ο οικονομικός στραγγαλισμός του Λιβάνου καθώς και οι διώξεις Λιβανέζων στις χώρες του Κόλπου αναμένεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδωκόμενο: θα δημιουργηθούν πυρήνες που θα επιδιώξουν την μεγαλύτερη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον ήδη ταλαιπωρημένο πολιτικά Λίβανο, ενώ δεν αποκλείεται η αναταραχή στην περιοχή του Κόλπου να οξυνθεί με επιθέσεις μέσα στις χώρες του Κόλπου από ριζοσπαστικές σιιτικές ομάδες φίλα προσκείμενες στην Χεζμπολάχ.

ΠΗΓΗ  insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου