Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Κνωσός: Το μυστήριο του παλαιότερου θρόνου στην Ευρώπη(Βίντεο - Φωτο)


Στο παλάτι της Κνωσού, στο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, ένα υπέροχο δωμάτιο θρόνου που χτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ. θεωρείται το παλαιότερο τέτοιου είδους δωμάτιο στην Ευρώπη.

Η Κνωσός άνθισε για περίπου δύο χιλιάδες χρόνια. Είχε μεγάλα κτίρια ανακτόρων, εκτεταμένες εργαστηριακές εγκαταστάσεις και πολυτελείς βραχώδεις σπηλιές και τάφους. Ως σημαντικό κέντρο εμπορίου και οικονομίας, η Κνωσός διατηρούσε δεσμούς με την πλειονότητα των πόλεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συσκευή κρυπτογράφησης Enigma : Πώς αιχμαλωτίστηκε το γερμανικό υποβρύχιο U-110

Σαν σήμερα, στις 9 Μαϊου 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βασιλικό Ναυτικό αιχμαλωτίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-110. Επί του υποβρυχίου βρέθηκε η τελευταία συσκευή κρυπτογράφησης Enigma, την οποία χρησιμοποίησαν αργότερα οι κρυπτογράφοι των συμμαχικών δυνάμεων για να σπάσουν τα κωδικοποιημένα γερμανικά μηνύματα.

Οι μηχανές Enigma ήταν μια σειρά από ηλεκτρο-μηχανικές συσκευές κρυπτογράφησης ρότορα. Αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα του εικοστού αιώνα για την προστασία της εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επικοινωνίας. Η Enigma εφευρέθηκε από τον γερμανικό μηχανικό Arthur Scherbius στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»: Όλες οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε Ελλάδα και Κύπρο - Από τις 14 έως τις 19 Μαΐου 2023

Με στόχο να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» διοργανώνει, συνδιοργανώνει και συμμετέχει ενεργά, από την Κυριακή 14 έως την Παρασκευή 19 Μαΐου, σε εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 19:00, Πτολεμαΐδα
✓Σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, στο Αμφιθέατρο του Συλλόγου.

Η δύση, η παρακμή και το όραμα

Του Αντώνη Σπυρόπουλου

Η δύση, ως έννοια και ως πραγματικότητα, αντιμετωπίζει σήμερα μια βαθιά πολιτισμική
κρίση, που αφορά την ταυτότητά της, τις αξίες της, το ρόλο της στον κόσμο. Η κρίση αυτή
έχει ιστορικές ρίζες, αλλά επιδεινώθηκε από την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, την
τρομοκρατία, την οικονομική ύφεση, την περιβαλλοντική καταστροφή και τη δημογραφική
ύφεση. Σήμερα το δυτικό μοντέλο βρίσκεται σε μια φάση αυτο-αμφισβήτησης και αυτο-
κριτικής, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια αναζωπύρωση του δυναμισμού και του
δημιουργικού της πνεύματος, είτε σε μια περαιτέρω υποχώρηση και διάλυση.

Το ΟΧΙ των πολιτών στο τερατούργημα Ανάν διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ΟΧΙ οι πολιτικοί

Του Σάββα Ιακωβίδη*

Θα υπήρχαν τρεις κυβερνήσεις και τέσσερα Κοινοβούλια: Ομοσπονδιακή Γερουσία και Βουλή και Κοινοβούλια των δύο συνιστώντων κρατών, καθώς και τρεις αστυνομικές δυνάμεις και τρεις δημόσιες υπηρεσίες. Η συντήρηση αυτού του υδροκέφαλου μορφώματος θα επιβάρυνε τους Έλληνες της Κύπρου. Μία ψήφος Τ/κυπρίου ισοδυναμούσε προς οκτώ ψήφους Ε/κυπρίων. – Ευ. Βενιζέλος: «Τέρας. Είναι θέμα δύο λεπτών να το ξετινάξεις από πλευράς συνταγματικού, διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Στις 11 Νοεμβρίου 2002, ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρέδωσε στους Έλληνες και στους Τούρκους της Κύπρου και στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις -Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία- το Σχέδιο Ανάν Ι, για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα ψυχολογικά των Κυπρίων «εμποδίζουν» τη λύση!

 Κώστας Βενιζέλος   

Στο παρελθόν, όταν το γνωστό αγγλοαμερικανικό δίδυμο «οικοδομούσε» ένα οργουελικό μοντέλο για την Κύπρο, με προδιαγραφές Βοσνίας, Λιβάνου, είχε «ανακαλυφθεί» ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα… ψυχολογικό. Ως αποτέλεσμα τούτης της «επιστημονικής» διαπίστωσης και για την αντιμετώπιση του… προβλήματος, οργανώνονταν χρηματοδοτούμενα σεμινάρια, στη διάρκεια των οποίων επέβαλαν στα πειραματόζωα διάφορες θεραπείες! Βασικά, οι προσκεκλημένοι υποβάλλονταν σε ψυχοθεραπεία για το πώς να τα βρουν με τον κατακτητή! Επικαιροποίηση, εκσυγχρονισμός, του συνδρόμου της Στοκχόλμης. 

Ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς: 800 σελίδες με στοιχεία έστειλαν οι ΗΠΑ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις κυρώσεις

Η κυπριακή κυβέρνηση παρέλαβε χθες τα στοιχεία που αφορούν στις καταχωρήσεις νομικών και φυσικών προσώπων στην Κύπρο στους εθνικούς καταλόγους κυρώσεων των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα στοιχεία, όπως αναφέρει επικαλούμενος πληροφορίες ο Λεύκος Χρίστου στο StockWatch, περιλαμβάνονται σε ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο από 800 σελίδες.

Τα στοιχεία φωτογραφίζουν κυπριακά δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται στις δραστηριότητες του Ρώσου ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των αμερικανικών και αγγλικών κυρώσεων.

Η προεκλογική περίοδος και τα εθνικά θέματα

Απουσιάζουν παντελώς τα μείζονα εθνικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική ασφάλεια της χώρας

Ίσως η χειρότερη προεκλογική περίοδος στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας, με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να εστιάζουν κυρίως σε ζητήματα ήσσονος σημασίας όπως σε προσωπικές αναφορές και αντιπαραθέσεις μέχρι και σε lifestyle εκπομπές προς άγραν ψήφων. Και είναι γεγονός βέβαια ότι στις καθημερινές πολιτικές αντιπαραθέσεις απουσιάζουν παντελώς τα μείζονα εθνικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενώ αντιθέτως στην προεκλογική περίοδο της γείτονας, οι αναφορές στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι σχεδόν καθημερινές.

DEFEA 2023 – ΥΕΘΑ: Η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει για τις κορβέτες – Τι είπε για F-35, SPICE, φρεγάτες και τον στόλο των C-130

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 και στο πλαίσιο της ομιλίας του μίλησε για τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και επίκαιρα ζητήματα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στρατηγικής σημασίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε μεταξύ άλλων, ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI HN που ναυπηγούνται στη Γαλλία, θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025, ενώ τόνισε την στρατηγικη σημασία των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper. Ακόμα στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60R Romeo.

H Naval Group υπογράφει νέες συμβάσεις συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος FDI HN

Στις 9 Μαΐου 2023 στην έκθεση DEFEA στην Αθήνα, η Naval Group υπέγραψε νέες συμβάσεις με 5 ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) του Naval Group σχετικά με το πρόγραμμα φρεγατών FDI HN (Ελληνικό Ναυτικό). Οι συμβάσεις αυτές καταδεικνύουν τη δέσμευση της να αναπτύξει και να δομήσει μια ισχυρή βιομηχανική συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 κατά την έναρξη του προγράμματος FDI HN. Με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν στις 9 Μαΐου στη DEFEA, οι δραστηριότητες της HIP περιλαμβάνουν πλέον περισσότερες από 60 ελληνικές εταιρείες, με θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Γιατί εδώ και μισό αιώνα δεν φτιάξαμε Αμυντική Βιομηχανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αύριο εγκαινιάζεται η διεθνής έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2023 και ήδη από πλευράς αξιωματούχων και επισήμων γίνονται αναφορές στην προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) και των προϊόντων της που θα παρουσιαστούν. Οι αναφορές είναι εγκωμιαστικές. Όμως στην ίδια έκθεση πριν δύο χρόνια, οι ελληνικές εταιρείες (ιδιωτικές) είχαν παρουσιάσει και πάλι κάποια πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα. Ενδιαφέρθηκαν καθόλου γι’ αυτά οι αρμόδιοι; Προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Γενικών Επιτελείων ώστε να αξιολογηγεί κατά πόσο καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις τους;

Αποκλειστικό defencereview.gr: Κορυφαίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των FDI HN του Πολεμικού Ναυτικού

Μολονότι το ενδιαφέρον κεντρίζει το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό και ακολούθως η μεγάλη πρόοδος που συντελείται στη ναυπήγηση των φρεγατών FDI HN, εντούτοις ορισμένες νέες αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος κάνουν τη διαφορά.

Οι εξελίξεις αφορούν ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της εγκατάστασης ολοκληρωμένου ECM στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για το οποίο έχει ασκηθεί σφοδρή κριτική στην επιλογή του νέου πλοίου.

Στα πλαίσια της DEFEA ενημερωθήκαμε πως ήδη στο ΠΝ έχει παρουσιαστεί η δυνητική λύση και το

“Σωστή πλευρά της Ιστορίας” και το ελληνικό σύνδρομο απόλυτης ταύτισης που μας απαξιώνει γεωπολιτικά…

Στην Ελλάδα μας αρέσει να μιλάμε με συνθήματα. Το πρόβλημα είναι ότι από το πεδίο της εσωτερικής πολιτικής που είναι κατανοητό, η νοοτροπία αυτή έχει παρουσιάσει μετάσταση και στην εξωτερική πολιτική. Τα δε συνθήματα, ως κοινό χαρακτηριστικό έχουν τον απλουστευτικό χαρακτήρα και την παρουσίαση μιας πραγματικότητας σε όρους άσπρου-μαύρου, ενώ η εμπειρία καταδεικνύει ότι τα πάντα κινούνται σε διάφορες αποχρώσεις του γκρίζου. Το τελευταίο και πλέον εύπεπτο σύνθημα του είδους, είναι “Η σωστή πλευρά της Ιστορίας”, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Το σύνθημα εμφανίστηκε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο υπογράφων είχε εξ αρχής τονίσει

«Swift Response» από Έλληνες SOF παράλληλα με την «Defender Europe» των ΗΠΑ

Επίδειξη του υψηλού επιπέδου συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, με την διοργάνωση παράλληλων ασκήσεων και  Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) Ελλάδας και ΗΠΑ, ταυτόχρονα με Γερμανία και Ολλανδία σε τρεις χώρες τις Ευρώπης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τρεις παράλληλες ασκήσεις που γίνονται μία, υπό την μεγάλη ομπρέλα των ΗΠΑ που τρέχουν την μεγαλύτερη και πιο σημαντική άσκησή τους επί Ευρωπαϊκού Εδάφους.

Από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαΐου και για 2 εβδομάδες, μέχρι τις 20 του μήνα, βρίσκεται σε

Τα ψέματα τελειώνουν

  Γιάννης Τσαπρούνης

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Εχουν μείνει μόλις 12 ημέρες μέχρι την ώρα των πολιτών, την ώρα της ψήφου και, βέβαια, την ώρα των αποτελεσμάτων. Για να το πούμε πιο απλά, τα ψέματα τελειώνουν.

ΝΑΙ, η προεκλογική περίοδος θα είναι έντονη όλες αυτές τις ημέρες, αλλά όλα δείχνουν πως το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό. Και σύμφωνα τόσο με τις δημοσκοπήσεις όσο και με το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, το πλέον πιθανό είναι να είναι σχεδόν το ίδιο με τις εκλογές του 2019.

ΤΩΡΑ, αν στις πρώτες εκλογές είναι λίγο πάνω ή κάτω τα δύο μεγάλα κόμματα και η διαφορά να είναι λίγο μικρότερη ή μεγαλύτερη, στις δεύτερες εκλογές η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά που είχαν πριν από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι ότι δεν συζητάει για την ελληνική κυριαρχία

Εκδήλωση με θέμα «Εθνικές Εκλογές 21ης Μαΐου: Διλήμματα και Προοπτικές για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, με κεντρικούς ομιλητές τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστα Υφαντή.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι «κόκκινη γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν συζητάει για την ελληνική κυριαρχία», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τσίπρας, η «προοδευτική κυβέρνηση» και ο… διάβολος του Ζουράρι

Ο Κώστας Ζουράρις είπε δύο αλήθειες.  Πρώτον, ότι ο Τσίπρας συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, γιατί να μη συνεργαστεί με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Δεύτερον, ότι θα συνεργαζόντουσαν και με το… διάβολο προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία.

«Και με τον Βελόπουλο και με οτιδήποτε επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζουράρις θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί, δεν συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ που ήταν το εθνικό πατριωτικό;»

Πρόσθεσε βέβαια και ένα ακόμη ερώτημα: «Η ΝΔ δεν συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και του Γιωργάκη;» παραβλέποντας ίσως όχι εσκεμμένα ότι ο κατά δήλωσή του «Γιωργάκης» είχε θέσει εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ πριν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι το Αιγαίο είναι μια τουριστική βιομηχανία και όχι χώρος έρευνας υδρογονανθράκων

«Δεν εφησυχάζουμε, ούτε είμαστε αφελείς, ούτε ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ”Alpha 989”

«Έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση -που πιστεύουμε θα είμαστε εμείς- και για την επόμενη τουρκική κυβέρνηση, να επιχειρήσουν με μια πιο φρέσκια προσέγγιση να λύσουν τη διαφορά μας».

Όπως επισήμανε, αν μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τους

Σε κινούμενη άμμο η Τουρκία, η αγωνία για την επόμενη μέρα

 Νίκος Μελέτης

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία μετά από δυο δεκαετίες παντοκρατορίας Ερντογάν είναι κομβικές για την μελλοντική πορεία της χώρας, καθώς το διακύβευμα δεν αφορά μόνο την εσωτερική σταθερότητα και την αντιμετώπιση διαλυτικών διχαστικών φαινομένων που υπονομεύουν τη συνοχή, αλλά και στον διεθνή προσανατολισμό της ο οποίος επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα και σφραγίζει την ίδια την φυσιογνωμία της Τουρκίας.

Η αγωνία όλων είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας των εκλογών καθώς με την ανάδειξη νέου προέδρου στις 14 Μαΐου ή στην επαναληπτική εκλογή, η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει, είτε την

Η Figaro για τις εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν είναι Ιζνογκούντ- Ηθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Ως ένας εμμονικός ηγέτης που ήθελε να μείνει στην ιστορία ως συνεχιστής του Μωάμεθ του Πορθητή αλλά πηγαίνει να γίνει Ιζνογκούντ, περιγράφει τον Ερντογάν η Figaro στην ανάλυσή της.

Στις κρίσιμες κάλπες που θα στηθούν στην Τουρκία την Κυριακή 14 Μαΐου στρέφει το ενδιαφέρον της η γαλλική εφημερίδα Figaro. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Η Δύση του Σουλτάνου" ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιγράφεται ως "ένας ηγέτης μία εμμονή: να αναγνωριστεί ως ισότιμος των μεγαλύτερων σουλτάνων, του Μωάμεθ Β’ του Πορθήτη και του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή".

Σύμμαχος Ερντογάν για ολοκληρωτικό εξισλαμισμό της Τουρκίας και πόλεμο κατά της Ελλάδας

Ο Φατίχ Ερμπακάν, ο ηγέτης του ισλαμιστικού τουρκικού κόμματος YRP (Νέο Κόμμα Πρόνοιας), το οποίο συνασπίστηκε με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ζήτησε την εισαγωγή της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα τουρκικά σχολεία, αναφέρει δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Χακίν» που εκφράζει τις πολιτικές θέσεις του καθεστώτος, ο Ερμπακάν ανέπτυξε τους στόχους του:

«Το εκπαιδευτικό σύστημα θα αρχίσει να εκπαιδεύει γενιές που θα δώσουν προτεραιότητα στη μελλοντική ζωή (στον Παράδεισο).

 Αυτό (το σύστημα) θα αναστήσει τις γενιές που φοβούνται τον Αλλάχ. 

Γιατί ο Αραβικός Σύνδεσμος θέλει τη Συρία ως μέλος

Πίσω από την απόφαση βρίσκεται ένα πολιτικό παιχνίδι και η νέα αυτοπεποίθηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επέστρεψε: οι αραβικές χώρες επισφραγίζουν την επαναπροσέγγισή τους με τον πρόεδρο της Συρίας με την επανεισδοχή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Από τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας πριν από τρεις μήνες, ο Άσαντ στρέφεται όλο και περισσότερο στην αραβική κοινότητα. Χρησιμοποίησε έξυπνα την καταστροφή για να προωθήσει ένα είδος αποκατάστασης της κυβέρνησής του.

Οι ΥΠΕΞ της Συρίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν αύριο στη Μόσχα, για πρώτη φορά από το 2011

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στη Μόσχα, παρουσία των ομολόγων τους της Ρωσίας και του Ιράν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Η τετραμερής αυτή έχει ως στόχο «μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η διήμερη επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Μόσχα θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη. Στο περιθώριο της τετραμερούς αναμένεται ότι θα έχει και διμερείς επαφές.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,2 δισ. δολ. στην Ουκρανία

Αυτή τη φορά οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν εξοπλισμό προερχόμενο από τα αποθέματά τους αλλά θα χρηματοδοτήσουν την αγορά εξοπλισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας αυτής.

Η νέα αυτή βοήθεια αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, παρέχοντάς της βραχυπρόθεσμα πόρους κρίσιμης σημασίας, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά» και, μακροπρόθεσμα, ενισχύοντας τις αμυντικές δυνατότητές της, ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης: «Η Δύση μας έχει κηρύξει πόλεμο»

 

Σφοδρά πυρά κατά της Δύσης την οποία κατηγόρησε ότι έχει κηρύξει πόλεμε στη Ρωσία εξαπαπέλυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την Ημέρα της Νίκης η οποία συνοδεύτηκε από μία μεγαλοπρεπή παρέλαση.  

Από τη σημερινή τελετή έλειψαν οι πτήσεις αεροσκαφών, οι στρατιώτες που παρέλασαν ήταν λιγότεροι ενώ δεν υπήρχε οι παρελάσεις του Συντάγματος των Αθανάτων όπου άνθρωποι κρατούν φωτογραφίες συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο για μην στραφεί η προσοχή στις απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Εκδηλώσεις στην Σύμη - Ανακήρυξη AΓΕΕΘΑ ως Επίτιμου Δημότη Σύμης


Εκδηλώσεις στην Σύμη για τον Εορτασμό της 78ης  Επετείου Παράδοσης των Στρατευμάτων Κατοχής Δωδεκανήσου στις Συμμαχικές Δυνάμεις και Ανακήρυξη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως Επίτιμου Δημότη Σύμης

Πως το NETFLIX μαυροποιεί την ιστορία


Πως το NETFLIX μαυροποιεί την ιστορία

Πως ο Ερντογάν κινείται στα βήματα του Χίτλερ-Το ηλιακό πάρκο της Κύπρου

 
Πως ο Ερντογάν κινείται στα βήματα του Χίτλερ-Το ηλιακό πάρκο της Κύπρου

Αντίστροφη μέτρηση στην Τουρκία - Νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο δείχνει δημοσκόπηση

Αντίστροφη μέτρηση στην Τουρκία - Νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο δείχνει δημοσκόπηση

Φίλης Κ.: Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να επιβάλει μια δική της ατζέντα εάν ...


Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, μίλησε για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία (08-05-2023).

Σ. Καλεντερίδης για την προεκλογική κατάσταση στην Τουρκία και τους φόβους που υπάρχουν για νοθεία


Σ. Καλεντερίδης για την προεκλογική κατάσταση στην Τουρκία και τους φόβους που υπάρχουν για νοθεία

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Ιμάμογλου για την επίθεση με τις πέτρες | Σήμερα | 09/05/2023


1. Show Ιμάμογλου με μεγάλη συγκέντρωση μετά την επίθεση εναντίον του
2. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Ιμάμογλου για την επίθεση με τις πέτρες
3. Τουρκία: Δημοσκόπηση δείχνει νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο
4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
5. Οριστικό τέλος από τον Τσαβούσογλου στα F-35
6. Εκλογές στην Τουρκία - Η θέση της Ελλάδας στην κόντρα Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπολύει τη μεγαλύτερη επίθεση με drone καμικάζι


1. Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπολύει τη μεγαλύτερη επίθεση με drone καμικάζι
2. Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου έκλεισε τη συζήτηση για την απόκτηση F-35 - «Έχουμε δικό μας μαχητικό»