Στις κρίσιμες κάλπες που θα στηθούν στην Τουρκία την Κυριακή 14 Μαΐου στρέφει το ενδιαφέρον της η γαλλική εφημερίδα Figaro. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Η Δύση του Σουλτάνου" ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιγράφεται ως "ένας ηγέτης μία εμμονή: να αναγνωριστεί ως ισότιμος των μεγαλύτερων σουλτάνων, του Μωάμεθ Β’ του Πορθήτη και του Σουλεϊμάν Α’ του Μεγαλοπρεπή".
"Κατάφερε να ανέβει στην εξουσία με κόλπα και στη συνέχεια να προσκολληθεί σε αυτήν επί είκοσι χρόνια"
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να το καταφέρει, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι "κολακεύοντας τα εθνικιστικά ένστικτα του λαού του, είχε δώσει την υπόσχεση να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια μιας ανανεωμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να την εγγράψει στις μεγάλες δυνάμεις, στις οποίες πρέπει να δίνεται σημασία". Αλλά όπως παρατηρεί η Figaro: "Απέτυχε για ακόμη μια φορά! Κατάφερε να ανέβει στην εξουσία με κόλπα και στη συνέχεια να προσκολληθεί σε αυτήν επί είκοσι χρόνια, ενώ αυτό που κατάφερε είναι να τοποθετήσει τη χώρα του μεταξύ των ανελεύθερων δυνάμεων, και να γίνει ένας ταραξίας της παγκόσμιας τάξης.
Αλλά η Τουρκία απέχει ακόμη πολύ από μια "νέα οθωμανική χρυσή εποχή". Και, η υπέρτατη ταπείνωση θα είναι ότι ο δεσπότης δεν αποκλείεται να εκδιωχθεί με την ψήφο των Τούρκων στις κάλπες της 14ης Μαΐου, σαν άλλος Ιζνογκούντ που ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη".
Η Figaro εξηγεί ότι "τίποτα δεν φαινόταν ικανό να τον απομακρύνει από την εξουσία. Εκμεταλλεύτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 για να πάρει τον πλήρη έλεγχο και να συντελέσει μια αυταρχική μετατόπιση, αξιοποιώντας το πραξικόπημα ως πρόσχημα για να πραγματοποιήσει μεγάλες εκκαθαρίσεις εντός της δημόσιας διοίκησης, να στείλει διαφωνούντες στις φυλακές, να φιμώσει τα ΜΜΕ και να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του".
Ο απρόβλεπτος παράγοντας: Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου
Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου κατέστρεψε τα νότια και τα ανατολικά της χώρας, αλλά εξέθεσε και τις ρωγμές στο σύστημα Ερντογάν: την αναποτελεσματικότητα της καθετοποιημένης εξουσίας και μια χώρα που μετατράπηκε σε οργανωμένη κλεπτοκρατία.
"Σε αυτό το ρεκόρ θλιβερών επιδόσεων πρέπει να προστεθεί και η κατάσταση της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνει η Τουρκία. Το διαζύγιο με τη Δύση, που ήθελε ο Ερντογάν, έχει κόστος την κατακόρυφη πτώση των ξένων επενδύσεων, κάτι που πνίγει την οικονομία της χώρας. Η τουρκική λίρα καταρρέει. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει την αύξηση της τιμής της ενέργειας κατά 40%, ο πληθωρισμός έχει καλπάσει στο 51%. Οι νέοι λαχταρούν την ελευθερία" συνεχίζει η Figaro και θέτει το ερώτημα: "Μπορεί ακόμα να κερδίσει ο Ερντογάν;"
Η απάντηση που δίνει η γαλλική εφημερίδα βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που προβλέπουν την ήττα του, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο βασικοί υποψήφιοι "παραμένουν πολύ κοντά και έτσι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό του τουρκικού κράτους για να προσπαθήσει να κερδίσει".
Για τον Κιλιτσντάρογλου: "Είναι μεγάλος και δεν λάμπει"
Ως προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφέρεται ότι "έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο που υπόσχεται να επαναφέρει τη δημοκρατία". Όμως, όπως παρατηρείται στο γαλλικό δημοσίευμα "είναι μεγάλος (σε ηλικία) και δεν λάμπει, δεν είναι χαρισματικός".
Καταλήγοντας, η Figaro υπογραμμίζει τι μπορεί να κάνει η Δύση για να απαλλαγεί από αυτόν τον "δυκίνητο σύμμαχο":
"Να σταυρώσει τα δάχτυλά της ελπίζοντας ότι οι Τούρκοι θα κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί".
ΠΗΓΗ thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου