Γιάννης Τσαπρούνης
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Εχουν μείνει μόλις 12 ημέρες μέχρι την ώρα των πολιτών, την ώρα της ψήφου και, βέβαια, την ώρα των αποτελεσμάτων. Για να το πούμε πιο απλά, τα ψέματα τελειώνουν.
ΝΑΙ, η προεκλογική περίοδος θα είναι έντονη όλες αυτές τις ημέρες, αλλά όλα δείχνουν πως το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό. Και σύμφωνα τόσο με τις δημοσκοπήσεις όσο και με το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, το πλέον πιθανό είναι να είναι σχεδόν το ίδιο με τις εκλογές του 2019.
ΤΩΡΑ, αν στις πρώτες εκλογές είναι λίγο πάνω ή κάτω τα δύο μεγάλα κόμματα και η διαφορά να είναι λίγο μικρότερη ή μεγαλύτερη, στις δεύτερες εκλογές η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά που είχαν πριν από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
ΘΑ αναρωτηθεί, βέβαια, κανείς γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να επιτίθενται στις δημοσκοπήσεις ή να ισχυρίζονται ότι θα βγουν πρώτοι. Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογική προεκλογική αντίδραση. Τι να έλεγαν, ότι θα συντριβούν και πάλι;
ΓΙΑ να είμαστε ειλικρινείς, παρά τις κορόνες κατά των γκάλοπ έχουν ομολογήσει την ήττα τους. Γιατί, όταν μιλούν για κυβέρνηση ηττημένων ή ότι αν δεν υπάρξουν συνεργασίες μετά τις πρώτες εκλογές, τότε «ο Μητσοτάκης θα πάει σε δεύτερες εκλογές τη χώρα», «δείχνουν» από μόνοι τους τον νικητή.
ΔΕΝ θα είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης που μια κυβέρνηση θα κερδίσει τις εκλογές και θα πάει σε δεύτερη τετραετία. Είναι, όμως, αρκετά πιθανό η Ν.Δ. να παραμείνει σχεδόν στα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Και αυτό θα έχει συμβεί για πρώτη φορά.
ΓΙΑΤΙ συμβαίνει αυτό; Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε όσα είχε δεσμευτεί πως θα εφαρμόσει το 2019. Μείωσε φόρους και εισφορές, αύξησε μισθούς και συντάξεις, έφερε επενδύσεις, έχτισε ένα ψηφιακό Δημόσιο, ενίσχυσε την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Εδωσε και έξτρα πάνω από 50 δισεκατομμύρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Μπορεί να χρειάζονταν κι άλλα δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έδωσε όσα περισσότερα μπορούσε σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
ΠΗΓΗ eleftherostypos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου