Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Από την επιλογή της PGS στην de facto ΑΟΖ


Του Ν.Λυγερού

Για αυτούς που θεωρούν ακόμα και τώρα την ελληνική ΑΟΖ μόνο ως ένα θεωρητικό κατασκεύασμα από ειδικούς, η επιλογή της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services (PGS) αποτελεί μία αλλαγή φάσης που πρέπει να παραδεχθούν και για πολλούς λόγους μάλιστα. Η επιλογή της PGS δεν είναι μόνο σημαντική επιστημονικά, διότι είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες στο κόσμο στον τομέα των σεισμικών ερευνών, αλλά επίσης συμβολική, διότι είναι η ίδια εταιρεία που έκανε τις ανάλογες έρευνες στην Κύπρο, οι οποίες κατέληξαν μέσω της εταιρείας Noble στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αυτή η εταιρεία δεν έχει καμία φοβία με την Τουρκία, όπως το απέδειξε, συνεχίζοντας αδιάκοπα τις έρευνες της δίχως να την επηρεάζουν οι εξωτερικές και απαράδεκτες πιέσεις.

Γκάλοπ Σοκ.Μάχη για την πρώτη θέση-πάνω από το ΠΑΣΟΚ η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει την Πέμπτη το ΠΟΝΤΙΚΙ. Σύμφωνα με τη μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει μόλις μία μονάδα από την ΝΔ ενώ η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα. Στην τελευταία θέση η ΔΗΜΑΡ.

Με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 25% ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή 10,5%, ΠΑΣΟΚ 8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5%, ΚΚΕ 5% και ΔΗΜΑΡ 4,5%

Σεισμός 7,6 βαθμών στη Κόστα Ρίκα(Φωτό και Βίντεο)

Σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε στη Κόστα Ρίκα,όπως  ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS). Ο μεγάλος σεισμός είχε αρχικά εκτιμηθεί στους 7.9 βαθμούς ,  είχε επίκεντρο τη βορειοδυτική  Κόστα Ρίκα και βρισκόταν σε βάθος 12,4 μιλίων.

Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, το Μεξικό, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα και το Περού . Συναγερμός για τσουνάμι είχε σημάνει και στη Χιλή αλλά λίγη ώρα αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση για κίνδυνο από σεισμικά κύματα .

Ένστολη διαμαρτυρία στο Μαξίμου

Την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας σήκωσαν πανό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού.

Το γεγονός αυτό κατέγραψαν και τα Γερμανικά ΜΜΕ που παρακολουθούσαν τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Φούχτελ.


Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας δήλωσε

Το Bloomberg αποκαλύπτει τη "βόμβα" του Ντράγκι

Aπεριόριστες αγορές ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μario Draghi , σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Tο σχέδιο του Draghi, το οποίο ενδεχομένως να ονομάζεται "Monetary Outright Transactions" δηλαδή «Νομισματικές ολοκληρωτικές συναλλαγές», θα έχει ως κεντρική ιδέα τις απεριόριστες αγορές τριετών ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αντάλλαγμα από τις χώρες αυτές την τήρηση των δεσμεύσεων στα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, η κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να μπορεί να προχωρεί σε πωλήσεις των ομολόγων εφόσον οι χώρες δεν συναντούν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

Ελληνικό σύστημα παθητικής αναγνώρισης υπόσχεται να κάνει τα τουρκικά F-35 ... "ορατά"!


Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία με ένα μπαράζ ανακοινώσεων έσπευδε να δημοσιοποιήσει – προφανώς με ενδιαφερόμενο αποδέκτη την χώρα μας – τις αεροπορικές βάσεις που θα υποδεχθούν τα F-35, καθώς και την έναρξη των έργων υποδομής στις βάσεις αυτές.
Γνωρίζοντας οι Τούρκοι ότι η οικονομική κρίση και η τρόικα απαγορεύουν ακόμη και την σκέψη προμήθειας μαχητικών τελευταίας γενιάς από την Πολεμική Αεροπορία μας, έρχονται να υπερτονίσουν, όχι πρώιμα, την επερχόμενη, δραματική, αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Τι είναι τελικά οι Πολύτεκνοι;



Της Τασίας Μανωλοπούλου


Οι πολύτεκνοι δεν είναι ούτε επαίτες ούτε κακομοίρηδες.(τουλάχιστον ως σήμερα)

Οι πολύτεκνοι είναι μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα που προσφέρει στην χώρα το πιο πολύτιμο αγαθό της, το έμψυχο υλικό της : Πολίτες!
Μαθητές, σπουδαστές, στρατιώτες, παραγωγικές ομάδες, φορολογούμενους, ενεργούς πολίτες.
Όταν ο νομοθέτης κατοχύρωνε τα όποια προνόμια - κατακτήσεις ετών και αγώνων - για την πολύτεκνη οικογένεια  δεν είχε στο νου του την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία.

Γνωστοί – Άγνωστοι: Τα Έπη του «Λώρενς της...Πολιτείας»

Του Γιώργου Ανεστόπουλου

- Ρε συ Λώρενς θα μας πεις τώρα τι βρίσκεις να το παίζεις αναρχοαριστερός και να πετάς πέτρες και μολότωφ; Εσύ ένας «Ευγενής Γόνος»!
- Α, χαχα, μα έχει πολύ φάση ρε παιδιά. Να το δοκιμάσετε κι εσείς καμιά φορά.
- Δε μου λες; Με...τ’ όνομα Λώρενς σε ξέρουν κι εκεί;
- Όχι ρε, ηλίθιος είμαι; Όλοι έχουμε άλλα ονόματα εκεί.
- Σπορ δηλαδή.
- Ακριβώς. Αδρεναλίνη.

Ελληνικοί υδρογονάνθρακες και νομοθεσία

 Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Τ. Φωκιανού

Για να γίνει εντελώς κατανοητό το καθεστώς της έρευνας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και να αποδείξουμε ότι οι απολαβές θα αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κράτος, πρέπει να εξετάσουμε το αρχικό πλαίσιο της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 94/22/ΕΚ στις 30 Μαΐου 1994, η οποία έχει υπογράψει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για τον εφοδιασμό της σε υδρογονάνθρακες, εκτιμά ότι είναι σκόπιμο να ενθαρρυνθεί η καλύτερη δυνατή αναζήτηση, εξερεύνηση και πόρων που βρίσκονται στην Κοινότητα.

Απίστευτη πρόκληση από τον «Απελευθερωτικό Στρατό της Τσαμουριάς»!

Απίστευτη πρόκληση από τον «Απελευθερωτικό Στρατό της Τσαμουριάς»!
Του Βελισσάριου Δραγάτση από το  newsbomb

Ένα περιστατικό βίας στη Λέσβο φέρνει στο φως τη σκοτεινή δράση Αλβανών παρακρατικών εις βάρος της Ελλάδας – Απόρρητη έρευνα για τον UCC
Περίεργος θόρυβος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σχετικώς με τις κινήσεις υποτιθέμενων αυτονομιστών τσάμηδων στην Ήπειρο και του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς» (UCC / Ushtria Clirimtare e Camerise), ύστερα από δημοσιεύματα σε ενημερωτικά ιστολόγια.

Στη Βουλή διαβιβάζεται η υπόθεση Ρουμελιώτη

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε διαβίβασαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Παναγιώτης Μουζακίτης τη δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη σύμφωνα με τις οποίες «το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας ήταν από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει».
 
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου εκείνος να την αποστείλει με τη σειρά του στη Βουλή, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ούτε γιατρό, ούτε φάρμακα βρίσκουν οι ασφαλισμένοι!

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ),  με τους συμβεβλημένους γιατρούς να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τα φαρμακεία να μην εκτελούν τις συνταγές του Οργανισμού. Η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για εκατομμύρια πολίτες της χώρας  έχει μετατραπεί σε μία υπόθεση ψυχοφθόρα καθώς η αναζήτηση γιατρού του ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων απαιτεί γερά νεύρα, αλλά και υψηλού κόστους, αφού η πληρωμή των φαρμάκων γίνεται εξ ολοκλήρου από την τσέπη των ασφαλισμένων.

Ήρθε η ώρα να ελευθερωθεί ο Οτσαλάν;

Από το vimasaronikou

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Συρία δημιουργούν νέα δεδομένα για το “Κουρδικό ζήτημα” δηλ. την εύρεση διεξόδου και λύσης σε ένα τεράστιο άλυτο πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο: αυτό της ίδρυσης του κουρδικού κράτους, εκεί όπου κατοικεί το κουρδικό έθνος.

Από την πλευρά Κούρδων πατριωτών πρόκειται να αρχίσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν που κρατείται φυλακισμένος από το 1999 εξ αιτίας της τότε κυβέρνησης Σημίτη που δια του τότε υπουργού Θ.Πάγκαλου τον παρέδωσε στους Τούρκους.

Νέος φόρος-σοκ στα ακίνητα από το 2013

Την επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκ. φυσικά και 1 εκ. νομικά πρόσωπα με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά, προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο νέος αυτός ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει δύο ισχύοντες σήμερα φόρους ακινήτων: το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο επιβάλλεται μόνο στα κτίσματα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος βαρύνει κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.

Σε πρόωρη σύνταξη 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Πιο κοντά στη συνταξιοδότηση θα βρεθούν οι 35.000 υπάλληλοι που συμπληρώνουν τον εργασιακό τους βίο το 2016 και το 2017, με στόχο να ενταχθούν στο καθεστώς συνταξιοδοτικής ωρίμανσης και να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Εθνος», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών προς αποτίμηση τα βασικά σενάρια που αφορούν το καθεστώς της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», το οποίο θα κληθεί, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας μετά από αξιολόγηση, να αντικαταστήσει το νομοθετικό πλαίσιο της εφεδρείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου - Σαμαρά

Επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Β. Σόιμπλε με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς και νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα υπάρξει από τον υπουργό Οικονομικών ενημέρωση για τη συνάντηση στο Βερολίνο τόσο στον ίδιο, όσο και στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Συνέχεια στο θετικό χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε την Τρίτη, δίνει η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται για δεύτερη στη σειρά ημέρα.

Στις 12:59, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 88,78 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,63%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 1,41% και βρισκόταν στις 35,94 μονάδες. Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρεί την ημερήσια αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 143 χιλιάδων ευρώ.

Σε νέα υψηλά δύο μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Σε νέα υψηλά δύο μηνών, πάνω από τις 660 μονάδες -για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου- "σκαρφαλώνει" την Τετάρτη Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Κέρδη έως 3,95% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, στη σύνθεση του οποίου πτωτικά κινούνται μόνο οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και Attica Bank, ενώ με κέρδη διαπραγματεύεται η πλειονότητα των τίτλων του FTSE20.

Πιο αναλυτικά από τον 20άρη, τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη εμφανίζει η Cyprus Popular Bank και ακολουθούν οι τίτλοι των ΚΑΕ και ΟΠΑΠ ενισχυμένοι 2,57% και 1,98% αντίστοιχα. Στα 2,74 ευρώ διαπραγματεύεται ο ΟΤΕ ενισχυμένος 1,86%, ενώ ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι ΕΤΕ, Motor Oil και Jumbo με άνοδο 1,44%, 1,42% και 1,31% αντίστοιχα.

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την Καταστροφή της Σμύρνης βγαίνει στους κινηματογράφους

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας που σήμανε και το θλιβερό τέλος (το κύκνειο άσμα) της Μεγάλης Ιδέας του Ελληνισμού. Ο λόγος φυσικά για την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης.
Από την επόμενη Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου σε επιλεγμένους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (στην Έλλη και στο Ολύμπιον αντίστοιχα) θα προβληθεί το εξαιρετικό ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» που έχει σκηνοθετήσει και επιμεληθεί η σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη την φωτογραφική έκθεση «Το Ταξίδι, το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Μηνύει τους καταληψίες του παραρτήματος

Την υποβολή μήνυσης κατά αγνώστων , που έχουν καταλάβει το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε χθες η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πατρέων.
Η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έρχεται από το παρελθόν και για το οποίο πρώην αντιδήμαρχος βρέθηκε κατηγορούμενος (οπου τελικά αθωώθηκε από το δικαστήριο). Ο χώρος έχει καταληφθεί από ομάδες νεολαίων του αντιεξουσιαστικού χώρου ή οπαδούς της αντίληψης για « αυτοδιαχείριση» σε εγκαταλελειμμένους δημόσιους χώρους.

ΗΛΕΙΑ: Αποδοκιμάστηκαν η παπαδιά και ο εραστής της (Βίντεο)

«Με πίεζε αφόρητα να τον σκοτώσω για να απελευθερωθεί», είπε ο 41χρονος δράστης στην κατάθεσή του στους Αστυνομικούς θέλοντας να εξηγήσει το πως έφθασε στο έγκλημα για χάρη της παπαδιάς.
Από την πλευρά της η 43χρονη σύζυγος του π Αθανάσιου Αυγερόπουλου που έπεσε νεκρός από το όπλο που κρατούσε ο εκ Κρουνών καταγόμενος δολοφόνος, υποστηρίζει ότι «ήταν τόσο ερωτευμένος μαζί της που τον σκότωσε για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί».
Ένας ερωτικός δεσμός που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες περίπου ήταν η αιτία για να φθάσουν οι δύο σατανικοί εραστές στο φόνο γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο τα κίνητρα και των δυο ερωτευμένων είχαν την ίδια αφετηρία ή ο ένας χρησιμοποίησε τον άλλο για τον σκοπό που είχε στο μυαλό του.

H Apple οδήγησε σε άνοδο τον Nasdaq

Dow13.035,94-54,90 -0,42%  



  Nasdaq3.075,068,10 0,26%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η ανακοίνωση της Apple για την παρουσίαση του iPhone 5 οδήγησε τον Nasdaq σε θετικό έδαφος.

Οι Dow και S&P έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας κλείνοντας ωστόσο με πτώση καθώς τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης και των κατασκευών στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν χειρότερα των προβλέψεων.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI που καταρτίζει το Institute for Supply Management διατηρήθηκε και τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 49,6 μονάδες από 49,9 μονάδες τον Ιούλιο ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν διατήρηση του δείκτη στις 49,9 μονάδες.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε  το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν 0,9% τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 834,38 δισ. δολ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2011. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,5% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Σε ετήσια βάση ωστόσο οι δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 9,3% τον Ιούλιο.