Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων.

Τσαβούσογλου για κοιτάσματα: «Πρέπει να είμαστε δυνατοί και στη διπλωματία αλλά και στο πεδίο της μάχης»

Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή στη Μεσόγειο και στην πράξη και στα λόγια, δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «χαζή» την αλληλεγγύη της Ευρώπης απέναντι στην Κύπρο, την οποία «κακομαθαίνουν», όπως είπε.

Π. Λιάκουρας: Χωρίς υπόσταση η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης – Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

«Χρειάζεται να υπάρξει μία επιθετική διπλωματία εκ μέρους της Αθήνας προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης», τονίζει στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Αντιπρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας.
Αναλύοντας τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, ο κ. Λιάκουρας επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιήσει τους Συμμάχους να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει την αλαζονική τακτική της και να προχωρήσει σε μία συνολική οριοθέτηση με όλα τα κράτη της περιοχής, για να μην γίνει η νοτιανατολική Μεσόγειος μια ταραγμένη θάλασσα.

Ελλάδα και Αίγυπτος επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ- Απάντηση στις κινήσεις της Αγκυρας - ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση την Κυριακή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, και αποφάσισαν την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ, μετά τις κινήσεις της Αγκυρας.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων και της συμφωνίας που υπέγραψε η Αγκυρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Η συνάντηση Δένδια- Σούκρι έγινε μία μέρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη, όσο και για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Δυναμικές αντιδράσεις ετοιμάζει η Αθήνα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας - Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι σχέσεις με την Τουρκία - Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα

Ως ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η επόμενη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συμφωνία της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη για την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, κάτι που μπορεί να φέρει τη χώρα μας προ τετελεσμένων γεγονότων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία εξ αυτών, αφού τα όσα αποφασίστηκαν με τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου παραμένουν άκρως απόρρητα και θ' αρχίσουν να αναπτύσσονται το προσεχές διάστημα.