Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Ο ασύλητος "Τάφος του Κέρβερου" βρέθηκε στην Ιταλία


                                                                    [Credit: Italian Ministry of Culture]


Οι αρχαιολογικές έρευνες για το υδραυλικό σύστημα των Φλεγραίων Πεδίων στην περιοχή Giugliano, ένα προάστιο της Νάπολης, αποκάλυψαν έναν ανέγγιχτο θαλαμοειδή τάφο με νωπογραφίες στις οροφές και στους τοίχους σε άριστη κατάσταση.

Οι νωπογραφίες παριλαμβάνουν μυθολογικές μορφές και διακοσμητικά μοτίβα και διακοσμούν και τους τέσσερις τοίχους του τάφου. Βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση και εξακολουθούν να διατηρούν το λαμπερό τους χρώμα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις χρονολογούν τον τάφο πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

"The truth about the "issue "And the "Palestinians


Ένας Άραβας στο Χ (https://twitter.com) εξηγεί το "πρόβλημα" ...έτσι για να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί οι Άραβες δεν το λύνουν!!! 

Χαμάς και Χεζμπολάχ τρομοκρατούν την ειρήνη

Οι επιπτώσεις και στις δύο πλευρές αμάχων προβλέπονται καταιγιστικές το ίδιο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις και εμείς δεν είμαστε άμοιροι αυτών.

Αιφνιδιασμός του Ισραήλ; Ή εν γνώσει του ”αιφνιδιασμός” που αφέθηκε να εκδηλωθεί; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν αρκετοί. Γνώστες επιμένουν πως επρόκειτο για αιφνιδιασμό. Πάντως ό,τι κι αν ήταν, πιθανώς ν′ αποδειχθεί σύντομα και η αντίκρουση του Ισραήλ θα είναι καταιγιστική επί δικαίων και αδίκων. Όμως η ανακοίνωση Μπάιντεν για στήριξη του Ισραήλ και του Νετανιάχου για σύγκληση πολεμικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστράτευση 100.000 ατόμων, με παράλληλη ανακοίνωση του Ιράν πως στηρίζει τον ” αγώνα ” της Χαμάς ( η Χεζμπολλά(χ) παρατηρεί) και ουδέτερες ανακοινώσεις - αλλά όχι καταδικαστικές - Ρωσίας/ Τουρκίας, μας κάνουν να βλέπουμε πως το μίγμα είναι εκρηκτικό.

Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ σε ιρανική εκδοχή


Του Gilles Kepel

Le Figaro 8 Οκτωβρίου 2023

Η αιματηρή επίθεση της Χαμάς κατά του εβραϊκού κράτους συγκρίνεται ήδη με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973. Αλλά για τον ισλαμολόγο Ζυλ Κεπέλ, η επιχείρηση θυμίζει περισσότερο την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις δυτικές δυνάμεις. Α.Ρ.

Η θεαματική επιδρομή της Χαμάς μέσα από τα ισραηλινά σύνορα τα ξημερώματα του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου, συγκρίνεται ήδη με τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973 – γνωστού και ως πολέμου του Γιομ Κιπούρ ή του Ραμαζανιού – που εξαπέλυσαν μισό αιώνα νωρίτερα, σαν σήμερα, ο Αιγύπτιος Ραΐς Ανουάρ αλ-Σαντάτ και ο Σύρος πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ. Αυτό αποδυνάμωσε σημαντικά το εβραϊκό

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θέλει θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, αλλά και «Γαλάζια και των Αιθέρων Πατρίδα»

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ (φωτ.: ΤRT)

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ζήτησε και για τους Τουρκοκύπριους «επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους»

 Μπορεί από τη μια να δήλωσε ότι η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διατήρηση της «θετικής ατμόσφαιρας» με την Ελλάδα, από την άλλη μίλησε για συμφέρονται στη «Γαλάζια και των Αιθέρων Πατρίδα», αλλά και για νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών, εννοώντας τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος για τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος σήμερα βρέθηκε στη Σχολή Πολέμου στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, στην Άγκυρα.

Ικανοποιημένη η Λευκωσία για τη συμφωνία αναφορικά με την Πύλα και το καθεστώς της “νεκρής ζώνης”: Ούτε εποικισμός, ούτε πρόσβαση των εγκληματικών στοιχείων στην περιοχή!


«Με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στην Πύλα, διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται με σαφήνεια»,
αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες φήμες τονίζουν ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη (ΕΔ) συνεχίζει την παρουσία και τον έλεγχό της σε όλη τη νεκρή ζώνη αποτρέποντας έτσι την παραβίαση του στάτους κβο. Η συμφωνία αποκλείει στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης. Αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή της Πύλας με τη δημιουργία σημείου διέλευσης και την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής».

Συμφωνία για Πύλα: Επικράτηση της διπλωματίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων (χάρτης)


Ανδρέας Πιμπίσιης

Επικράτηση της διπλωματίας έναντι των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας στην περιοχή της Πύλας, η οποία επεδίωκε εδώ και δεκαετίες να περάσει υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο το κομμάτι της νεκρής ζώνης που επεκτείνεται βορείως του μικτού χωριού.

Την είδηση για την επίτευξη συμφωνίας είχε αποκαλύψει πρώτο το philenews, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα έγγραφα της επιτευχθήσας συναντίληψης υπεγράφησαν στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

European Best Sniper Team Competition 2023: Νέα διάκριση για τους Έλληνες ελεύθερους σκοπευτές της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου [vid]


Aπό την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2023», που πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Νίκος Δένδιας: Καθοριστικός ο ρόλος του πλοίου «Περσέας» στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Στόλου -«Η Ελλάδα συγκλονισμένη από την επίθεση στο Ισραήλ»


Το πλοίο αποτελεί δωρεά του υποναυάρχου ε.τ. Πάνου Λασκαρίδη

Η διάρρηξη της ισραηλινής γραμμής στην Γάζα: χαμηλή επάνδρωση – λίγες δυνάμεις


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που όπως φαίνεται συνετέλεσε στην επιτυχή δημιουργία ρηγμάτων στην γραμμή επιτηρήσεως των Ισραηλινών από τους τρομοκράτες της Χαμάς, δείχνει να είναι ο συγκριτικώς μικρός αριθμός προσωπικού που την επάνδρωνε. 

Νίκος Δένδιας: Μετά την ΚΙΜΩΝ ο ΠΕΡΣΕΑΣ – Τι δήλωσε για Ισραήλ – Βίντεο


Μετά την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην τελετή παραλαβής και ονοματοδοσίας του νέου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, ΠΕΡΣΕΑΣ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ισχυρά περιπολικά εκ Φινλανδίας για το Λιμενικό Σώμα; (ΒΙΝΤΕΟ)


H φινλανδική Marine Alutech φαίνεται πως κερδίζει τον διαγωνισμό για την προμήθεια 5 περιπολικών σκαφών 19+ μέτρων με option για 5 επιπλέον του Λιμενικού Σώματος. Το κόστος εκάστου σκάφους φτάνει τα 3,4 εκ. ευρώ. Πρόκειται για σκάφη Watercat 2000 Patrol.

Ρώσοι: Η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που κατευθύνεται προς τις ισραηλινές ακτές θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση


«Η Χαμάς δεν έχει τα όπλα για να επιτεθεί σε μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέα, ωστόσο, η Χεζμπολάχ διαθέτει».

Διονύσης Αντωνέλλος

Διαπραγματεύσεις της Naval Group για την απόκτηση φρεγατών FDI με τη Σαουδική Αραβία και τη Νορβηγία


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γαλλικού ιστότοπου challenges.fr, η Naval Group βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας καθώς και το Ναυτικό της Νορβηγίας με επίκεντρο την απόκτηση φρεγατών FDI HN. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: συνάντηση με την πρωθυπουργό της Εσθονίας την Τρίτη


Την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα υποδεχτεί την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρωθυπουργός: Σταθήκαμε στη Βουλγαρία όταν χρειαζόταν εναλλακτική τροφοδοσία φυσικού αερίου – Στεκόμαστε κοντά στη Μολδαβία


Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως κέντρο μεταφοράς τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας στη Βάρνα.

Γεραπετρίτης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι στις απάνθρωπες πράξεις


Στο Ομάν για το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου με την ΕΕ, βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο εκτροχιασμός της Μ. Ανατολής από την ασύμμετρη επίθεση της Χαμάς


Νίκος Μελέτης

Δραματικές αλλαγές δρομολογεί η ασύμμετρη επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ το Σάββατο με την από αέρος προσβολή πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, αλλά κυρίως με την εισβολή μαχητών της Χαμάς εντός του εδάφους του και τις αγριότητες που ακολούθησαν εις βάρος και αμάχων.

Ο Ερντογάν ζήτησε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ


Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι με το που έφυγαν από την περιοχή της Μέσης Ανατολής οι Οθωμανοί, «ήρθε η ένταση και η καταστροφή».

Το Ισραήλ διακόπτει την παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Ταμάρ


Εντολή στη Chevron να σταματήσει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ έδωσε το Ισραήλ, μετά τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Πώς η Χαμάς ανατίναξε όλο το σχέδιο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή

Του Andreas Kluth

Αποδεικνύεται ότι η Χαμάς είχε δικαίωμα βέτο στη διπλωματία και τη μεγαλόπνοη στρατηγική των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Αυτές οι τρεις χώρες -κάπως αθόρυβα, με την προτροπή του Λευκού Οίκου- όδευαν προς μια τριμερή συμφωνία η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική στην περιοχή και πέρα από αυτήν. Η διευθέτησή μεταξύ τους, ωστόσο, θα άφηνε τους Παλαιστίνιους με τον "μουτζούρη" στο χέρι. Έτσι η Χαμάς, η πιο βίαιη οργάνωση που εκπροσωπεί Παλαιστίνιους, αποφάσισε να ανατινάξει το όλο πράγμα.

Λιβύη: Ανησυχία για τις συγκρούσεις στη Βεγγάζη – Έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες από την περασμένη εβδομάδα


Ανησυχία για τις μάχες και τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στη Λιβύη, εξέφρασε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Τεχεράνη εκδικήθηκε την Ιερουσαλήμ, απειλεί όποια χώρα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ: Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς… Μην υποστηρίξεις ένα κουτσό άλογο, είπε ο Χαμενέι στο Ριάντ!


epa10908651 The flag of Israel is raised at the Dutch Ministry of General Affairs in The Hague, the Netherlands, 09 October 2023, to show support for Israel after the Hamas attack, which has already left hundreds of dead. EPA, Phil Nijhuis

Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και οι συνέπειες για την ασφάλεια πολλαπλασιάζονται, το Ισραήλ δείχνει την Τεχεράνη ως υπαίτια για την ενορχήστρωση των επιθέσεων της Χαμάς, σημειώνει  σε ανάλυσή του η εφημερίδα The Guardian, (κείμενο Patrick Wintour).

Le Monde: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μετασχηματίζει την πολιτική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή


Οκτώβριος 9, 2023. Ελλάδα.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ θεωρείται σεισμική μετατόπιση για την ασφάλεια, διευκρινίζοντας ότι στόχος της είναι να ανακατασκευάσει τα χαρτιά στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Άνθρωποι των σπηλαίων μόνο που έχουν και Kalashnikov… ΑΡΚΑΣ – ΧΑΜΑΣ


Τελικά η θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου αποδεικνύεται το μεγαλύτερο ψεύδος των αιώνων… Ο μέγας ΑΡΚΑΣ το αντελήφθη και με ένα σκίτσο μαχαιριά το αποδεικνύει.

LIVE BLOG: «Θα αλλάξει ο χάρτης» προειδοποιεί ο Νετανιάχου - Νέες επιθέσεις της Χαμάς


Η Μέση Ανατολή για μία ακόμη φορά στις φλόγες - Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν σε όλο το Ισραήλ ενώ η Γάζα δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα 

Έως 250 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο ρέιβ πάρτι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση


«Τους σκότωσαν εν ψυχρώ με τρόπο που δεν τον χωρά ο νους»

Σφυροκόπημα της Γάζας - Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα Ramez Mahmoud/AP

Δραματικές ώρες συνεχίζουν να περνούν οι κάτοικοι του Ισραήλ και της Γάζας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει επανακτήσει τον έλεγχο σε όλους τους οικισμούς γύρω από τη Γάζα. Η σφοδρότητα της ισραηλινής αντεπίθεσης περιγράφεται ανάγλυφα και στις δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου,  είπε χαρακτηριστιά: «Η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκ και δέος στη Γάζα - Η πολεμική αεροπορία ισοπεδώνει τα πάντα ως απάντηση στη Χαμάς


Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφοδρότατη είναι η απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, με την πολεμική αεροπορία να σφυροκοπά ανελέητα την Γάζα και να ισοπεδώνει κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Η selfie πενταμελούς οικογένειας στο Ισραήλ που βρήκαν τραγικό θάνατο από τους αντάρτες της Χαμάς [εικόνες]

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δημοσίευσε μια selfie οικογένειας που φέρεται να σκοτώθηκε από μαχητές της Χαμάς στην κοινότητά τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.