Οκτώβριος 9, 2023. Ελλάδα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ θεωρείται σεισμική μετατόπιση για την ασφάλεια, διευκρινίζοντας ότι στόχος της είναι να ανακατασκευάσει τα χαρτιά στη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ημερομηνία που επέλεξε η Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ δεν ήταν τυχαία, γιατί επαναφέρει στην αραβική φαντασία τη διέλευση της βαριά οχυρωμένης γραμμής Bar Lev από τις αιγυπτιακές δυνάμεις πριν από 50 χρόνια, η οποία ανέτρεψε την ισορροπία δυνάμεων Αράβων και Ισραηλινών και ήταν ένα μεγάλο ψυχολογικό σοκ για τους Ισραηλινούς.
Απέτυχε το σύστημα του Ισραήλ
Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πολύ νωρίς για να μαντέψουμε τις ακριβείς συνέπειες αυτής της νέας σύγκρουσης.
Με ειδικό βάρος το μέγεθος της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς, που δεν είναι καθόλου ανάλογη με τις επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει από το 2007 εναντίον του Ισραήλ.
Είναι ένα κύριο στοιχείο που σημαίνει ότι στη Μέση Ανατολή σχηματίζεται ένας πολιτικός σεισμός για την ασφάλεια, όπως την είχε οργανώσει το Ισραήλ, επαναφέροντας πάλι στο προσκήνιο τα γεγονότα του 1973 με έναν απίστευτο συμβολισμό.
Επισημαίνει ότι το Ισραήλ ζει σε κατάσταση έκπληξης, ενώ το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο και το κατεστημένο ασφαλείας στέκεται παράλυτο και αβοήθητο, γεγονός που υποδηλώνει μια άθλια αποτυχία.
Με πρωταρχικό στοιχείο την απραξία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες δεν υποπτεύονταν καν μια τέτοιας έκτασης επίθεση, που απαιτεί μήνες προετοιμασίας.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος… παρουσιάζονταν ως φύλακας της προστασίας και της ασφάλειας του Ισραήλ, οφείλει τώρα να δώσει σε αυτήν την καταστροφή μια προσωπική διάσταση και πρέπει να λογοδοτήσει όταν το Ισραήλ ξυπνήσει από την αποπληξία.
Το γαλλικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο νέος πόλεμος στη Γάζα μπορεί να είναι ένα άμεσο πλήγμα για τη διαδικασία εξομάλυνσης Ισραήλ-Αραβών, επειδή οι εικόνες του βομβαρδισμού της Γάζας υπόσχονται να υποκινήσουν την αραβική κοινή γνώμη και να επιτεθούν στους ηγέτες της, ειδικά σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει σχέσεις με το Ισραήλ.
Ως εκ τούτου, το μήνυμα της Χαμάς προς τις χώρες της περιοχής και τις δυτικές πρεσβείες είναι σαφές: Δεν θα υπάρξει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς την Παλαιστίνη, τονίζοντας ότι αυτή η επίθεση θα έχει περιφερειακή απήχηση.
Η Le Monde σημειώνει ότι το μέγεθος της «αιματοχυσίας» που διέπραξαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές ξεχωρίζει σαφώς σε σύγκριση με τις προηγούμενες επιχειρήσεις της από τον έλεγχο της Γάζας το 2007.
Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μέση Ανατολή είναι τώρα μάρτυρας μιας βαθιάς πολιτικής και ασφάλειας μετασχηματισμού, εξηγώντας ότι, μέσα σε μόλις 12 ώρες από τις εχθροπραξίες, το Ισραήλ ανέφερε απίστευτο αριθμό νεκρών και τραυματιών, πολίτες και στρατιώτες, λόγω επιθέσεων πυραύλων και της διείσδυσης μαχητών της Χαμάς, ενώ τα αντίποινα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε επίσης μάχες σε 22 τοποθεσίες στο νότιο τμήμα της χώρας, μακριά από τις συνήθεις συγκρούσεις χαμηλής έντασης στο ισραηλινο-παλαιστινιακό πλαίσιο.
Η εφημερίδα συνέχισε ότι, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, η επίθεση της Χαμάς επέφερε ένα συμβολικό πλήγμα στο Ισραήλ, απηχώντας το τραύμα του πολέμου του 1973, όπου η Χαμάς ξεκίνησε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο ισραηλινό έδαφος, παρόμοια με τις απειλές που εκφράζει συχνά η Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά του Ισραήλ.
Το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας, που εξεπλάγη, αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αποτυχία και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, γνωστός για τις θέσεις ασφαλείας του, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, η οποία μπορεί να έχει εκτεταμένες πολιτικές συνέπειες.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου