Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκ και δέος στη Γάζα - Η πολεμική αεροπορία ισοπεδώνει τα πάντα ως απάντηση στη Χαμάς


Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφοδρότατη είναι η απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, με την πολεμική αεροπορία να σφυροκοπά ανελέητα την Γάζα και να ισοπεδώνει κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Πρόκειται για σκληρή απάντηση των Ισραηλινών στα μαζικά, πυραυλικά χτυπήματα που δέχτηκαν πρώτοι στα εδάφη τους από την οργάνωση Χαμάς. Οπως αναφέρει σε ανάρτηση στο X από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ «η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επιτίθεται σε στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί πολλά στρατηγικά κέντρα δέχθηκαν επίθεση. Το πρωί, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε αποθήκη όπλων και σε φρεάτιο εισόδου σε υπόγεια τρομοκρατική σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνται από ανώτερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχείς σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, ξεκινά η πολιορκία της Γάζας – Κόβουν νερό, τρόφιμα και ρεύμα στους Παλαιστίνιους

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ επιβάλλει πλέον «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα των 2,3 εκατ. κατοίκων

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανέκτησε τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας εντός του Ισραήλ, αν και συνεχίζονται μεμονωμένες μάχες με δυνάμεις της Χαμάς, ανακοίνωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ – Ξεκινά η πολιορκία της Γάζας

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δύο και πλέον 24ωρα από την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς με μπαράζ ρουκετών και εισβολή μαχητών της σε εδάφη του Ισραήλ.

«Ο έλεγχος αποκαταστάθηκε σε όλες τις κοινότητες, αλλά ίσως υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες στην περιοχή. Άρματα μάχης και αεροσκάφη θα ασφαλίσουν τα ρήγματα στα σύνορα, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την εκκένωση των κατοίκων από τη μεθόριο με τη Γάζα, ωστόσο το Σντερότ δεν θα εκκενωθεί ακόμη», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Αρχίζει η πλήρης πολιορκία της Γάζας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ επιβάλλει πλέον «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα των 2,3 εκατ. κατοίκων

«Δεν θα υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα», είπε, κάνοντας λόγο για μάχη κατά «ανθρώπινων κτηνών».

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κλαρκ, αναλυτή σε θέματα άμυνας και ασφάλειας του βρετανικού δικτύου Sky News, η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας θα έχει «καταστροφική» επίπτωση στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν το 2005 από τη Γάζα, που είχαν καταλάβει το 1967. Υπήρχαν εβραϊκοί οικισμοί εκείνοι, τους οποίους ξήλωσαν όταν αποσύρθηκαν μονομερώς. Αλλά διασφάλισαν ότι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γάζας, του εναέριου χώρου της και της γύρω θαλάσσιας περιοχής. Ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να την αποκλείσουν πλήρως, πράγμα που είπαν τώρα ότι θα κάνουν.

»Η Γάζα διατηρείτο εν ζωή όλα αυτά τα χρόνια με ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και κράτη όπως το Κατάρ. Δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον με εξωτερική βοήθεια. Μπορεί ως εκ τούτου να αποκλειστεί πλήρως και αυτό θα προκαλέσει τεράστια εξαθλίωση. Υποπτεύομαι ότι οι Ισραηλινοί το βλέπουν αυτό ως το πρώτο βήμα της προσπάθειας να βγάλουν από εκεί τους ομήρους τους», είπε.

300.000 Ισραηλινοί έφεδροι κλήθηκαν στα όπλα
Ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι έχουν κληθεί στα όπλα 300.000 έφεδροι του ισραηλινού στρατού στη «μεγαλύτερη και ταχύτερη επιστράτευση όλων των εποχών» στην ιστορία του Ισραήλ, ενώ επιβεβαίωσε ότι 4.400 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ.

«Οι 300.00 δεν είναι μόνο για τη Γάζα, αλλά και για να σταθεροποιήσουν κάποια εσωτερικά ζητήματα, κυρίως στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και επίσης για να ενισχύσουν την άμυνά μας στο βόρειο μέτωπο. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ενωμένοι», είπε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News. . Ερωτηθείς για τις πιθανές απώλειες των Παλαιστινίων από μια χερσαία εισβολή, είπε: «Λαέ στη Γάζα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε… θα ειδοποιήσουμε τον κόσμο εάν επιτεθούμε σε μια περιοχή». «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ελαχιστοποιήσουμε [παράπλευρες απώλειες ], αλλά και πάλι, θα δράσουμε αυστηρά κατά των στόχων της Χαμάς».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τρόμος στη Μέση Ανατολή-  Ντοκουμέντα φρίκης από εκτελέσεις

Το Ισραήλ επιστράτευσε 300.000 εφέδρους, έναν αριθμό ρεκόρ, ως απάντηση στην πολυμέτωπη επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα.

«Περνάμε στην επίθεση», δήλωσε τη Δευτέρα (9/8/2023) ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Από την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, τα ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκοπούν στόχους στη Γάζα, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του δίνουν μάχη για να ανακτήσουν τον έλεγχο συνοριακών χωριών και πόλεων που έχουν καταληφθεί από Παλαιστίνιους ενόπλους.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο έλεγχος αυτών των κοινοτήτων έχει ανακτηθεί, αλλά ότι μεμονωμένες συγκρούσεις συνεχίζονται, καθώς ορισμένοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, σύμφωνα με το Reuters.

«Πραγματοποιούμε τώρα έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι εστιάζουν στην εξασφάλιση της ισραηλινής πλευράς των συνόρων προτού προβούν σε οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση της αντεπίθεσης στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι 300.000 έφεδροι έχουν κληθεί από τον στρατό από το Σάββατο, ένας αριθμός που υποδηλώνει προετοιμασίες για μια πιθανή εισβολή – αν και οποιαδήποτε τέτοια σχέδια δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. «Ποτέ δεν έχουμε επιστρατεύσει τόσους πολλούς εφέδρους σε τέτοια κλίμακα», είπε. «Πηγαίνουμε στην επίθεση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πλευρά των συνόρων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 73 επιβεβαιωμένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Είπε ότι ο στρατός του Ισραήλ είχε σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους ενόπλους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, σειρήνες ήχησαν τη Δευτέρα στην περιοχή του Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ και μάρτυρες του πρακτορείου στην τελευταία πόλη άκουσαν εκρήξεις που μπορεί να προέρχονται από πυραύλους ή αναχαιτίσεις στον αέρα.

Ισραήλ: Εικόνες που σοκάρουν από το αιματοβαμμένο φεστιβάλ

Βίντεο που κυκλοφόρησαν καταγράφουν ανθρώπους αλλόφρονες να τρέχουν να σωθούν, άλλους να απάγονται

Χιλιάδες νέοι είχαν αποφασίσει να παρακολουθήσουν ένα ολονύκτιο πάρτι στην ύπαιθρο. Κανένας τους, όμως, δεν είχε προβλέψει ότι η εξέλιξη του φεστιβάλ θα ήταν σε μία φρικτή μάχη επιβίωσης – την οποία εκατοντάδες νέοι έχασαν.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εικόνες που σοκάρουν από το αιματοβαμμένο φεστιβάλ

Όταν οι εξτρεμιστές της Χαμάς εισέβαλαν σε ένα χώρο με χιλιάδες νέους που γιόρταζαν την εβραϊκή αργία Σουκότ και άρχισαν να πυροβολούν, εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης και φρίκης.

Το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova βάφτηκε με αίμα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν ανθρώπους αλλόφρονες να τρέχουν να σωθούν, άλλοι με αυτοκίνητα, άλλοι με τα πόδια.

Ένοπλοι πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση

Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται μια νεαρή κοπέλα που φέρεται να έχει απαχθεί και φωνάζει για βοήθεια ενώ απομακρύνεται με μοτοσικλέτα. Δίπλα, ένας άνδρας με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη.

Εικόνες από αέρος με κατεστραμμένα αντίσκηνα και πυρπολημένα αυτοκίνητα στη μέση και την άκρη του δρόμου, μαρτυρούν την αγριότητα που προηγήθηκε.

Η ισραηλινή ομάδα διάσωσης Ζάκα γνωστοποίησε πως από το μουσικό φεστιβάλ απομακρύνθηκαν περίπου 260 σοροί. Εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής.

Δραματικές μαρτυρίες
Η Ορτέλ, μια από τις νέες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε.

Όπως λέει, το πρώτο δείγμα πως κάτι δεν πήγαινε καλά, ήταν όαν άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες που προμήνυαν εκτόξευση ρουκετών. Ο εφιάλτης, όμως, δεν έληξε με τις ρουκέτες, αφού γρήγορα ξεκίνησε και ο καταιγισμός πυρών.

«Έκοψαν το ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά οι τρομοκράτες εισέβαλαν ανοίγοντας πυρ προς πάσα κατεύθυνση. Έφτασαν 50 άτομα σε βανάκια ντυμένοι στρατιωτικά» περιγράφει η ίδια στο ισραηλοινό Channel 12.

Όπως εξηγεί στη Haaretz ο Άνταμ Μπάρελ, όλοι τους στο ρέιβ πάρτι ήταν προετοιμασμένοι για την πιθανότητα εκτόξευσης ρουκετών στην περιοχή, αλλά σίγουρα όχι και για τα πυρά, τα οποία ήρθαν ως τεράστιο σοκ.

«Προσπάθησα να καταφύγω στο αυτοκίνητό μου, όμως οι ένοπλοι συνέχιζαν να πυροβολούν. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Άνθρωποι πυροβολούνταν. Εμείς κρυφτήκαμε» λέει ο ίδιος.

«Ήταν σαν 4-5 ώρες ταινίας τρόμου. Τρέχαμε σαν τους τρελούς» λέει άλλος μάρτυρας, με έναν νοσηλευτή που ήταν από αυτούς που έσπευσαν στο σημείο να περιγράφει τη σκηνή σαν «σφαγή».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου κάτι ανάλογο. Ήταν μια προγραμματισμένη ενέδρα. Καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν να βγουν από τις εξόδους κινδύνου, ομάδες τρομοκρατών τους περίμεναν και άρχισαν να τους πιάνουν. Ήταν περίπου 3.000 άνθρωποι στο φεστιβάλ, οπότε προφανώς το γνώριζαν. Είχαν εσωτερική πληροφόρηση» λέει ο ίδιος.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επέστρεψαν 81 Έλληνες από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη

Ανακουφισμένοι επέστρεψαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 81 Έλλληνες επισκέπτες που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών στο Ισραήλ και στα Παλαιστιακά εδάφη. Σε δηλώσεις τους μετά την άφιξή τους, περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν από τις συγκρούσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Καθημερινά πραγματοποιούνται τρεις εμπορικές πτήσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, με τις οποίες θα επιστρέψουν σταδιακά και οι υπόλοιποι μεμονωμένοι επισκέπτες.

Μάλιστα, στις πτήσεις που καταφθάνουν από Ισραήλ βρίσκονται πολλοί ξένοι υπήκοοι.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου