Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος: Η πραγματική ιστορία του μακροβιότερου βυζαντινού αυτοκράτορα (Φωτό)

Ο μακροβιότερος βυζαντινός αυτοκράτορας, βασίλεψε σχεδόν μισό αιώνα (976 – 1025), ο Βασίλειος Β΄, αυτός που ονομάστηκε αργότερα Βουλγαροκτόνος, προσωποποιεί το σημείο της ύψιστης πολιτικής και στρατιωτικής ακμής της αυτοκρατορίας.

Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η πιο δύσκολη μάχη που έδωσε ήταν η προσπάθεια της εδραίωσης της εξουσίας του πάνω στον αυτοκρατορικό θρόνο και στη συνέχεια το ανελέητο κυνήγι που εξαπέλυσε εναντίον των πλούσιων γαιοκτημόνων αριστοκρατών.

Η Ουάσιγκτον... φιλούσε υπέροχα

Με μια από τις τελευταίες της αποφάσεις η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή που επηρεάζουν όλο το πλέγμα των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, επιβάλλοντας έστω και ήπιες αρχικά κυρώσεις στην τουρκική πολεμική βιομηχανία λόγω της επιμονής της Τουρκίας να διατηρήσει στο οπλοστάσιο της τους ρωσικούς πυραύλους S400.

Και η Ουάσιγκτον κάνει αυτό που δυστυχώς τα στενά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα χωρών όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία εμπόδισαν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ για την κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ και βάναυσες παραβιάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Δίνοντας την εικόνα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία ότι η ΕΕ των 27 μπορεί να αγεται και να φέρεται από ένα αυταρχικό και επιθετικό καθεστώς.

Ντομινίκ Στρος-Καν: Ηρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσω

Την άνοιξη συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το επεισόδιο που έβαλε τέλος στη σταδιοδρομία του Ντομινίκ Στρος-Καν, του Γάλλου σοσιαλιστή που ηγείτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ετοιμαζόταν να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της χώρας του. «Τέλος», όμως, είναι μια μεγάλη κουβέντα, που ίσως δεν αντιστοιχεί σε όσα επιφυλάσσει το 2021.

Με μια ανάρτησή του στο Τwitter, ο 71χρονος Στρος-Καν ανακοίνωσε ότι έχει έρθει η ώρα να σπάσει τη σιωπή του. «Για πρώτη φορά, συμφώνησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο ανατρέχω σε ολόκληρη την προσωπική και πολιτική μου διαδρομή από τη γαλλική πολιτική έως τη διεθνή σκηνή», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι οι τελευταίες…

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε στο τέλος του αγώνα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 μετά τη σημερινή απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή κυρώσεων στην κατοχική δύναμη Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο για να τιμωρούνται οι εχθροί της Αμερικής.

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Η ικανοποίηση των ανθρώπων που έδωσαν τις όμορφες μάχες και τις κέρδισαν είναι πολύ μεγάλη. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Τουρκία τιμωρήθηκε για τις αντισυμμαχικές ενέργειές της. Θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί προ πολλού για ένα σωρό απαράδεκτες πράξεις της, με πρώτη την άνανδρη εισβολή εναντίον της Κύπρου. Αλλά μονίμως την έσωζαν οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί.