Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (490 π.Χ.)… Μία από τις Σημαντικότερες Στιγμές στην Ιστορία της Ανθρωπότητας(Βίντεο)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 490’… Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. 

 Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. 

Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).

Η Μάχη του Μαραθώνα ως ένα ανατρεπτικό «ρεπορτάζ»

Το «ρεπορτάζ» για τη Μάχη του Μαραθώνα δεν τελειώνει στο «νενικήκαμεν». Μπορεί μάλιστα εκεί να αρχίζει για όσους θέλουν να πληροφορηθούν περισσότερα. Κι όμως, συνήθως σε αυτό το σημείο βλέπουμε να πέφτει η αυλαία και δεν μαθαίνουμε, για παράδειγμα, τι απόγιναν οι Μήδοι αιχμάλωτοι και νεκροί, πότε έφθασαν οι Λακεδαιμόνιοι, πού και αν τελικά θάφτηκαν οι βάρβαροι.



Στην περίφημη αφήγηση, την απόλυτα τεκμηριωμένη με αναφορές σε αρχαίες πηγές, του ιστορικού, φιλολόγου Χρήστου Δ. Διονυσόπουλου στο φρεσκοτυπωμένο βιβλίο του «Η Μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση» (εκδόσεις Καπόν) μαθαίνουμε πολλά. Όπως ότι «την επομένη το πρωί, στις 14 Σεπτεμβρίου 490/89 π.Χ., οι Λακεδαιμόνιοι φθάνουν στην Αθήνα και πληροφορούνται τα συμβάντα. Δείχνουν ενδιαφέρον να επισκεφθούν το πεδίο της μάχης για να δουν τους Μήδους».

Η μάχη του Μαραθώνα-ΤΙΜΑΝ ΔΕ ΕΧΕΤΛΑΙΟΝ ΕΚΕΛΕΥΣΕΝ ΗΡΩΑ."-Σεπτέμβριος 490 π.Χ.

Η μάχη του Μαραθώνα

Σεπτέμβριος 490 π.Χ.

«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν»

ΑΠΟ ΤΟ hellinon.net

 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΝΤΑΡΙΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΦΑΛΗ    ΕΛΛΗΝΑ ΜΑΧΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ , ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.

Η περίοδος της Ελληνικής Ιστορίας μεταξύ 492-479 π.Χ είναι γνωστή ως μια φάση των «Περσικών Πολέμων». Πρόκειται για μία περίοδο διαμάχης μεταξύ των πόλεων-κρατών της Ελλάδας και της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας Η αιτία των Περσικών Πολέμων ήταν η επεκτατική πολιτική των Περσών. Τους ήταν αδύνατο να επεκταθούν προς τα Ανατολικά (προς την Ινδία), ή πέρα από την Αίγυπτο (λόγω της Λιβικής Ερήμου) ή προς την αφιλόξενη χώρα των Σκύθων (προς τα βόρια). Έτσι η μόνη επιλογή τους ήταν να προχωρήσουν προς τα δυτικά προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ελλάδα ήταν το κύριο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουν για να επιτύχουν τον αντικειμενικό σκοπό τους και η Αθήνα ήταν ο πιο αποφασιστικός τους αντίπαλος στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά καταγράφηκε και αναλύθηκε ο διάλογος ανάμεσα σε δελφίνια


Τα δελφίνια τα λένε μεταξύ τους όπως δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι για πρώτη φορά πιστεύουν ότι κατέγραψαν και ανέλυσαν μια τέτοια τετ-α-τετ συνομιλία.

Μπορεί να μην είναι δυνατό -ακόμη τουλάχιστον- να καταλάβουμε τη δελφινογλώσσα, αλλά φαίνεται πως αυτή υπάρχει και χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα πανέξυπνα και κοινωνικά δελφίνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρώσο δρα Βιατσεσλάβ Ριάμποφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικομαθηματικών "Physics and Mathematics", ηχογράφησαν με υποθαλάσσιο μικρόφωνο στη Μαύρη Θάλασσα δύο ρινοδέλφινα (είναι πολύ κοινά και στην Ελλάδα), που έμοιαζαν να συνομιλούν.

Συγκίνησαν τους πάντες οι οπαδοί της Ντε Χάαγκ (Βίντεο)

Επειδή κάποιες στιγμές είναι… δύσκολο να τις ζήσουμε στα κυπριακά γήπεδα, ας θαυμάσουμε τι κάνουν στο εξωτερικό και ανεβάζουν τον δείκτη του ποδοσφαιρικού τους πολιτισμού.

Την Κυριακή το απόγευμα στον αγώνα Φέγενορντ – Ντε Χάαγκ για το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας της Ολλανδίας, υψηλοί προσκεκλημένοι ήταν τα παιδιά του Νοσοκομείου «Σοφία» του Ρότερνταμ. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους οπαδούς των φιλοξενουμένων.

Η ΑΟΖ παραμένει μία αξία

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού

Όσο οπισθοδρομική κι αναξιόπιστη μπορεί να είναι η εξουσία τώρα, η ΑΟΖ παραμένει μία αξία. Έτσι και οι απαράδεκτες καθυστερήσεις για τον μεγάλο διαγωνισμό όσον αφορά στους φακέλους και η έλλειψη δυναμικής για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με άλλα κράτη, δεν αλλάζουν το παραμικρό για τη σημασία της ΑΟΖ για την πατρίδα μας. Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι η εξουσία που έχει αποδείξει μετά από τόσο καιρό ότι είναι απλώς ανίκανη να διαχειριστεί και μία απλή πραγματικότητα που είναι κατανοητή σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Διάλεξη Νίκου Λυγερού:"Παιδιά, γονείς και έξυπνη παιδεία"(Βίντεο)

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
 "Παιδιά, γονείς και έξυπνη παιδεία". 
Καφενείο "Το Δημαρχείο", 
Ελευθερίου Βενιζέλου 49, Λουτράκι.
 Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Κύπρος:Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον Πρόεδρο να επιμείνει στη συνέχεια του κράτους - Έντονη ανησυχία στο ενδεχόμενο κατάργησης της ΚΔ

Λευκωσία: Την ευχή όπως εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος, η οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επιμείνει στις διακηρύξεις του για εξασφάλιση της ξεκάθαρης και αδιαμφισβήτητης συνέχειας του κράτους.

Στην ανακοίνωσή της για το περιεχόμενο της τακτικής της συνεδρίας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β`, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι «μελέτησε το εθνικό μας θέμα σε σχέση με τις φήμες ότι επίκειται σύντομα συμφωνία».

Έριξαν «βόμβα» οι δανειστές: Ζητούν να σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων!

ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ - Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΕΝΩ ΠΕΤΣΟΚΟΠΗΚΑΝ ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Λίγες ημέρες μετά το μοίρασμα πέντε εκατομμυρίων ευρώ στα πολιτικά κόμματα, οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να κλείσει η «στρόφιγγα» της κρατικής χρηματοδότησης.

Παρολυμπιακοί – Μπότσια: «Χάλκινη» η Εθνική ομάδα!

Το έβδομο μετάλλιο συνολικά και δεύτερο της σημερινής ημέρας κατέκτησε η Εθνική ομάδα μπότσια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, επικρατώντας της Σιγκαπούρης
Σαρωτικά συνεχίζει η Εθνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, που προσέθεσε ένα ακόμα μετάλλιο στη συλλογή!

Έχοντας κατακτήσει μέχρι στιγμής έξι μετάλλια όλα σε ατομικά σπορ, ήρθε και το πρώτο σε ομαδικό με την ομάδα μπότσια να κατακτά το χάλκινο επικρατώντας της Σιγκαπούρης.

Παραολυμπιακοί Αγώνες – Χάλκινο μετάλλιο η Κοροκίδα!

Το έκτο της μετάλλιο κατέκτησε η ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με την Δήμητρα Κοροκίδα
Μια ακόμη διάκριση για την ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες όπου πανηγυρίσαμε το 6ο μας μετάλλιο στην διοργάνωση.

Η Δήμητρα Κοροκίδα πήρε την τρίτη θέση στον τελικό της σφαίρας στην κατηγορία F53, με καλύτερη βολή στα 4.28μ., που αποτελεί την κορυφαία φετινή της επίδοση!

Διπλό «όχι» από το Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Μετά την επαναφορά του θέματος από τον Τσίπρα στη ΔΕΘ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ
Με μια διπλή άρνηση υποδέχθηκε το Βερολίνο την επαναφορά του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα καταφέρουμε να κλείσουμε αυτό το ανοιχτό ζήτημα» μολονότι δεν μίλησε για συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αναφερόμενος γενικά στο καλύτερο τάιμινγκ, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του υπ. Εξωτερικών απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.