Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Παραπληροφόρηση και Νοημοσύνη - Μαθηματικά, Σκάκι και Γκο - Ο Πρωθυπουργός χωροφύλακας

Παραπληροφόρηση και Νοημοσύνη
Του Ν. Λυγερού

Η παραπληροφόρηση είναι μια κλασσική τεχνική που χρησιμοποιούν στο έπακρον τα αυταρχικά καθεστώτα για να φιμώσουν αυτούς που αντιστέκονται και να δώσουν την εντύπωση στους λαούς τους ότι ελέγχουν απολύτως την κατάσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου τύπου έχουμε στη Βενεζουέλα, στη Βόρεια Κορέα, στην Κούβα και στην Τουρκία, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο. Η νοημοσύνη από μόνη της αν δεν έχει τεχνικές και αντίμετρα, είναι ευάλωτη και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία για να αντισταθεί αποτελεσματικά, στρατηγικά και ανθεκτικά. Αυτό γίνεται μόνο με μεθοδολογία. Πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα μαθηματικό υπόβαθρο για να αποφύγουμε τα λάθη λογικής και πιθανοτήτων, στη συνέχεια μια στρατηγική θεμελίωση των θέσεων μας είναι απαραίτητη και τελικά οι πράξεις με αποστολές αντίστασης είναι το επιθυμητό. Τότε έχουμε ανθρώπους που είναι ικανοί να ανατρέψουν την προπαγάνδα αυτών των καθεστώτων χωρίς να πέσουν οι ίδιοι στις παγίδες τους, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να συνεχιστεί αποτελεσματικά ο αγώνας. Έτσι δεν είναι τυχαίο που τέτοια καθεστώτα απαγορεύουν στρατηγικά παίγνια όπως το σκάκι και το γκο που εμπεριέχουν τέτοιες τεχνικές αντίστασης.

Μαθηματικά, Σκάκι και Γκο
Του Ν. Λυγερού

Τα μαθηματικά συνδυάζονται με τη στρατηγική και το βλέπουμε στην εφαρμογή στα παίγνια Σκάκι, Γκο αλλά και Shogi. Έχουμε ακόμα και πρωταθλητές σε αυτούς τους χώρους που ήταν μαθηματικοί. Βέβαια τα μαθηματικά αποτελούν έναν ανοιχτό κοσμο ενώ αυτά τα παίγνια λειτουργούν σε κλειστό πλαίσιο. Γι αυτό είναι καλό για την εγκεφαλική ανάπτυξη να μην υπάρχει μόνο μία μονοδιάστατη προσέγγιση. Ειδικά σε μικρές κλίμακες ο συνδυασμός μιας ποικιλίας στρατηγικών παιχνιδιών είναι πιο αποτελεσματικός από μία αποκλειστικότητα. Επίσης δεν είναι τυχαίο που η τεχνητή νοημοσύνη από τη στιγμή που λειτουργεί με βαθύ νευρωνικό δίκτυο, ασχολήθηκε εντατικά και με το σκάκι και με το γκο.Το γκο είναι πιο στρατηγικό από το σκάκι κι έχει πιο πολλά τακτικά σχήματα. Το σκάκι έχει διαφορετικά κομμάτια και αρχίζει στημένο. Στο Γκο αρχίζουν τα μαύρα, στο σκάκι τα λευκά. Αυτές οι διαφορές λειτουργούν συμπληρωματικά και μπορούν να είναι καταλυτικές για την ανάπτυξη διπλών ικανοτήτων. Επίσης δεν μιλούμε για πρωταθλητισμό αλλά για ανάπτυξη του εγκεφάλου άρα πρέπει το πλαίσιο να είναι ευρύτερο για να ενεργοποιεί και την περίφημη πλαστικότητά του.

Ο Πρωθυπουργός χωροφύλακας
Του Ν. Λυγερού

Η επιλογή των λέξεων του Πρωθυπουργού σίγουρα δεν είναι στρατηγική, αλλά είναι ενδεικτική. Όταν ο γνωστός οινοποιός Γεροβασιλείου του έδειξε υλικό που αποδεικνύει ποια χρήση κάνουν τα Σκόπια του ονόματός τους, είπε ότι “ δυστυχώς πρέπει να παίξουμε λίγο και τον χωροφύλακα τώρα”. Με άλλα λόγια θεωρεί ότι πρόκειται για μια παράβαση του Προσυμφώνου των Πρεσπών, το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί αφού δεν έχει τελειώσει η ψηφοφορία των 29 κρατών μελών του ΝΑΤΟ για το Πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές τροπολογίες, με την έννοια ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Έτσι θα ήταν καλό για τον πρωθυπουργό χωροφύλακα να αποφασίσει να ενημερωθεί για τα διαδικαστικά, αλλιώς θα πρέπει να κρύψει με καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι δεν έχει τελειώσει την όλη διαδικασία, για να μην έχει τριβές με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων ο οποίος έχει αποφασίσει να είναι Πρωθυπουργός διαφημιστής για τη χώρα του. Και πάλι βλέπουμε ότι δεν υπάρχει συντονισμός κι ότι η παραπληροφόρηση συνεχίζεται γιατί πρέπει να φανεί ότι μιλούμε για ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν υπάρχει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου