Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

LITTORAL COMBAT SHIP PROGRAM


ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά την επίθεση της Al Qaeda (11/9), το Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να προβεί στην σχεδίαση και την κατασκευή μίας νέας κλάσης με σκοπό τόσο την αντικατάσταση των φρεγατών  Oliver Hazard Perry , οι οποίες τέθηκαν εκτός ενεργούς υπηρεσίας ην επόμενη δεκαετία, αλλά και την αντιμετώπιση της νέας απειλής που θα καλούνταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Τα πρώτα δύο πλοία των δύο υπό-κλάσεων, USS Freedom και USS Independence, άρχισαν να κατασκευάζονται το 2005 και 2006 αντίστοιχα και τέθηκαν σε υπηρεσία το 2008 και 2010.

Το Αμερικανικό Ναυτικό εκείνη την περίοδο είχε ζητήσει 32 πλοία, για την οροφή των 355 πλοίων που είχε αποφασιστεί, και όχι 35 που τελικά αποφασίστηκαν.

ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ

FREEDOM-CLASS

Από την αρχή της ενεργούς υπηρεσίας της κλάσης Freedom εντοπίστηκαν αρκετά προβλήματα στα σκάφη της κλάσης με το σημαντικότερο να είναι αυτό του κιβωτίου ταχυτήτων. Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται κατά την ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από το σκάφος, άνω των 30 κόμβων, και οδηγεί στο “φάγωμα” των γραναζιών του κιβωτίου με αποτέλεσμα κομμάτια μετάλλου να πέφτουν μέσα και να επιμολύνουν το λάδι της μηχανής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολική απώλεια ενέργειας από το πλοίο και όπως έχουμε δει ουκ ολίγες φορές πλοία της κλάσης να μένουν μεσοπέλαγα ή αν είναι τυχερό το πλήρωμα να μπορούν πλεύσουν με μικρότερη ταχύτητα. Το πρόβλημα αυτό όμως φαίνεται να έχει λυθεί, τουλάχιστον στα 5 νεότερα πλοία της κλάσης με αλλαγή του κιβωτίου.

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι τα combat modules που υποτίθεται ότι το πλοίο θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει σε μία ναυτική βάση σε διάστημα λίγων ωρών. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το module με το σόναρ μεταβλητού βάθους  AN/SQR-20 δεν κατάφερε να φτάσει τις προσδοκίες του ναυτικού και έτσι ακυρώθηκε αφήνοντας και τις δύο κλάσεις χωρίς σόναρ, ίσως στο μέλλον δούμε κάποιο Captas από την Thales, αφού το Captas-4 θα εξοπλίσει τις μελλοντικές φρεγάτες των ΗΠΑ Constellation.

Το module με τους πυραύλους Hellfire αν και έχει δοκιμαστεί επιτυχώς από δύο πλοία της κλάσης, φαίνεται αμέσως μετά να αφαιρέθηκε ενώ για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο τοποθέτησης αυτού του module. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο τοποθέτησης πυραύλων επιφανείας (Harpoon/NSM) στα σκάφη της κλάσης αφήνοντας τα χωρίς κάποιο πραγματικό μέσω επίθεσης πέρα από το κύριο πυροβόλο των 57mm.

Τα πρώτα πλοία της κλάσης πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα φαίνεται να είχα και κάποια δομικά θέματα τα οποία λύθηκαν στα επόμενα πλοία της κλάσης που όπως φαίνεται είδαν και μια μικρή επιμήκυνση.

Μικρά θέματα φαίνεται να υπήρχαν και με την λειτουργία του ραντάρ TRS-3 που οδήγησε στην αντικατάσταση του από το TRS-4 στα πλοία της κλάσης από το LCS 17 και μετά.

Τέλος υπήρχε πρόβλημα στην λειτουργία του πλοίο με ένα τόσο μικρό πλήρωμα, που αρχικά αριθμούσε περί τους 50 αξιωματικούς και ναύτες, και έτσι αποφασίστηκε να υπάρχει μόνο ένα πλήρωμα των 100 ανδρών και όχι ένα βασικό που κάποιες φορές θα συμπληρώνονταν από άλλα πληρώματα υπεύθυνα για τα οποιαδήποτε module θα λάμβανε το πλοίο.          

INDEPENDENCE

Η κλάση Independence συγκριτικά με την κλάση Freedom αντιμετωπίζει σαφώς λιγότερα προβλήματα όχι όμως μικρότερης σημασίας.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα πλοία αυτής της κλάσης ήταν ρωγμές στο σκαρί οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την πλεύση σε ταχύτητες άνω των 15 κόμβων. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί με την αλλαγή του μετάλλου στα σημεία που εμφανίζονταν οι ρωγμές με παχύτερα υλικά.

Στα πρώτα πλοία της κλάσης εμφανίστηκαν περιπτώσεις προχωρημένης διάβρωσης κάτι που όπως και το προηγούμενο πρόβλημα λύθηκε.

Τέλος η κλάση Independence αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τα Combat Modules καθώς ούτε σε αυτή την κλάση θα γίνεται αλλαγή τους . Αν και έχουν γίνει δοκιμές του Surface Combat Module (Hellfire) και από πλοίο αυτής της κλάσης, φαίνεται πως, όπως και στις Freedom, αφαιρέθηκε αμέσως μετά και η τύχη τους αγνοείται.

ΥΠΟ-ΚΛΑΣΕΙΣ

Τα πλοία των δύο κλάσεων εμφανίζονται συχνά με διαφορετικό οπλισμό. Συγκεκριμένα, με βάση τον οπλισμό, στη κλάση Freedom εμφανίζονται 2 υπό-κλάσεις και στην κλάση Independence 4. Ο γράφον παίρνει την πρωτοβουλία να ονομάσει τις υπό-κλάσεις για λόγους ευκολίας  στο μέλλον.

FREEDOM

BATCH 1

Τα πλοία που ανήκουν στην υπό-κλάση Batch 1 φέρουν το ακόλουθο σετ οπλισμού:

-1xMk-110 BAE 57mm

-2xMk-44 Bushmaster 2 30mm

-1xMk-49 RAM 

Πλοία της υπό-κλάσης BATCH 1:

-USS FORT WORTH (LCS-3)

-USS MILWAUKEE (LCS-5)

-USS DETROIT (LCS-7)

-USS LITTLE ROCK (LCS-9)

-USS SIOUX CITY (LCS-11)

-USS WICHITA (LCS-13)

-USS BILLINGS (LCS-15)

BATCH 2

Τα πλοία που ανήκουν στην υπό-κλάση Batch 2 διαθέτουν το ακόλουθο σετ οπλισμού:

-1xMk-110 BAE 57mm

-1xSeaRAM

Πλοία της υπό-κλάσης BATCH 2:

-USS INDIANAPOLIS (LCS-17)

-USS ST. LOUIS (LCS-19)

-USS MINNEAAPOLIS ST. PAUL (LCS-21)

-USS COOPERSTONE (LCS-23)

-USS MARINETTE (LCS-25)

INDEPENDENCE

Εδώ λόγο των τεσσάρων διαφορετικών σετ οπλισμού που φέρουν τα πλοία της κλάσης Independence, η κατηγοριοποίηση θα γίνει με διαφορετικό τρόπο.

LIGHT - 

Τα πλοία που ανήκουν στην υπό-κλάση Light- διαθέτουν το ακόλουθο σετ οπλισμού:

-1xMk-110 BAE 57mm

-1xSeaRAM

Πλοία της υπό-κλάσης Light-:

-USS MANCHESTER (LCS-14)

-USS TULSA (LCS-16)

-USS CINCINNATI (LCS-20)

-USS KANSAS CITY (LCS-22)

-USS MOBILE (LCS-26)

-USS SAVANNAH (LCS-28)

-USS SANTA BARBARA (LCS-32)

LIGHT

Τα πλοία που ανήκουν στην υπό-κλάση Light διαθέτουν το ακόλουθο σετ οπλισμού:

-1xMk-110 BAE 57mm

-1xSeaRAM

-2xMk-44 Bushmaster 2 30mm 

Πλοία της υπό-κλάσης Light:

-USS MONTGOMERY (LCS-8)

-USS OMAHA (LCS-12)

-USS CHARLESTON (LCS-18)

LIGHT +

Τα πλοία που ανήκουν στην υπό-κλάση Light+ διαθέτουν το ακόλουθο σετ οπλισμού:

-1xMk-110 BAE 57mm

-1xSeaRAM

-8xNSM

Πλοία της υπό-κλάσης Light+:

-USS OAKLAND (LCS-24)

FULL

Τα πλοία που ανήκουν στην υπό-κλάση Full διαθέτουν το ακόλουθο σετ οπλισμού:

-1xMk-110 BAE 57mm

-2xMk-44 Bushmaster 2 30mm

-1xSeaRAM

-8xNSM

Πλοία της υπό-κλάσης Full:

-USS JACKSON (LCS-6)

-USS GABRIELLE GIFFORDS (LCS-10)

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Παρά τα σημαντικά προβλήματα που εμφανίζουν οι δύο κλάσεις LCS υπάρχουν και εμφανή πλεονεκτήματα στην ύπαρξη τέτοιων σκαφών στο αμερικανικό ναυτικό. Σαφώς και οι κλάσεις Freedom και Independence δεν διαθέτουν την ισχύ πυρός ενός αντιτορπιλικού, αλλά και ούτε ισχύ πυρός φρεγάτας (αν και δημιουργήθηκαν για την αντικατάσταση φρεγατών), προσφέρουν όμως φτηνότερη χρήση σε σχέση με τα αντιτορπιλικά του USN και είναι πλοία που θα μπορέσουν να αναλάβουν επιχειρήσει όπως περιπολίες, αντί πειρατεία και επιχειρήσεις κατά των καρτέλ στην κεντρική και νότια Αμερική. Δηλαδή, συγκριτικά πάντα με τα αντιτορπιλικά AB και Ticonderoga, είναι φτηνότερα στην χρήση.

ΣΤΗΝ ΘΆΛΛΑΣΑ

Η σημαντικότερη ανάπτυξη της κλάσης στην θάλασσα ήταν η αποστολή του USS Sioux City (LCS-11) στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή το 2022. Όπως φαίνεται το Sioux City κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή του ακόμα και χωρίς την αντικατάσταση του κιβωτίου ταχυτήτων ενώ η μέγιστη ταχύτητα που κατάφερε να αναπτύξει κατά την αποστολή του ήταν κάτι λίγο περισσότερο των 30 κόμβων. Το USS Sioux City κατάφερε να διανύσει 28.000 ναυτικά μίλια και να ενταχθεί στον 5ο και 6ο στόλο των ΗΠΑ κατά τα ταξίδια του στον Ατλαντικό, την Βαλτική, την Μεσόγειο και τον Κόλπο.

Άλλα  πλοία της κλάσης Freedom, όπως το USS Freedom και USS Little Rock αναπτύχθηκαν στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στον 4ο στόλο, σε αποστολές κατά καρτέλ ναρκωτικών στα πλαίσια ενδυνάμωσης της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της Νότια και Κεντρικής Αμερικής. Συνολικά 7 πλοία της κλάσης Freedom εντάχθηκαν για ένα χρονικό διάστημα στον 4ο στόλο σε αποστολές κατά ναρκωτικών.

Τα πλοία της κλάσης Independence έχουν αναπτυχθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και τον Ινδικό. Αρκετά από αυτά τα πλοία πραγματοποίησαν ιστορικές, για το USN, αποστολές καθώς κατάφεραν να επαναφέρουν την Αμερικανική παρουσία στην Νότιο Ανατολική Ασία με επισκέψεις, και χρήση ως ορμητήριο, λιμάνια της Σιγκαπούρης, Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναφέρουν την παρουσία τους στην Νότιο Ανατολική Ασία με αυτόν τον τρόπο βοήθησε αρκετά το μικρό μέγεθος των Independence (σε σχέση με τα αντιτορπιλικά του USN) αλλά και τα waterjets τους, πράγματα που τους έδωσαν την ικανότητα να εισέλθουν σε μικρότερα λιμάνια και να μπορούν να πλεύσουν σε αυτά χωρίς την βοήθεια ρυμουλκών πλοίων.  

Πλοία της κλάσης Independence έχουν λάβει μέρος και στην διεθνή άσκηση RIMPAC στον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΑΠΟΣΤΟΛΉ

Το πρόγραμμα των LCS για το Ναυτικό των ΗΠΑ φαίνεται από πρώτης όψης να είναι μία αποτυχία καθώς τα modules δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυναν με κατάληξη την, κατά πλειονότητα, αφαίρεση τους. Όμως όπως είπαμε νωρίτερα, τα πλοία των δύο κλάσεων δίνει και κάποια πλεονεκτήματα στον στόλο.

Τα πλοία της κλάσης Freedom, έχοντας ως βάση το Mayport της Florida θα αναπτύσσονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τον Κόλπο. Εκεί τα πλοία αυτά θα αναλάβουν αποστολές κατά ναρκωτικών και συνοδείας. Τα πλοία αυτής της κλάσης δεν αναμένονται να λάβουν μέρος σε κάποιο πολεμικό επεισόδιο καθώς είναι υπό-εξοπλισμένα και η θωράκιση τους δεν θα μπορούσε να αντέξει κάποιο χτύπημα γιατί δεν έχουν σχεδιαστεί ως πλοία πρώτης γραμμής αλλά ως πλοία σε αποστολές κατά ναρκωτικών, τρομοκρατικών οργανώσεων και χωρών που δεν αποτελούν απειλή. Αυτό δεν το προσθέσαμε στα προβλήματα καθώς έτσι σχεδιάστηκε και δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια ή μετά την κατασκευή.

Τα πλοία της κλάσης Independence  από την άλλη φαίνεται να αναλαμβάνουν ρόλο κορβέτας και δύναται να λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις μαζί με τα μεγαλύτερα αντιτορπιλικά του USN ενώ θα μπορούν να δρουν και μόνα τους σε ομάδες σε λιγότερο εχθρικές περιοχές. Τα πλοία της κλάσης Independence θα λάβουν και το Mine Counter Measure module, το AQS-26 και θα μπορούν να δρουν και ως ναρκαλιευτικά. Το τελευταίο είναι και ο λόγος που το USN εξετάζει το ενδεχόμενο για την ανάπτυξη 4 πλοίων της κλάσης στον κόλπο προ αντικατάσταση άλλων παλαιότερων εκεί, κάτι που όπως φαίνεται θα αποδυναμώσει πολύ την δύναμη των Independence στον Ειρηνικό. 

Τα πλοία της κλάσης έχοντας ως βάση το San Diego την California φαίνεται πως θα επιχειρούν κατά κανόνα στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου οι ΗΠΑ και το USN έχουν καταδείξει την Κίνα ως την νούμερο ένα απειλή.

ΑΠΌΣΥΡΣΗ

Μετά τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν με τις 2 κλάσεις LCS το USN αναγκάστηκε να θέσει εκτός υπηρεσίας 3 πλοία, 1 Freedom και 2 Independence. Εκτός των προβλημάτων που υπάρχουν το USN θεωρεί υπέρογκο το κόστος συντήρησης των LCS και ο Ναύαρχος Gilday αιτήθηκε από το Κογκρέσο την απόσυρση 10 στο σύνολο κλάσης Freedom πλοία με το επιχείρημα ότι με τα λεφτά που θα κοστίσει η συντήρηση των πλοίων, που θα αγγίξει περίπου τα 60 δις μέχρι το τέλος της ζωής τους, θα μπορέσει το USN να αποκτήσει πολλούς περισσότερους πυραύλους για τα αντιτορπιλικά του.

Από ότι φαίνεται ο μόνος λόγος που τελικά δεν θα αποσυρθούν και τα 10 πλοία Freedom είναι πολιτικός και όχι επιχειρησιακός. Υπεργολάβοι που έχουν αναλάβει την συντήρηση των πλοίων Freedom στην Florida φαίνεται να έχουν επαφές στην Washington και λόγο της πολιτικής Biden για αύξηση των θέσεων εργασία, η απόσυρση των πλοίων είναι απαγορευτική. Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας φαίνεται πως αγγίζουν τις 2000, δηλαδή 2000 οικογένειες που θα μείνουν φτωχότερες σε περίπτωση που αποσυρθούν μαζικά πλοία της κλάσης Freedom.

ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΗΣ FREEDOM

ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΗΣ INDEPENDENCE

INFOGRAPHICS

FREEDOM 

INDEPENDENCE

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου