Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Έντονο παρασκήνιο για τριμερή στη Νέα Υόρκη - Παράλληλες συναντήσεις με εγγυήτριες δυνάμεις από HE και ΗΠΑ

Γράφει: Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη 
Από το philenews
 
Νέα Υόρκη: Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη εν όψει της αυριανής τριμερούς συνάντησης (Μπαν - Αναστασιάδη - Ακιντζί) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου). Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συναντήθηκε και με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών των «εγγυητριών δυνάμεων», ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου.
Συνάντηση είχε και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σήμερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν, παρουσία του κ. Άιντα. Επίσης, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν.

Κυπριακή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «δεν αναμένεται κάτι το καθοριστικό από την τριμερή», αλλά παράλληλα σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία για να αποφύγουμε ενδεχομένως κάποια έκπληξη», προσθέτοντας ότι «βασικός στόχος της τριμερούς είναι η ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη να συνεχιστεί ο εντατικοποιημένος διάλογος ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να φτάσουμε σε περισσότερες συγκλίσεις και συμφωνίες».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τις συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν προέκυψε κανένα καινούργιο στοιχείο όσον αφορά την πολιτική της Άγκυρας. Ο Λευκός Οίκος, με δύο χωριστές γραπτές ανακοινώσεις, αναφέρθηκε στις προχθεσινές συναντήσεις του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη.

«Ο Αντιπρόεδρος επαίνεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ηγεσία που επέδειξε, σε συνεργασία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για την επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου κατά τις πρόσφατες εβδομάδες εντατικών συνομιλιών» επισημάνθηκε, σημειώνοντας ότι «ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να αποφέρει βαθιά οφέλη και για τις δύο κοινότητες, για την περιφερειακή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία». Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίσθηκε ότι «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Στην ανακοίνωση για τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κατοχικό ηγέτη αναφέρθηκε ότι «ο Αντιπρόεδρος επαίνεσε τον κ. Ακιντζί για την ηγεσία που επέδειξε, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να επιτευχθεί μια πιο ευημερούσα επανενωμένη Κύπρος και τον συνεχάρη για την πρόοδο που σημειώθηκε από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια των εντατικών συνομιλιών τους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο Αντιπρόεδρος υποσχέθηκε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους ηγέτες, καθώς συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας διευθέτησης το 2016».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου