Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Πιστοποίηση C-27J από την ΔΕΠ σε άλματα αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συμπληρώθηκε 20ετία από την επίσημη τελετή ένταξης των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και την Πολεμική Αεροπορία. 

Λόγω όμως των γνωστών προβλημάτων υποστηρίξεως που δημιουργήθηκαν τα επόμενα έτη λόγω μη υπογραφής συμβάσεως Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) και της εξ αυτού διακοπής ομαλής ροής ανταλλακτικών, τα αεροσκάφη σταδιακώς καθηλώθηκαν. Ένας συμβολικός αριθμός μόνο, ένα ή δύο το μέγιστο, παρέμενε σε ενέργεια, επιτρέποντας στα πληρώματα να διατηρούν την ικανότητα πτήσεως στον τύπο και την εκτέλεση κάποιου στοιχειώδους έργου από την Μοίρα.

Λόγω αυτής της κατάστασης, πολλές από τις αποστολές που μπορούσαν να εκτελεστούν με το C-27J, απλώς παρέμεναν εκτός δυνατοτήτων για την Πολεμική Αεροπορία. Μία εξ αυτών, ήταν και η χρησιμοποίηση για την ρίψη αλεξιπτωτιστών. Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου εκκίνησε την διαδικασία, αρχίζοντας με την πιστοποίηση στις διαδικασίες ρίψεως αλεξιπτωτιστών με άλμα ελευθέρας πτώσεως. Στις 4 Νοεμβρίου 2022 μάλιστα, στο πλαίσιο της πολυεθνικής ασκήσεως BALKAN SHIELD 2022, εκτελέσθηκε άλμα ελευθέρας πτώσεως από C-27J. 

Επόμενη φάση ήταν αυτή της πιστοποιήσεως στις ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλμα στατικού ιμάντα, με την συνεργασία της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και της 354 ΜΤΜ, υπό τις κατευθύνσεις φυσικά των ΔΕΠ και ΔΑΥ. Καθώς πλέον ο δείκτης διαθεσιμότητας του τύπου άρχισε να βελτιώνεται, από τον Φεβρουάριο άρχισε η διαδικασία και στα τέλη Μαρτίου εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό. Στο πλαίσιο αυτό, η ΣΧΑΛ πραγματοποίησε και ρίψη ομοιώματος (dummy) με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα, απαραίτητη δοκιμή για την διαπίστωση της φυσιολογικής ροής ενεργειών σε αυτή την τεχνική ρίψεως αλεξιπτωτιστών.

Στις 23 Απριλίου πλέον, προσωπικό της ΔΕΠ πραγματοποίησε με επιτυχία άλμα στατικού ιμάντα από C-27J στην Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων, ολοκληρώνοντας και τυπικώς την διαδικασία πιστοποιήσεως. Η ρίψη έγινε από πλευρική θύρα της ατράκτου ενώ οι ρίψεις με την τεχνική της ελευθέρας πτώσεως γίνονται συνήθως από την οπίσθια ράμπα φόρτου.

Καθώς ο αριθμός των αεροσκαφών του τύπου αυξάνεται, το C-27J θα μπορεί να περιληφθεί στην υποστήριξη των σχεδίων αερομεταφερομένων επιχειρήσεων της ΔΕΠ, όπως τα C-130. Η συνολική αύξηση της διαθεσιμότητας του στόλου αεροσκαφών τακτικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνει επαναφορά της ικανότητος ρίψεως Μοίρας Αλεξιπτωτιστών με μία έξοδο, την οποία έχουν απολέσει τα τελευταία έτη οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κατασκευαστής αποδίδει στο C-27J δυνατότητα μεταφοράς 46 αλεξιπτωτιστών για άλμα στατικού ιμάντα ή 60 στρατιωτών σε καθίσματα ή για αποστολές MEDEVAC 36 φορείων με 6 ιατρούς συνοδούς.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου