Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Χουριέτ: Ακυρώθηκε το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Όλες οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει με το ταξίδι του Ερντογάν που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Μαΐου

Το ζήτημα της ακύρωσης ή όχι της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου απασχολεί για πρώτη φορά σήμερα ένα φιλο-κυβερνητικό μέσο στην Τουρκία και συγκεκριμένα την εφημερίδα Χουριέτ. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις πηγές του στο προεδρικό μέγαρο, προσπαθεί να ξεδιαλύνει το πέπλο μυστηρίου που επικρατεί από το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι από πλευράς Ερντογάν -τουλάχιστον- δεν υπάρχει καμία κίνηση που να υποδηλώνει πρόθεση ακύρωσης.

Το άρθρο του Σελβί αναφέρει συγκεκριμένα:

«Δημοσιεύθηκε μια είδηση στο ODA TV σχετικά με το ταξίδι του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ, το οποίο είχε ανακοινωθεί πως θα διεξαγόταν στις 9 Μαΐου.

Στο δημοσίευμα έγραφε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ λόγω της έγκρισης της βοήθειας προς το Ισραήλ ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση ή διάψευση σχετικά με την είδηση.

Ούτε και εγώ κατέβαλα κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να διερευνήσω αν είναι αληθής ή ψευδής η είδηση, ήθελα όλα να συνεχιστούν στη φυσική τους πορεία. Αλλά δεν υπήρξε καμία άλλη εξέλιξη. Μου φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι ενώ όλα διαψεύδονται ή επιβεβαιώνονται, για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Έτσι αποφάσισα να διερευνήσω τον βαθμό ακρίβειας της είδησης.

Προς το παρόν, το κρατάω σημειωμένο, διότι υπάρχουν πολύ ραγδαίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Επιτρέψτε μου πρώτα να μοιραστώ τις πληροφορίες που έλαβα.

Οι ΗΠΑ δεν ακύρωσαν το ταξίδι

Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία από τις ΗΠΑ περί ακύρωσης της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν. Ούτως ή άλλως ο αμερικανικός λαός θέλει να γίνει αυτή η επίσκεψη. Δεν τίθεται λόγος για ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Αυτοί κάνουν κανονικά προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, επισκέφθηκε την Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπας για να προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη συνάντηση, ο οποίος έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον πρόεδρο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιουλίου, ο Τζον Μπας ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Κατά την γνώμη μου είναι ένας πρέσβης, για τον οποίο υπάρχουν ερωτηματικά. Ωστόσο, οι συναντήσεις του για την επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ ήταν θετικές.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις 9 Μαΐου

Η αμερικανική πλευρά προετοιμάζεται για το ταξίδι του Ερντογάν. Έτσι και αλλιώς, ακόμα και στην είδηση αναφερόταν ότι ο Ερντογάν ήταν αυτός που ακύρωσε το ταξίδι και όχι οι ΗΠΑ.

Εγώ διερεύνησα και το τουρκικό μέτωπο μέσα από τις πηγές μου. Δεν έχει σταλεί καμία απολύτως εντολή στους αρμόδιους φορείς από τον πρόεδρο Ερντογάν για την ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ.

Αν ο Ερντογάν είχε ακυρώσει το ταξίδι, θα έπρεπε πρώτα να ενημερωθεί η Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της προεδρίας και το υπουργείο Εξωτερικών. Εάν ο Ερντογάν δώσει εντολή ακύρωσης, το προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσουν τους συνομιλητές τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία εντολή προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει εντολή από τον Ερντογάν

Ανακεφαλαιώνοντας, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση περί ακύρωσης ταξιδιού από πλευράς ΗΠΑ, ούτε και υπήρξε κάποια εντολή του προέδρου Ερντογάν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προς το παρόν, οι εργασίες διεξάγονται κανονικά, όπως δηλαδή θα γινόταν αν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.
Αυτή είναι η ενημέρωση που έλαβα μέσα σε ένα 24ωρο. Εάν βέβαια υπάρξει κάποια περαιτέρω εξέλιξη αύριο, θα την κοινοποιήσω κι αυτή.

Αλλά αυτό που μπορώ να πω με σαφήνεια είναι το εξής. Οι προετοιμασίες τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ γίνονται με τέτοιο τρόπο, όπως θα γινόταν αν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το ταξίδι».

Το Ισραήλ σαμποτάρει την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Έπειτα, ο Σελβί φαίνεται να επιχειρεί -αντί της κυβέρνησης- να πείσει ο ίδιος με την πένα του τις ΗΠΑ πως η ακύρωση της επίσκεψης του Ερντογάν δεν θα ήταν... ενδεδειγμένη. Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία εκδήλωσε ην πολιτική της αξιοπιστία με την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, συστήνει να μην επιτραπεί η επιρροή του ισραηλινού λόμπι που πιέζει για την ακύρωση της επίσκεψης λόγω της φωτογραφίας μεταξύ Ερντογάν και Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, υπαινίσσεται πως πίσω από την αναφορά του ODA TV ενδεχομένως βρίσκεται το Ισραήλ, που επιδιώκει να σαμποτάρει την επίσκεψη.

«Εγώ κατατάσσομαι σε εκείνους που πιστεύουν ότι αυτή η επίσκεψη θα ήταν επωφελής. Με την υποστήριξή μας ως προς την πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το κλίμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ άλλαξε. Δημιουργήθηκε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα. Απομένουν επτά μήνες μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν, αλλά οι δύο ηγέτες θα έχουν την πρώτη τους κατ' ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τόσο για την Τουρκία όσο και για τις ΗΠΑ. Διότι υπάρχουν σημαντικοί φάκελοι που πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας σε διμερές επίπεδο.

Ευνοϊκή συγκυρία

Μετά την απόφαση για τη Σουηδία, το κλίμα των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία άλλαξε και μετατράπηκε σε θετικό. Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Άνοιξε ο δρόμος για την επανεξέταση της απόφασης σχετικά με το πρόγραμμα F-35. Τουλάχιστον θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τη διαδικασία για την επιστροφή των χρημάτων που πληρώσαμε.

Επιπλέον, υπάρχουν θέματα όπως η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ και τη Συρία και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Υπάρχουν επίσης σημεία για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε, όπως ο αγώνας κατά του PKK και η παρουσία του PKK στη Συρία, το οποίο εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ.

Υπάρχει όφελος από μία συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Μπάιντεν, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα και να καθιερωθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Για εμάς η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν είναι μυστικό.

Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει ένα αρνητικό ζήτημα, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 10 ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ήταν επωφελές να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Και σκεφτείτε επίσης και τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε για την οικονομία μας.

Το Ισραηλινό λόμπι προσπαθεί να την αποτρέψει

Όσον αφορά τη δική μου εντύπωση...

  • Ύστερα από τη συνάντηση μεταξύ Ισμαήλ Χανίγια και Ερντογάν, μια ομάδα από την πλευρά των ΗΠΑ θέλει να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν. Θεωρούν ότι μια φωτογραφία Ερντογάν-Μπάιντεν μετά τη φωτογραφία Ερντογάν-Χανίγια θα είναι εις βάρος τους στις εκλογές.
  • Μετά τη συνάντηση με τον Χανίγια, το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν. Και αυτό θέλουν να το κάνουν μέσω της Τουρκίας. Με μια είδηση ότι η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη στις ΗΠΑ, προσπαθούν να δείξουν προς τα δεξιά και να χτυπήσουν από τα αριστερά.

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για την 9η Μαΐου

  • Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν τις εργασίες για την επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου. Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για τις 9 Μαΐου. Πραγματοποιούνται συσκέψεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και της πρεσβείας των ΗΠΑ για θέματα όπως το ποιοι θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, για πόσο χρονικό διάστημα θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες μόνοι τους, που θα σταθεί ο Τύπος...
  • Ως ημερομηνία της διεξαγωγής της συνάντησης έχει οριστεί η 9η Μαΐου, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κοινοποίηση από τις ΗΠΑ σχετικά με τις ζώνες ώρας μεταξύ των οποίων θα διεξαχθεί η συνάντηση και τη διάρκεια που προβλέπεται να διαρκέσει η συνάντηση. Η ημερομηνία είναι σαφής, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το χρονικό διάστημα.

Προσπάθειες να μη γίνει η επίσκεψη

  • Είναι προφανές ότι υπάρχουν ομάδες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που επιχειρούν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των συναντήσεων. Και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχω λάβει κάποια πληροφορία ότι η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη. Οι αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησα είπαν ότι εργάζονται κανονικά όπως θα έκαναν αν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Είπαν ότι δεν είχαν λάβει κάποια εντολή περί ακύρωσης της επίσκεψης.

Βλέπω ότι υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, αλλά μπορώ να πω το εξής με σαφήνεια. Δεν έχουν δοθεί οδηγίες από τον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης. Ο Λευκός Οίκος από την άλλη πλευρά προετοιμάζεται για την επίσκεψη Ερντογάν στις 9 Μαΐου.

Θα έπρεπε να αναβληθεί η επίσκεψη στις ΗΠΑ;

Ως δημοσιογράφος, είναι καθήκον μου να παρακολουθώ αυτή τη διαδικασία και να μεταφέρω τις σωστές πληροφορίες στο κοινό.

Θα ήταν πιο επωφελής για την Τουρκία η ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ ή να συναντηθεί ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο;

Δύσκολα θα μπορούσαμε να ξανά βρούμε αυτή τη συγκυρία. Εύχομαι να μην αναβληθεί η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ. και να συναντηθεί ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Μπάιντεν και να συζητήσουν τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου