Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Καλώς ήλθατε στη: ‘Distributed Lethality’


Καλώς ήλθατε στη: ‘Distributed Lethality’

Το σύγχρονο αυτό PT θα ήταν μια προσιτή πλατφόρμα και νέα και ικανά επιθετικά όπλα θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν για τη διανομή της κατανεμημένης φονικότητας-αποτελεσματικότητας σε περισσότερα επανδρωμένα σκάφη.

 Ένα σκάφος γρήγορης επίθεσης (FAC) είναι ένα μικρό, γρήγορο, ευέλικτο, επιθετικό, συχνά προσιτό πολεμικό πλοίο, οπλισμένο με αντιπλοϊκούς πυραύλους, πυροβόλα όπλα και/ή τορπίλες. Τα FAC λειτουργούν συνήθως σε κοντινή απόσταση από τη στεριά, καθώς δεν διαθέτουν τόσο τις αντιεπιφανειακές (θαλάσσιες) όσο και τις αντιαεροπορικές αμυντικές δυνατότητες για να επιβιώσουν σε ανοικτά (γαλάζια) νερά. Το μέγεθος του σκάφους περιορίζει τα καύσιμα, τις αποθήκες και τις προμήθειες νερού (αυτονομία). Είναι συνήθως μεταξύ 50–800 τόνων και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 25–50 κόμβων.

Το κύριο πλεονέκτημα του FAC  είναι η προσιτή τιμή του σε σχέση με την φονικότητα-απορελεσματικότητά του. Πολλά FAC μπορούν να αναπτυχθούν με χαμηλό κόστος, επιτρέποντας σε ένα ναυτικό που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι ενός μεγαλύτερου αντιπάλου.

Ένα μικρό FAC που φέρει πυραύλους μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά από μεγάλη απόσταση σε πολύ μεγαλύτερα πλοία. Τα FAC αποτελούν στην ουσία μια ασύμμετρη θαλάσσια απειλή αν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Τα κυριότερα μειονεκτήματά τους είναι οι κακές θαλάσσιες αποδώσεις σε άσχημες καιρικές-θαλάσσιες συνθήκες, η περιορισμένη διαρρύθμιση και η κακή άμυνα έναντι των εναέριων απειλών.

Fast Attack Craft 1

Τα FAC έχουν ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα σε ρηχά νερά και πολύπλοκα παράλια. Η επιτυχία τους εξαρτάται από την απόκτηση και τη διατήρηση της πρωτοβουλίας μέσω του αιφνιδιασμού και της ταχύτητας ελιγμών. Εάν αυτό χαθεί, μπορούν να καταστραφούν.

1.       Η ανίχνευση από ραντάρ,

2.       η αερομεταφερόμενη επιτήρηση,

3.       η αεροπορική επίθεση συμπεριλαμβανομένων ένοπλων ελικοπτέρων και UAV

είναι οι πιο σοβαρές απειλές τους.

Η λειτουργία χωρίς αντιαεροπορική προστασία μπορεί να είναι επικίνδυνη ή αδύνατη. Στην πραγματική μάχη, οι επιθέσεις ταχέων σκαφών ήταν επιτυχείς όταν η αντίπαλη αεροπορική δύναμη δεν ήταν διαθέσιμη ή εξουδετερώθηκε.

Όμως, κάθε πλοίο ή στολίσκος χωρίς επιτήρηση και πολυεπίπεδη άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πλοίων επιφανείας, αποβατικών, των οπλισμένων ελικοπτέρων και UAV, παραμένουν ανοιχτοί στόχοι για τα FAC, όταν χρησιμοποιούνται σε ευνοϊκές συνθήκες.

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος

Η ανάπτυξη του αντιπλοϊκού πυραύλου το 1950 ανανέωσε το ενδιαφέρον για το γρήγορο σκάφος (τορπιλοβόλο ή Patrol Torpedo Boat (PT)) που αντικατέστησε την τορπίλη με τον πύραυλο που θα μπορούσε να εκτοξευθεί από απόσταση 50 χιλιομέτρων και άνω προς έναν στόχο επιφανείας. Οι βελτιώσεις έχουν αυξήσει τις ταχύτητες πτήσης σε υπερηχητικές και είναι δυνατές εμβέλειες περίπου 1000 km, αν και οι περισσότερες είναι κάτω από 300 km.

Σήμερα, η ταχύτητα, το βεληνεκές των αντιπλοϊκών τους πυραύλων και ο σχεδιασμός και κατασκευή stealth είναι τα κλειδιά για την ικανότητα επιτυχίας του FAC. Η αποφυγή ανίχνευσης ή τουλάχιστον η μείωση του χρόνου ανίχνευσης είναι κρίσιμης σημασίας. Τα σκάφη επιδιώκουν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους πριν εντοπιστούν. Ο στόχος της δύναμης που δέχεται επίθεση είναι να εντοπίσει και να καταστρέψει τα σκάφη πριν πυροβολήσουν. Αυτό αποτελεί δουλειά της επιφανειακής ή αερομεταφερόμενης επιτήρησης (ελικόπτερα, αεροσκάφη ή UAV), λαμβάνοντας υπόψη το βεληνεκές και την ιδιαιτερότητα των αντιπλοϊκών τους πυραύλων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξανόμενη έμφαση στο σχεδιασμό stealth στα πιο πρόσφατα σχέδια FAC.

Διδάγματα μέχρι τώρα

Παλαιότερες πολεμικές ενέργειες από πυραυλικά σκάφη μας έχουν μάθει πολλά διδάγματα. Τα σπουδαιότερα είναι δύο:

1.       Πρώτον, τα αντίμετρα όπως τα ECM, τα chaffs και τα decoys (δολώματα) μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μιας πυραυλικής επίθεσης. Αυτό ισχύει και για τα ίδια τα πυραυλικά σκάφη.

2.       Δεύτερον, μια αποτελεσματική ικανότητα αεράμυνας επί του σκάφους μπορεί τουλάχιστον να περιπλέξει-δυσκολέψει την αεροπορική επίθεση εναντίον των σκαφών αυτών.

Corvette

Οι παραπάνω απαιτήσεις, καθώς και η επιθυμία να βελτιωθεί η εμβέλεια πλεύσης και η αντοχή που απαιτούνται για τις αποστολές σε μπλε νερό (ανοιχτές θάλασσες), έχουν αυξήσει τα μεγέθη των πυραυλοφόρων σκαφών. Η κορβέτα (Corvette) προτιμάται όλο και περισσότερο για αυτά τα νέα σχέδια. Τα σκάφη μεγέθους κορβέτας 500 έως 1000 τόνων επιτρέπουν τον εξοπλισμό για πιο ποικίλες μάχες, όπλα και αμυντικές σουίτες. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση αντιτιθέμενων ταχύπλοων σκαφών, η ευελιξία του σκάφους ενισχύεται και περιλαμβάνει, κατάλληλο εξοπλισμό με πυραύλους κατά πλοίων, πυροβόλο όπλο ταχείας βολής, συστήματα επιτήρησης και στόχευσης και πιθανώς βάση προσνείωσης και εξυπηρέτησης ελικοπτέρου αλλά και ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Fast Attack Craft 2

Καλύπτουν μικρά σκάφη που κυμαίνονται από σχέδια σκαφών αναψυχής ή αγωνιστικών σκαφών οπλισμένα με μικρά όπλα και φορητούς πυραύλους μέχρι σκάφη υψηλής ταχύτητας που κατασκευάζονται ειδικά. Χρησιμοποιούνται σε κοντινά νερά και όπου η κάλυψη και η απόκρυψη μπορεί να παρασχεθεί από την παράκτια τοπογραφία. Οι τακτικές εξόδου και απόσυρσης που χρησιμοποιούν μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Σε πιο περιορισμένα ύδατα που διοχετεύουν τη διέλευση των πλοίων, όπως τα Στενά του Κόλπου του Ορμούζ και η Μάλακα ή ενάντια σε απροσδόκητα ή απροετοίμαστα πλοία, μπορεί να είναι καθοριστικά. Όπως τα συναντάμε συχνότερα μέχρι σήμερα, δεν είναι ικανά να βυθίσουν ένα μεγάλο πλοίο, αλλά να του προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και να το βγάλουν εκτός μάχης.

Το ταχύπλοο πυραυλικό σκάφος παραμένει δημοφιλές με τα ναυτικά που έχουν πιο περιορισμένα νερά και μεγάλες ακτές να υπερασπιστούν.

Τα ιρανικά ταχύπλοα

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν αγκαλιάσει το σκάφος γρήγορης επίθεσης ως μέσο για να αμφισβητήσουν τον έλεγχο των τοπικών υδάτων στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, σκάφη όπως αυτό το μικρό σκάφος με ένα εμπρός πολυβόλο 12,7 mm είναι αξιόπιστα μόνο έναντι άοπλων ή απροετοίμαστων αντιπάλων.

Η ‘αντίστροφη μηχανολογία’ (reverse engineering) του Ice Marine Bladerunner τους βοήθησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του εγχώριας παραγωγής ταχείας επίθεσης Seraj-1.

 Ένα άλλο, το ταχύπλοο επίθεσης Torgah, βασίζεται στο σουηδικό «Boghammar». Έκτοτε επεκτάθηκαν για να συμπεριλάβουν πρόσθετα σκάφη, όλα τοπικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα, με στόχο την τοποθέτηση ισχυρότερων όπλων από τα όπλα χωρίς ανάκρουση μέχρι και τα βαριά πολυβόλα. Το σκάφος γρήγορης επίθεσης Zolfaghar περιλαμβάνει διπλούς σωλήνες για πυραύλους κρουζ Nasr-1 και τελική ταχύτητα 70 κόμβων (130 χλμ/ώρα).

Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν προσαρμόσει και άλλους πυραύλους κατά πλοίων στα FAC τους, καθώς και την Shkval E μια πολύ γρήγορη  τορπίλη υπερσπηλαίωσης 200 kt με βεληνεκές 7500 μέτρων. Αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την απειλή και τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Για άλλα Πολεμικά Ναυτικά, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού των ΗΠΑ, τα ταχύπλοα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για περιπολίες κοντά στην ακτή και ειδικές επιχειρήσεις σε παράκτια και ποτάμια υποστήριξη.

Mark VI PB

Το Mark VI PB, που κατασκευάστηκε από την Safe Boats, είναι σε υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ από το 2015. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για βέλτιστη απόδοση, οικονομία καυσίμου και ισχύ πυρός, καθώς και μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας. Οι διπλοί κινητήρες ντίζελ και οι υδροπροωθητές (water jet) παρέχουν ταχύτητες άνω των 30 κόμβων σε πλήρες φορτίο και εμβέλεια 600+nm. Διαθέτει στοιχειώδη καταλύματα διαβίωσης, μαγειρείο και εγκαταστάσεις για εκτεταμένες αποστολές. Έχει πλήρωμα δέκα ατόμων και μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ επιβάτες. Ο κύριος οπλισμός του είναι δύο πυροβόλα Mk 38 Mod 2 RWS 25 χλστ. Μπορεί επίσης να τοποθετήσει το οπλικό σύστημα πυροβόλων όπλων διαμετρήματος MK50 .50 (GWS) και στα σχέδια είναι να προσθέσουν το BGM-176B Griffin της Raytheon έναν ελαφρύ, κατευθυνόμενο πύραυλο, ακριβείας, επιφανείας.

Super Dvora MK III

Η Ramta, ένα τμήμα της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (IAI), παρείχε τα σκάφη πολλαπλών αποστολών Super Dvora MK III περιπολίας και επίθεσης στο Ισραήλ και σε άλλους. Το σκάφος μήκους 27,4 μέτρων έχει διπλούς υδροπροωθητές (water jet) για ταχύτητες 40+ κόμβων. Τοποθετεί ένα σταθεροποιημένο πυροβόλο Rafael Typhoon 25 χιλιοστών, καθώς και προαιρετικούς πυραύλους, όπως το Hellfire εμβέλειας 8 χιλιομέτρων, με ημιενεργό ραντάρ κυμάτων χιλιοστών που προσεγγίζει το λέιζερ.

Specialized Marine Craft (SMC)

Η Σιγκαπούρη, μέσω της ST Marine, ανέπτυξε και κατασκεύασε το Specialized Marine Craft (SMC) μήκους 25 μέτρων (82 πόδια) 45 τόνων, το οποίο έχει έξαλα μόνο δύο μέτρα πάνω από το νερό. Οι δίδυμοι κινητήρες MTU 2500 ίππων με υδροπροωθητές (water jet) Hamilton και σε συνδυασμό με μια πιο επίπεδη μορφή γάστρας επιτρέπουν σφιχτή στροφή και ταχύτητες άνω των 30 κόμβων (56 χλμ./ώρα). Ένα σταθεροποιημένο πολυβόλο 12,7 mm είναι τοποθετημένο μπροστά. Τα τελευταία από τα οκτώ SMC παραδόθηκαν το 2017.

Μη επανδρωμένα ταχύπλοα

Οι πρόοδοι στον τηλεχειρισμό και τον αυτόνομο έλεγχο επέτρεψαν την επιτυχή επίδειξη μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας ταχείας κυκλοφορίας . Η Maritime Tactical Systems (MARTAC) έχει σχεδιάσει και δοκιμάσει επιτυχώς το MANTAS -High-Speed-Overhead, ένα χαμηλού προφίλ, διπλού κύτους, Tactical Autonomous Unmanned Surface Vessel (USV) σε διάφορα μεγέθη. Το Mantas εμφανίζεται από τη MARTAC να είναι τόσο γρήγορο όσο και χαμηλής υπογραφής ιδανικό για διακριτή επιτήρηση. Παρόλο που αυτά τα σκάφη USV προσφέρουν «ταχύτητα έκρηξης» έως και 50 κόμβους, είναι η εξαιρετική ευελιξία, η σταθερότητα και η ικανότητα ωφέλιμου φορτίου που τα ξεχωρίζουν από τα σκάφη παρόμοιου μεγέθους.

Από τα ΜΜΕ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) μαθαίνουμε (Οκτώβριος 2016) ότι έχει επίσης επιδείξει ένα «έξυπνο μη επανδρωμένο ταχύπλοο πλοίο» το SeaFly-01. Το σκάφος των 10,25 μέτρων έχει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων.

Η μη επανδρωμένη τεχνολογία εξυπηρετεί έναν σκοπό (τα μη επανδρωμένα εναέρια drones έχουν απομακρύνει το στρατιωτικό προσωπικό και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη Μέση Ανατολή με σχετικά μικρό κόστος) αλλά θα παρουσιάσει επίσης νέα ζητήματα. Η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και πολλοί άλλοι, διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοπολέμου, ιδιαίτερα παρεμβολών. Οι αναφορές για εμπλοκή αεροσκαφών και άλλων πλατφορμών έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα. Το Ιράν κατάφερε να καταρρίψει ένα αμερικανικό RQ-170 με μια κυβερνοεπίθεση το 2011 και να αντιγράψει με ‘αντίστροφη μηχανολογία’. Χωρίς πλήρωμα για τον εντοπισμό ενός περιβάλλοντος εμπλοκής, τα μη επανδρωμένα σκάφη μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αυτόν και σε άλλους τύπους ηλεκτρονικού πολέμου. Και όταν ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας υποστεί ζημιά, δεν θα υπάρχουν ναυτικοί για να σχηματίσουν ένα άγημα ελέγχου βλαβών.

Φρεγάτες και κορβέτες

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας (LRASM) και οι πύραυλοι τύπου SM-6, θα επεκτείνουν την επιθετική εμβέλεια των σκαφών επιφανείας. Αλλά αυτά τα πιο σύνθετα όπλα απαιτούν από τα πλοία να διαθέτουν VLS, γεγονός που αυξάνει μόνο τη ζήτηση για φρεγάτες και κορβέτες κατευθυνόμενων πυραύλων. Τα πλοία αυτά θα αυξήσουν τη συνολική ναυτική ισχύ, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία και θα είναι συγκριτικά πολύ ακριβά (τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για φρεγάτες και 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ για κορβέτες) για πρόσκτηση. Εξυπακούεται ότι θα είναι ακριβά και στα λειτουργικά τους κόστη.

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί για το Υπουργείο Άμυνας και τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ενίσχυση του ΠΝ μας δημιουργούν επιπλοκές για τα υπάρχοντα φιλόδοξα σχέδια για  νέες κορβέτες, ΤΠΚ, 4η FDI κλπ. Οι πλατφόρμες αυτές αποτελούν λύση αλλά είναι ακριβές και θα χρειαστεί χρόνος για να κατασκευαστούν.

Distributed Lethality

Η ιδέα της κατανεμημένης φονικότητας-αποτελεσματικότητας (Distributed Lethality) παρέχει τη δυνατότητα να εφαρμόζονται όλα τα στοιχεία της ναυτικής ισχύος

1.           για αποτροπή,

2.           να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, επιθετικότητα ή σύγκρουση,

3.           να χτίζουν ετοιμότητα

4.           να προβάλουν ισχύ και δύναμη για την άρνηση ή την καταπολέμηση της επιθετικότητας σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων και

5.           να παρέχουν μια ισχυρή ικανότητα να χτυπούν στόχους με αιφνιδιασμό από τη θάλασσα.

Η υιοθέτηση της ιδέας κατανεμημένης φονικότητας και κατ’ επέκταση κατανεμημένων θαλάσσιων επιχειρήσεων, προϋποθέτει οι πλατφόρμες να είναι :

1.           δυσεύρετες,

2.           δύσκολες να τεθούν εκτός και

3.           θανατηφόρες-αποτελεσματικές

Το παλαιό τορπιλοβόλο (PT) στη σύγχρονη μορφή του

Το Πολεμικό μας Ναυτικό μπορεί να κοιτάξει στο παρελθόν για να αναπτύξει τον στόλο του μέλλοντος ‘και’ με τη μορφή του παλαιού τορπιλοβόλου (PT) στη σύγχρονη μορφή του, εξοπλισμένο παρόμοια με τα μικρά πυραυλικά σκάφη που χρησιμοποιούν άλλα έθνη, αλλά με σύγχρονα όπλα και τεχνολογία. Θα ήταν ένας γρήγορος και οικονομικός τρόπος για αύξηση της δύναμης και φονικότητας-αποτελεσματικότητας του στόλου μας.

 Ένα σύγχρονο σκάφος PT, θα επέτρεπε στο ΠΝ μας να αντιμετωπίσει μια ποικιλία προκλήσεων και απειλών επεκτείνοντας το μέγεθος του στόλου με μια προσιτή και θανατηφόρα πλατφόρμα (ή με δύο ή περισσότερες παρόμοιες πλατφόρμες διαφορετικής διαμόρφωσης).

Σύγχρονα PT Boats

Η δημιουργία σύγχρονων PT θα ήταν μια καλή ενδιάμεση επιλογή για τη γρήγορη βελτίωση των κατανεμημένων λειτουργιών. Σκάφη όπως τα κινεζικά πυραυλικά σκάφη τύπου 22 θα ήταν φθηνές πλατφόρμες για τη διανομή της φονικότητας με λιγότερο λειτουργικό κίνδυνο από τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος του κινεζικού πυραυλικού σκάφους τύπου 22 ανέρχονται στο μέγιστο περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια . Μια ελληνική έκδοση θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από την TYPE 22 αλλά αρκετά μικρή ώστε να κάνει τη στόχευσή τους δύσκολη, με ισχυρότερη γάστρα για να κάνει το σκάφος πιο ικανό σε επιχειρήσεις και για ανοιχτές θάλασσες.

Αξιοσημείωτα

·       Ο εξοπλισμός των σκαφών αυτών με εκτοξευτές τορπιλών Mk 32, και αντιπλοϊκούς πυραύλους  θα δημιουργήσει επιθετικά και ισχυρά σκάφη για περίπου το 10 έως 20 τοις εκατό του κόστους μιας φρεγάτας ή μιας κορβέτας αντίστοιχα.

·       Ένα απλό οπλικό σύστημα θα έκανε το PT ακόμα πιο ευέλικτο και θα επέτρεπε σε ομάδες επιφανειακής δράσης να καταπολεμήσουν και επιθέσεις σμήνους από μικρά σκάφη.

·       Το μικρό τους μέγεθος και η συγκριτική τους απλότητα θα πρέπει επίσης να τους επιτρέψουν να προωθούνται πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα (απόκρυψη) από ό,τι τα μεγάλα επιφανειακά μαχητικά.

·       Τα σκάφη θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα ραντάρ απαραίτητα για την πλοήγηση, αλλά να βασίζονται σε εισαγωγές-υποδείξεις δεδομένων από αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV άλλες πλατφόρμες και από την ξηρά (νησιά) για στόχευση.

·       Αλλά και αντίστροφα, τα σκάφη να εκτελούν μόνο την εκτόξευση των αντιπλοϊκών πυραύλων και η καθοδήγησή τους να αναλαμβάνεται από αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV άλλες πλατφόρμες και από την ξηρά.

·       Αυτό θα επιτρέψει την γρήγορη ανάπτυξή τους, θα περιορίσει το κόστος και την ηλεκτρονική τους υπογραφή.

·       Οι φρεγάτες και οι κορβέτες δεν είναι αχρείαστες. Τα PT μπορούν να αναλάβουν κάποια επιθετική πρωτοβουλία κατά των επιτιθέμενων πλοίων, μειώνοντας έτσι το φορτίο εμπλοκής πολέμου επιφανείας για τις φρεγάτες και κορβέτες. Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να επικεντρωθούν στην αντιαεροπορική, αντιπυραυλική και ανθυποβρυχιακή προστασία.

·       Τα PT θα υπάγονται (όπως και όλα τα πλοία κρούσεως) στον διοικητή θαλάσσιας μάχης θεάτρου επιχειρήσεων για διοίκηση και έλεγχο. Με καθοδήγηση από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ιπτάμενα ραντάρ, ελικόπτερα, UAV, από παρατηρητήρια νησιών, ακόμα και F-35, τα PT θα μπορούσαν να επεκτείνουν την εμβέλεια μιας επιφανειακής δράσης, μιας αντιαποβατικής ενέργειας, ενός εκστρατευτικού πλήγματος σε εχθρικές ακτές και υποδομές και πολλά άλλα.

·       Θα μπορούσαν να παίζουν τον ρόλο κινητής πλατφόρμας εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων που θα είναι διαθέσιμη στη χρήση του διοικητή θεάτρου επιχειρήσεων σαν προέκταση των δυνατοτήτων των πιο μεγάλων του πλοίων.

·       Η σχετική ευκολία παραγωγής και το χαμηλό κόστος των PT θα πρέπει να επιτρέπουν την παραγωγή των πλατφορμών αυτών σε μεγάλους αριθμούς.

·       Αρκετές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μαζί με οποιαδήποτε ομάδα μεγαλύτερων πλοίων, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη πυρός και το μέγεθός της, απαιτώντας έτσι από τον εχθρό να στοχεύσει περισσότερα πλοία.

·       Το ολιγομελές πλήρωμα του PT θα μπορούσε επίσης να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί σε προσπάθειες εμπλοκής πιο εύκολα από ένα μη επανδρωμένο όχημα.

·       Τα PT εξοπλισμένα με περιορισμένα συστήματα μάχης και με τοποθετημένους στο κατάστρωμα εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων  και Mk 32 θα είναι ταχύτερα στην παραγωγή και θα επισκευάζονται-συντηρούνται  ευκολότερα και γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα πλοία.

·       Αμυντικά, τα σκάφη θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με όπλα όπως το SeaRAM ή το Phalanx Close-In Weapon System (CIWS). Η προσθήκη αυτών των συστημάτων θα αύξανε κάπως το κόστος και την πολυπλοκότητα, αλλά και την επιβίωση. Τα Mk 32, NSM, EXOCET, CIWS και SeaRAM (ή παρόμοια) θα ήταν πιο εύκολο να ενσωματωθούν σε ένα PT με ένα απλό σύστημα μάχης.

·       Ο χειρισμός των PT θα πρέπει να είναι αρκετά παρόμοιος με τις υπάρχουσες μεγαλύτερες πλατφόρμες, ώστε οι χαμηλόβαθμοι υπαξιωματικοί και οι αξιωματικοί να μπορούν να εφαρμόσουν τις εμπειρίες τους στα μεγαλύτερα πλοία στα οποία θα υπηρετούν στο μέλλον.

·       Τέλος, ένας στόλος PT θα παρείχε πολλά πλεονεκτήματα διοίκησης και διασποράς δυνάμεων. Η Κίνα διαθέτει 82 πυραυλικά σκάφη τύπου 22. Δηλαδή διαθέτει 82 ακόμα επανδρωμένα πλοία με προηγμένη επιθετική ικανότητα.

Συμπερασματικά

Οι κατανεμημένες θαλάσσιες επιχειρήσεις απαιτούν από το Πολεμικό μας Ναυτικό να σκεφτεί και λίγο διαφορετικά.

Οι φρεγάτες Belharra FDI και οι κορβέτες  Gowind ή FCX 30 ή άλλες (EPC)  θα είναι εξαιρετικές προσθήκες, αλλά θα επιβάλλουν ζητήματα χρόνου και κόστους συντήρησης- διατήρησης-λειτουργίας και παραγωγής-κατασκευής αντίστοιχα, που δύσκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες.

Τα μεγάλα αυτά πλοία θα είναι εξοπλισμένα με αντιπλοϊκούς πυραύλους, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε αυτά για τη διανομή κατανεμημένης φονικότητας-αποτελεσματικότητας στη μάχη.

Υπό το φως αυτών των εκτιμήσεων, το ΠΝ μας, εκτιμάται ότι  θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σκάφος PT για να αυξήσει το μέγεθος του στόλου μας γρήγορα, οικονομικά και δυναμικά, εκμεταλλευόμενο την μοναδική γεωγραφία των θαλασσών και των δαιδαλωδών ακτών και πολυάριθμων νησιών μας για τις επιχειρησιακές του σχεδιάσεις. Το σύγχρονο αυτό PT θα ήταν μια προσιτή πλατφόρμα και νέα και ικανά επιθετικά όπλα θα μπορούσαν εύκολα να ενσωματωθούν για τη διανομή της κατανεμημένης φονικότητας-αποτελεσματικότητας σε περισσότερα επανδρωμένα σκάφη.

ΥΓ1: Το παρόν κείμενο είναι βασισμένο και σε εργασίες και άρθρα τρίτων από ανοιχτές πηγές.

ΥΓ2: Καλώς ήλθατε στη: ‘Distributed Lethality’. Το παρόν κείμενο παρατίθεται ως έναυσμα σκέψης και περισυλλογής.

ΥΓ3: Τουλάχιστον, η σκέψη και η περισυλλογή δεν κοστίζει και μπορεί να γίνει…ατομικά και σε …..εθελοντική βάση.

ΥΓ4: Όχι, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ…..αργόσχολοι.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου