Σε ειδική εκδήλωση στο κατάστρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ, στο Φάληρο, υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια των τριών συν μία φρεγατών Belharra, μεταξύ της χώρας μας και της Naval Group, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και από την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί,
πίσης, υπογράφηκε και η προμήθεια των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.
Συγκεκριμένα ?σήμερα 24/3, η Ελλάδα και η NavalGroup υπέγραψαν τις συμβάσεις προμήθειας και εν υπηρεσία υποστήριξης για τρεις, συν μία προαιρετικά, φρεγάτες άμυνας και παρέμβασης. Οι δύο FDIHN θα παραδοθούν το 2025 και η τρίτη το 2026.
Τι προβλέπουν οι συμβάσεις
Στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, οι Ελληνικές Αρχές σύναψαν δύο συμβάσεις με τη Naval Group για την προμήθεια τριών, συν μία υπό προαίρεση, φρεγατών άμυνας και παρέμβασης (FDI HN) καθώς και για την εν υπηρεσία υποστήριξή τους. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν επιπροσθέτως την προμήθεια τορπιλών MU90 και αντιμέτρων CANTO.
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν σήμερα από τον Αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και τον Pierre Éric Pommellet, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Florence Parly.
O κ. Pommellet, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, δήλωσε σχετικά: «Όλοι εμείς, στη NavalGroup και στους εταίρους μας Dassault, MBDA &Thales, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Η Ελλάδα επέλεξε τη νεότερη γενιά φρεγατών που συγκεντρώνει τα βέλτιστα στοιχεία της γαλλικής ναυτικής τεχνογνωσίας και θα ισχυροποιήσουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα των φρεγατών αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων που περιλαμβάνει η συνεργασία μεταξύ NavalGroup και Πολεμικού Ναυτικού και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, των ναυτικών σωμάτων αλλά και των βιομηχανικών κλάδων αυτών, κατά τις προσεχείς δεκαετίες.»
Παναγιωτόπουλος: Ορόσημο στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας
Αναφερόμενος στην τελετή στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό πολεμικό πλοίο στην ιστορία της πατρίδας μας, με καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «συνιστά κορυφαίο συμβολισμό το γεγονός ότι, η τελετή υπογραφής» πραγματοποιείται στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι η απόκτηση των φρεγατών Belharra και των 6 επιπλέον μαχητικών Rafale «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας».
Δήλωσε δε, υπερήφανος, καθώς «ποτέ ξανά οι διαπραγματεύσεις για τόσο σύνθετα και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά».
«Με την απόκτηση των νέων φρεγατών και των νέων μαχητικών αεροσκαφών», επισήμανε, «η δύναμη πυρός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale και των Belharra, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (αισθητήρες ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λ.π.) σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, καθιστούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα σημαντικό παράγοντα αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής».
Για τη συμφωνία, ανέφερε ότι «αποτελεί, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο».
«Είναι καιρός», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, «η οικονομική ισχύς της ΕΕ να είναι αντίστοιχη με την αμυντική της ικανότητα, ώστε από παθητικός παρατηρητής, να καταστεί ενεργός πρωταγωνιστής των γεωπολιτικών εξελίξεων».
Για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, τόνισε ότι «έχουν στόχο να θωρακίσουν την άμυνα των δύο χωρών έναντι αναθεωρητικών ενεργειών, όπως είναι οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και να διασφαλίσουν την ανθρώπινη ζωή και την ευημερία, από απειλές που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας».
Συνέχισε δε, λέγοντας, ότι οι ελληνογαλλικές σχέσες «εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».
«Είναι», είπε, «ιδιαίτερη τιμή και χαρά και έχει ιδιαίτερη σημασία, το γεγονός ότι στον αυριανό λαμπρό εορτασμό της Εθνικής Επετείου θα συμμετάσχει η υπουργός 'Αμυνας της Γαλλίας, κα Φλοράνς Παρλί».
«Είναι κοινή θέληση και απόφαση των κυβερνήσεών μας να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θεμέλιο τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας» κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Φλορανς Παρλί: Η Ελλάδα ολοκληρώνει και ενδυναμώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, τόνισε ότι η Ελλάδα με την απόκτηση των φρεγατών «ολοκληρώνει και ενδυναμώνει» τις επιχειρησιακές δυνατότητές της. «Θα έχει», είπε, «καράβια με συστήματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, ικανά να προστατεύσουν τα εθνικά της συμφέροντα».
Για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας, ανέφερε ότι «σηματοδοτεί την κοινή μας θέληση να είμαστε αλληλέγγυοι σε απειλές» εναντίον «των κρατών και των συμφερόντων μας».
«Σηματοδοτεί», συνέχισε, «τη θέληση για συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών μακροπρόθεσμα».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλο ατού» τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας «για να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή Άμυνα του αύριο».
Mείζον πρόγραμμα για την ελληνική βιομηχανία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Naval Group, η FDI HN θα αναπτύξει γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θα παραδοθούν εντός εξαιρετικά σύντομου χρονοδιαγράμματος, αρχής γενομένης το 2025 που θα παραδοθούν οι δύο πρώτες μονάδες και εν συνεχεία το 2026, που θα παραδοθεί η τρίτη.
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Xάρις σε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (Σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας) προσφέρονται πλείστες ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφορικά με τον βιομηχανικό κλάδο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δεξιότητες στη χώρα.
Ομάδες της Naval Group εργάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να εδραιώσουν συνεργασίες με εγχώριους βιομηχανικούς παίκτες με στόχο να υπογραφούν οι πρώτες σχετικές συμβάσεις κατά τους προσεχείς μήνες.
Περιλαμβάνοντας ένα ικανό κομμάτι που άπτεται της Έρευνας & Ανάπτυξης, το σχέδιο συνεργασίας είναι βιώσιμο και εξυπηρετεί τον στόχο για την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής, τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης μέσω της ελληνογαλλικής συνεργασίας.
Ισχυρή, καινοτόμα και ασφαλής από κυβερνοεπιθέσεις φρεγάτα
Η FDI HN έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και την προβολή ειδικών δυνάμεων. Διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά με τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Seafire της Thales, που είναι το πρώτο αμιγώς ψηφιακό πολυλειτουργικό ραντάρ με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.
Επίσης, είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, είναι εξοπλισμένη με δύο data-center που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου».
Τεχνικές προδιαγραφές FDI
- Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
- Μήκος: περίπου 122 μ.
- Πλάτος: 18 μ.
- Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
- Αεροπορικές εγκαταστάσεις: ελικόπτερο 10 τόνων, μη επανδρομένο όχημα VTOL
Τα κύρια όπλα που φέρει η FDI:
- Πύραυλοι Aster της MBDA
- Πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA
- Πυροβόλο 76 mm
- Τορπίλες MU 90 της Naval Group
- Αντίμετρα CANTO της Naval Group
- Πυραυλικό σύστημα RAM
To ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών «Sea Fire»
Η εταιρεία Thales θα προμηθεύσει το «Sea Fire», ένα πλήρως ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με τέσσερα πάνελ, το οποίο διασφαλίζει ταυτόχρονα την εναέρια επιτήρηση μεγάλου βεληνεκούς και επιφανείας, καθώς και ελέγχου πυρός των αντιαεροπορικών πυραύλων. Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή αυτού του επιτυχημένου ραντάρ, το οποίο προσφέρει αυξημένες επιδόσεις σε περιβάλλοντα υψηλής έντασης. Το σύστημα θα συμπληρώνεται από μια λύση αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού στόχου και ένα ραντάρ ελέγχου πυρός.
Οι φρεγάτες θα είναι επίσης εξοπλισμένες με μια πλήρη σουίτα σόναρ που θα αποτελείται από το σόναρ τρόπιδας Kingklip MK2, και το ρυμουλκούμενο σόναρ Captas-4 Compact, ένα ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και όλα τα ολοκληρωμένα και ψηφιακά συστήματα ασφαλών ναυτικών επικοινωνιών για τη διασφάλιση της συνδεσιμότητας και της διαλειτουργικότητα της φρεγάτας και του πληρώματός της.
Η σύμβαση αυτή δημιουργεί θέσεις εργασίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Thales, ιδίως σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η Thales θα ήθελε να ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές για την εμπιστοσύνη που έδειξαν επιλέγοντας τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα της για το ναυτικό. Η σύμβαση αυτή ενισχύει τους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας», Patrice Caine, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Thales.
Τη σύμβαση για την απόκτηση των φρεγατών και των αεροσκαφών υπέγραψε από ελληνικής πλευράς ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος. Από γαλλικής πλευράς, υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Naval, Πιερ Ερίκ Πομελέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ, ενώ τη σύμβαση για τα αεροσκάφη υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation 'Ερικ Τραπιέ και ο διευθύνων σύμβουλος της MBDA Ερίκ Μπερανζέ.
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, βουλευτές, εκπρόσωποι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας και ο εφοπλιστής υποναύαρχος ε.τ. και μέγας δωρητής του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Λασκαρίδης.
Μετά το τέλος της τελετής, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Φλ. Παρλί, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ.
ΠΗΓΗ https://www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου