Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Οι Δυτικοί ομιλούν για κυρώσεις -και δεν ντρέπονται- στην παρουσία του Ερντογάν ο οποίος τις παραβιάζει βοηθώντας τον Πούτιν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αύξησαν και την Πέμπτη την πίεση προς τη Ρωσία και τον πρόεδρο της, Βλαντιμίρ Πούτιν επιβάλλοντας νέες κυρώσεις. Είναι ένα ζήτημα εάν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αν και η αμερικανική πλευρά διαρρέει ότι η ρωσική οικονομία έχει ήδη “γονατίσει”.

Την ίδια στιγμή λένε ότι έλαβαν μέτρα για να αποφευχθεί η παραβίαση του εμπάργκο των Δυτικών εναντίον της Μόσχας. Και δεν ντρέπονται να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, όταν στη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήδη υλοποιεί το σχέδιο για να κερδοσκοπήσει από τις δυτικές κυρώσεις, βοηθώντας τη Ρωσία να σπάσει τις κυρώσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Η άρνηση των δυτικών, να αποδοκιμάσουν έστω την στάση της Τουρκίας, υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης να εξαναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο να υποχωρήσει και να τερματίσει εδώ και τώρα την εισβολή εναντίον της Ουκρανίας. Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν κλείσει το παράθυρο παραβίασης των κυρώσεων που άνοιξε η Τουρκία, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν οι όποιοι σχεδιασμοί εκπονήθηκαν από την Ουάσιγκτον, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σοβαροί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκφράζουν φόβους ότι θα έχουμε επανάληψη της υπόθεσης του Ιράν, όταν οι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις και η Τουρκία τις έσπαγε, κερδίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε βάρος των άλλων συμμάχων που σεβάστηκαν τα αμερικανικά μέτρα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, στο θέμα αυτό, δείχνει κατώτερη των περιστάσεων και δεν βοηθά τον αγώνα που δίνουν οι Ουκρανοί να αποκρούσουν τον Ρώσο εισβολέα.


Ελπίζω ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση του Ισραήλ, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα για την κατοχική Τουρκία.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη για τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Γιαέλ Λέμπερ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει τον ρόλο του Ισραήλ ως μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής επέβαλε σκληρές κυρώσεις σε ένα εκ των πλέον ισχυρών τραπεζιτών, σε μέλη της Δούμα, του ρωσικού κοινοβουλίου, σε φίλους του κ. Πούτιν και σε εταιρείες που έχουν σχέση με την άμυνα της Ρωσίας και την πολεμική βιομηχανία.


Υπάρχει και μία αναφορά σε όσους συναλλάσσονται σε χρυσό. Ήταν μία παράνομη μέθοδος που είχε επιλέξει η Τουρκία για να σπάει το εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει ακριβώς αυτό τον φόβο, χωρίς να αναφέρει την Τουρκία. Σημειώνει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στις συναλλαγές με χρυσό.

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ, όπως και οι Εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προσπάθησαν να δείξουν την εικόνα ενός ενωμένου μπλόκ εναντίον της Τουρκίας. Όμως η πραγματικότητα ανατρέπει την όμορφη εικόνα.

Η Ουγγαρία φλερτάρει ανοικτά με τη Ρωσία και η Τουρκία βοηθά πλέον ανοικτά τη Μόσχα να ξεπεράσει το μεγάλο εμπόδιο των κυρώσεων. Και από τη στιγμή που ουδείς διαμαρτύρεται γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι παραβάτες δεν τιμωρούνται δείχνοντας το κακό παράδειγμα για τους υπόλοιπους.


ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Το μείζον ερώτημα παραμένει και απασχολεί όλο τον κόσμο, καθώς στην Ουκρανία κυριαρχεί η βαρβαρότητα: Ερωτούν, λοιπόν, οι άνθρωποι με αγωνία αν θα αναγκαστούν οι Δυτικοί να εισέλθουν σε αυτόν τον αρρωστημένο πόλεμο, που προκάλεσε η άνανδρη εισβολή της Ρωσίας.

Όπως λέω και γράφω πάντα: Η εισβολή είναι εισβολή… Δεν υπάρχει καλή και κακή εισβολή… Υπάρχει ΜΟΝΟ κακή εισβολή.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε ενημερώσεις υπονόησαν ότι οι Δυτικοί θα απαντήσουν σκληρά αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά ή άλλα παρόμοια όπλα. Δεν διευκρινίζεται αν θα λάβουν μέρος στον πόλεμο για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Γενικά δεν διευκρινίζεται τι σημαίνει ότι θα απαντήσουν.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στο μείζον ερώτημα για τα χημικά ή βιολογικά όπλα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

Είπε συγκεκριμένα:

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε εάν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησής μας εξαρτάται από τη φύση της χρήσης», τόνισε.

Ο κ. Μπάιντεν αποφάσισε επίσης την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Θα αναπτυχθούν νατοϊκές μονάδες στη Σλοβακία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, και την Ουγγαρία.

Ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ακόμα ότι οι ηγέτες της Δυτικής Συμμαχίας θα αναπτύξουν σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και επιπρόσθετο πολεμικό υλικό πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Στον κ. Μπάιντεν υποβλήθηκε το ερώτημα αν πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει έδαφος στη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος: Και η απάντηση ήταν περίεργη: Είναι απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ίδιοι (οι Ουκρανοί), είπε. Δεν καταλαβαίνω… Προς τι όλες αυτές οι δηλώσεις για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Δεν μας τα λέει καλά ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εδώ και καιρό…

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου