Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Η Ελλάδα Είναι ο “Καλός Μαθητής” Αλλά η Τουρκία Είναι Αυτή που Αλωνίζει...

Της Μύρνας Νικολαΐδου

Ακόμη και αν η είδηση ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τα κατεχόμενα τελικά διαψεύσθηκε, είναι γεγονός ότι η Άγκυρα έχει καταφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Ήδη η Κωνσταντινούπολη έγινε η νέος πόλος έλξης των Τούρκων ολιγαρχών, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση δικαιολογεί την πολιτική των ίσως αποστάσεων που εφαρμόζει με περίσσια θρασύτητα η Άγκυρα. 

"Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις και διέκοπτε τις πτήσεις από τη Ρωσία. Αλλά καταλαβαίνουμε αυτή την πραγματικότητα", δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης σε ξένους

δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Αντί να επικρίνουμε την Τουρκία, συνεργαζόμαστε με την τουρκική πλευρά όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν απαιτούμε κάτι που είναι απίθανο", πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να φέρει κοντά Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Όχι μόνο δεν την επικρίνουν οι Ουκρανοί, αλλά την εγκωμιάζουν κιόλας, κάτι που δικαιολογεί και το μέγιστο ατόπημα να μην αναφερθούν καν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο ενώπιον της κυπριακής Βουλής. Δεν παρέλειψαν πάντως να καλέσουν την Λευκωσία να παύσει τα προνόμια και τα χρυσά διαβατήρια στους Ρώσους εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία! Από την μια λοιπόν η Ελλάς στέλνει όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία σαν καλός μαθητής του ΝΑΤΟ και από την άλλη η Τουρκία πουλάει drones με το αζημιώτο στο Κίεβο και σφυρά αδιάφορα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σύσσωμο το δυτικό μέτωπο. Βρείτε το λάθος! Επιπλέον, οι πάμπλουτοι Ρώσοι ολιγάρχες κατευθύνονται στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγοντας λογαριασμούς, όσοι τουλάχιστον δεν είναι στην λίστα κυρώσεων. Οι νεότεροι προσπαθούν να πάρουν χρήματα με την κάρτα τους από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν. Πρέπει να αλλάξουν τα ρούβλια που έχουν μαζί τους, αν και σε χαμηλή τιμή, ή εάν έχουν ευρώ ή δολάρια, σε καλύτερη, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ σκέφτονται τελικά να πωλήσουν F-16 στην Τουρκία σε ένα δείγμα επαπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ που ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί. Όλα δηλαδή κυλούν ομαλώς και κάτι παραπάνω από ικανοποιητικώς για την Άγκυρα, που προ ολίγων μηνών κάποιοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν απομονωμένη απο την διεθνή κοινότητα. Μέχρι και η πάλαι ποτέ εχθρική προς την Άγκυρα, Γαλλία επιθυμεί πλέον να συνεργαστεί. Οι διαπραγματεύσεις για την κοινή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας μεταξύ της γαλλοϊταλικής συνεργασίας και της Τουρκίας αρχίζουν και πάλι μετά απο κάποια χρόνια διακοπής. Η Άγκυρα έκανε μια αρχική συμφωνία με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία στις 14 Ιουλίου 2017, για την ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας και υπέγραψε σχετική συμφωνία στις αρχές του 2018 για μια 18μηνη μελέτη για τον προσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων για την πιθανή κοινή παραγωγή ενός αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος. Το προτεινόμενο σύστημα θα είναι μια πιο ανεπτυγμένη έκδοση των σημερινών συστημάτων αεράμυνας SAMP-T της Eurosam. Το σχέδιο διεκόπη μετά την εισβολή της Τουρκίας στην βόρειο Συρία το 2019, η οποία καταδικάστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το νέο επιθετικό κρεσέντο της Άγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ(φωτό) όχι μόνο μίλησε για αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας αλλά κάλεσε και σε δίκαιο διαμοιρασμό του Αιγαίου! «Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα, τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και το υπογραμμίζουμε με έντονο τρόπο! Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και να μοιραστούμε κοινά και δίκαια τον πλούτο», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την Μεγάλη Δευτέρα. Τυχαίο;

ΠΗΓΗ energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου