Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή και ειδικά σε Ελλάδα και Τουρκία, έδωσε το στίγμα για τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Δεν επισκέφθηκε την Κύπρο καθώς ως γνωστό ήταν μεταβατική περίοδος για τη χώρα, μεταξύ των εκλογών και της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου και της νέας κυβέρνησης. Χωρίς αυτό να σήμαινε ότι υπό διαφορετικές συνθήκες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν δεδομένο ότι θα επισκεπτόταν την Κύπρο. Βεβαίως το μείζον, αν και έχει μεγάλη σημασία μια επίσκεψη, είναι οι σχέσεις. Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί επενδύουν περισσότερο στην Ελλάδα και την Τουρκία και στο πακέτο των σχεδιασμών εντάσσεται και η Κύπρος. Αυτή είναι η αντίληψη, παρόλο που θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωριστά και σε σχέση με δράσεις και τους σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ζητούμενο σε ένα πεδίο ανάπτυξης σχέσεων είναι να κερδίζουν όλοι οι παίκτες. Μεγάλοι αλλά και μικροί. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, η χώρα μας είναι πολύ μικρή, αλλά διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία οι τρίτοι αξιολογούν ως σημαντικά. Αυτά τα πλεονεκτήματα αξιολογούν διαχρονικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και προσεγγίζουν την περιοχή και τη χώρα μας. Ο κ. Εντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), σε πρόσφατο άρθρο του ( Καθημερινή Αθηνών), αναφέρθηκε σε τέσσερις άξονες που καθορίζουν τις σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ, που αγγίζουν και την Κυπριακή Δημοκρατία. Άξονες που κληρονόμησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τράμπ: (α) Μια νέα κατεύθυνση για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο που εγκαινιάστηκε από τον πρώην βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, (β) τον νόμο του 2019 για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, (γ) το σχήμα «3+1» (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + Ηνωμένες Πολιτείες), (δ) πρωτοφανή επίπεδα ενδιαφέροντος του Κογκρέσου για την περιοχή και ειδικότερα για τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας. Αλλά και για την Κύπρο, θα προσθέταμε. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και στην ομογένεια, στο HALC.

ΟΙ εξελίξεις στην ευρύτερη διαμορφώνουν νέα δεδομένα, τα οποία οφείλουν όλοι να «διαβάσουν» σωστά και να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο. Σε αυτή την εν εξελίξει ανακατανομή ισχύος θέση έχουν Ελλάδα και Κύπρο, φτάνει να μην χάσουν τη συγκυρία αυτή.

 Η Θέση του «Φ»    

 ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου