Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Και στο Αγρίνιο άναψε η φλόγα της μνήμης – Λαμπαδηφορία με αίτημα τη δικαίωση των Ποντίων

ΦΩΤΟ:Το πανό με το αίτημα για δικαίωση (φωτ.: agriniotimes.gr)

Η πόλη ανήκει στο Δίκτυο με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της Καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ

 Σε κλίμα συγκίνησης άναψε το απόγευμα της Παρασκευής η φλόγα της μνήμης στο Αγρίνιο, το οποίο έγινε άλλη μια πόλη της Ελλάδας που δήλωσε παρούσα στις εκδηλώσεις τιμής για τα 104 χρόνια από την έναρξη της σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η μεγάλη λαμπαδηφορία, στην κεφαλή της οποίας υπήρχε ένα πανό με το αίτημα για δικαίωση, εντάχθηκε στο πλαίσιο των θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών εκδηλώσεων για τη γιορτή των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας, τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών προσφύγων.

Η πομπή ξεκίνησε με τον ήχο από τις ποντιακές λύρες και το νταούλι, από την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, και κατέληξε στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο δίκτυο πόλεων που έχει δημιουργηθεί από την ΚΕΔΕ, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία «Φλόγα της μνήμης». Όπως εξήγησε, το Δίκτυο με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της Καθ’ ημάς Ανατολής έχει ως στόχο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – το Αγρίνιο συμμετέχει ενεργά.

«Πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας Δημοσθένης Σιδηρόπουλος, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να αναλάβει δράση.

 



Συνδιοργανωτές της λαμπαδηφορίας ήταν η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Σήμερα το απόγευμα στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου 5 χλμ.

ΠΗΓΗ  pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου