Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Η Αμερική και οι σύμμαχοι της θα κτυπήσουν τώρα τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο Λευκός Οίκος απάντησε στον πρόεδρο της Ρωσίας και στην απόφαση του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις, αλλά έγινε και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, που δείχνει ότι ο κύκλος των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας δεν έχει κλείσει.

Η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι απάντησε σε ερωτήσεις σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε και άφησε ορθάνοικτο το θέμα της επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Σ’ αυτό το θέμα των κυρώσεων, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη, κινούνται με

έξυπνο τρόπο και παρουσιάζουν τα μέτρα συστηματικά και κλιμακωτά. Οι κυρώσεις στο ενεργειακό πρόγραμμα της Ρωσίας, θα προκαλέσει κάποιους τριγμούς και στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αναμένεται να γονατίσουν κυριολεκτικά τη ρωσική οικονομία.

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται στην άνανδρη ρωσική εισβολή, αλλά και για τις νέες κυρωσεις:

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται σημαντική καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε λόγους να μην πειράξει τον τομέα αυτό.

Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι εξήγησε η κ. Ψάκι. «Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να το κάνουμε και αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο».

Η Ουάσιγκτον περιμένει τις προτάσεις της Ευρώπης και έχει εισέλθει σε συζητήσεις με τους εταίρους της για τους τρόπους προμήθειας του φυσικού αερίου και μάλιστα σε καλές τιμές. Οπότε, στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και νέο -και μάλλον το τελικό- πακέτο κυρώσεων.

  • Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αλλά και η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι, θεωρούν κλιμάκωση την απόφαση του κ. Πούτιν για τα πυρηνικά. Ο αξιωματούχος είπε θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα «πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν «βάζει ξεκάθαρα στο παιγνίδι δυνάμεις που, αν υπάρξει ένας λάθος υπολογισμός, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ, πολύ πιο επικίνδυνα».

Είναι «άχρηστη», είπε, αυτή η κίνηση του Ρώσου προέδρου, καθώς η Ρωσία «ουδέποτε βρισκόταν υπό κάποια απειλή από τη Δύση».

Ο αξιωματούχος είπε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αμυνθούμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους και εταίρους μας. Και αυτό περιλαμβάνει τον τομέα της στρατηγικής αποτροπής».

Αναφορικά με την ανακοίνωση του κ. Πούτιν για τα πυρηνικά, η κ. Ψάκι δήλωσε ότι η εντολή του Ρώσου προέδρου αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της.

Είπε ότι «τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι πραγματικά βλέπουμε στο σημείο αυτό από τον πρόεδρο Πούτιν», τόνισε η κ. Ψάκι.

Πέρα από τις δηλώσεις η Ουάσιγκτον σημείωσε με ανησυχία, θα έλεγα, την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για πολλούς λόγους. Πιστεύουν ότι βρίσκεται σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου πίεσης και φαίνεται να μην την αντέχει και να προχωρεί σε κινήσεις που δεν θα έκανε ένας συνετός ηγέτης.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντά κανείς αρκετούς σοβαρούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι η Ουκρανία ήταν μόνο η αρχή. Προς το παρόν δεν ενστερνίζεται αυτή τη θέση η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν.

Η Αμερική και οι σύμμαχοι της έχουν ταυτιστεί και προχωρούν ενωμένα στην υλοποίηση πλέον των κυρώσεων, οι οποίες με την προσθήκη του Swift είναι καταθλιπτικές. Οι κυρώσεις είναι απόφαση αλλαγής πολιτικής απέναντι στον κ. Πούτιν.

Έχουν αποφασίσει να τον αντιμετωπίσουν σε όλα τα πεδία και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλβανία η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιχειρούν την υιοθέτηση απόφασης που θα ζητά «τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια ειδική σύνοδο», η οποία θα αποφασίσει επί του ψηφίσματος για ενεργοποίηση του άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου